SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Linda Balode
LV portāls
Aiga Dambe
LV portāls
18. jūnijā, 2018
21
21

Valsts aizsardzības mācība skolā: no 2024. gada obligāts priekšmets

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saeimas deputāti ir atbalstījuši valsts aizsardzības mācības (VAM) iekļaušanu pēc sešiem gadiem valsts vidējās izglītības standartā noteiktajā izglītības saturā kā obligātu mācību priekšmetu. Sākot ar nākamo gadu, to plānots ieviest kā pilotprojektu 14 vidusskolās, bet laikā no 2020. līdz 2024. gadam – kā obligāti piedāvājamu izvēles mācību priekšmetu. Pēc tam VAM visiem vidusskolniekiem un profesionālās izglītības iestāžu otrā un trešā kursa audzēkņiem būs obligāts mācību priekšmets.

Jūnija sākumā Saeimas deputātu atbalstu guva Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas (AIKN) komisijas izstrādātais lēmuma projekts “Par valsts aizsardzības mācības iekļaušanu valsts vidējās izglītības standartā”. Lēmumā parlaments aicina Ministru kabinetu ieviest Izglītības un zinātnes ministrijas un Aizsardzības ministrijas (AM) izstrādāto plānu par valsts aizsardzības mācības (VAM) kā obligāta mācību priekšmeta pakāpenisku iekļaušanu valsts vispārējās vidējās izglītības standartā un valsts profesionālās izglītības standartā.

Saeimas lēmums pieņemts, atbalstot virzību uz visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas izveidošanu un uzsverot pilsoniskās apziņas veidošanas un patriotiskās audzināšanas nozīmīgumu jaunās paaudzes izglītošanas procesā, kā arī aktualizējot valsts aizsardzības prasmju attīstīšanas nepieciešamību.

Lai arī sākotnēji VAM ieviešana tika plānota kā obligāti piedāvājams izvēles priekšmets vienlaikus ar jaunā kompetenču pieejā veidotā mācību satura ieviešanu vidusskolas 11. klasē, LV portāls publikācijā “Valsts aizsardzības mācība: brīvprātīgi vai obligātā kārtā” jau rakstīja, ka Saeimas AIKN komisijas deputāti uzstāja, ka VAM vidusskolā ir jābūt obligātai. AM Jaunsardzes un informācijas centra direktors Aivis Mirbahs norāda, ka katrai pozīcijai ir savi plusi un mīnusi, tādēļ ir grūti pilnīgi droši atbalstīt tikai kādu no tām. Turklāt Saeimas AIKN komisijas deputāti jau 2017. gada decembrī VAM darba grupai uzdeva izstrādāt projektu ar nosacījumu, ka VAM ir obligāts priekšmets.

Vienlaikus, uzklausot AM bažas, lēmuma projektā ir izmainīts laiks, kad VAM jāapgūst vidusskolniekiem. Proti, sākotnēji tika paredzēts, ka mācību priekšmets būs 11. un 12. klasē, taču šobrīd projektā noteikts, ka tas jāapgūst 10. un 11. klasē, ņemot vērā, ka pēc 12. klases jauniešiem būs mazāka vēlme brīvprātīgi apmeklēt VAM vasaras nometnes.

Labs saturs
21
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI