SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
29. jūnijā, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

1. jūlijā darbu sāks Latvijas Antidopinga birojs

Stājas spēkā 01.07.2018.
Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ieva Čīka, LETA

Lai nodrošinātu Latvijas antidopinga sistēmas atbilstību Starptautiskajai konvencijai pret dopingu sportā un tās 1. papildinājuma – Pasaules Antidopinga kodeksa – prasībām, no 1. jūlija darbu uzsāks Antidopinga birojs. To paredz grozījumi Sporta likumā, kas cita starpā ievieš neatkarīgu antidopinga noteikumu pārkāpumu izskatīšanas procedūru, precizē aizliegto vielu lietošanas noteikumus terapeitiskos nolūkos, lēmumu pārsūdzības kārtību un citus jautājumus.

Latvijas antidopinga organizatoriskās struktūras pilnveide bija nepieciešama, jo 2017. gadā Pasaules Antidopinga aģentūras veiktā aptauja uzrādīja būtiskus trūkumus Latvijas antidopinga sistēmā. Viena no būtiskākajām neatbilstībām bija saistīta ar līdzšinējo antidopinga sistēmas organizatorisko struktūru, kas nenodrošināja pietiekamu autonomiju.

Pasaules Antidopinga kodekss nosaka – katra valdība ievēro valsts antidopinga organizācijas autonomiju un neiejaucas tās lēmumos un darbībā. Līdz šim antidopinga kontroles un politikas veidošanas funkcijas Latvijā veica Valsts sporta medicīnas centra (VSMC) Antidopinga nodaļa, kuras darbus un lēmumus atbilstoši valsts pārvaldes sistēmai varēja ietekmēt ne tikai VSMC direktors, bet arī veselības ministrs. Turklāt Antidopinga nodaļai dopinga kontroļu veikšana bija iepriekš jāsaskaņo ar Antidopinga komiteju.

Pērn situācija bija tik nopietna, ka varēja apdraudēt Latvijas sportistu dalību olimpiskajās spēlēs. Sīkāks izklāsts par konstatētajām neatbilstībām pieejams LV portāla skaidrojumā “Veidos neatkarīgu antidopinga biroju”.

Lai risinātu konstatētās problēmas, jau šogad tika būtiski palielināts finansējums antidopinga kontrolei, tādējādi daļēji novēršot citu, ne mazāk nopietnu, Latvijas antidopinga sistēmas neatbilstību starptautiskajām prasībām – nepietiekamu dopinga kontroli (veikto pārbaužu skaitu).

Antidopinga sistēmas reorganizācija

Savukārt kā risinājumu, lai nodrošinātu antidopinga sistēmas autonomiju, grozījumi Sporta likumā paredz jaunas institūcijas – Latvijas Antidopinga biroja – kā atsevišķas tiešās pārvaldes iestādes izveidi veselības ministra pārraudzībā. Tādējādi ar 1. jūliju tiek reorganizēts VSMC, antidopinga jomas funkcijas nododot Latvijas Antidopinga birojam, bet VSMC īstenotās veselības aprūpes funkcijas nododot Bērnu klīniskajai universitātes slimnīcai.

Vienlaikus grozījumi Sporta likumā paredz Disciplinārās antidopinga komisijas izveidi, kas izskatīs antidopinga noteikumu pārkāpumus un pieņems lēmumu par tiem un par sportistiem vai sporta darbiniekiem piemērojamām soda sankcijām. Būtiski norādīt – šo lēmumu pieņemšanā turpmāk nebūs piemērojamas administratīvās procesuālās normas. Sūdzības par Disciplinārās antidopinga komisijas lēmumiem Latvijas Antidopinga birojs, sportists vai sporta darbinieks turpmāk varēs iesniegt Pārsūdzības komisijai vai starptautiskajai Sporta arbitrāžas tiesai.

Tāpat grozījumi paredz izveidot Terapeitiskās lietošanas izņēmumu komisiju, kas izskatīs jautājumus par terapeitisko vielu lietošanas izņēmumiem. Atbilstoši Starptautiskajā konvencijā pret dopingu sportā noteiktajām prasībām šīs komisijas sastāvā iekļauj vismaz trīs valsts ārstu organizācijas (šajā gadījumā – Latvijas Ārstu biedrības) izvirzītus ārstus.

Antidopinga biroja mērķi, funkcijas, uzdevumi un tiesības noteiktas Latvijas Antidopinga biroja nolikumā, kas stājas spēkā 1. jūlijā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI