SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Edīte Brikmane
LV portāls
03. jūlijā, 2017
Lasīšanai: 8 minūtes
3
3

Ja nepieciešama medicīniskā palīdzība ģimenes ārstu streika laikā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Aktuālā informācija un interaktīvā karte par medicīniskās palīdzības saņemšanas iespējām ģimenes ārstu streika laikā ir apkopota Nacionālā veselības dienesta mājaslapā “www.vmnvd.gov.lv” sadaļā “Medicīniskās palīdzības saņemšana protesta laikā”.

Sākot no 3. jūlija plkst.12.00, daļa ģimenes ārstu uzsāk streiku, kura laikā netiks nodrošināti ģimenes ārstu pakalpojumi – konsultācijas, zāļu recepšu, darbnespējas lapu izsniegšana un cita veida medicīniskā palīdzība. Ģimenes ārstu asociācija ir norādījusi, ka streiks tiks turpināts līdz brīdim, kad izdosies panākt vienošanos ar Veselības ministriju un valdību par streika prasību izpildi. Tikmēr iedzīvotājiem, kam streika laikā radīsies nepieciešamība saņemt ģimenes ārsta pakalpojumus, tiks nodrošinātas citas medicīniskās palīdzības saņemšanas iespējas.
īsumā
  • Medicīniskus padomus vienkāršu saslimšanu gadījumos streika laikā diennakts režīmā mediķi sniegs pa valsts organizēto ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001.
  • Rīgā un citās lielākajās pilsētās valsts apmaksāto medicīnisko palīdzību primāri varēs saņemt pie dežūrārstiem, kuri sniegs medicīniskas konsultācijas ģimenes ārsta kompetences ietvaros, savukārt lauku reģionos – feldšerpunktos.
  • Akūtos gadījumos, piemēram, traumas, hroniskas slimības paasinājuma un citos gadījumos, medicīnisko palīdzību iedzīvotājiem sniegs steidzamās medicīniskās palīdzības punktos (ārpus Rīgas) un slimnīcu uzņemšanas nodaļās.

Pēc provizoriskām aplēsēm, streikā piedalīsies aptuveni puse ģimenes ārstu. Tāpēc vispirms, lai noskaidrotu, vai konkrēts ģimenes ārsts sniegs valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus pēc 3. jūlija plkst.12.00, iedzīvotāji ir aicināti vajadzības gadījumā sazināties ar sava ģimenes ārsta praksi.

Kā sazināties ar savu ģimenes ārstu?

Informācija par ģimenes ārstu prakšu adresēm un kontakttālruņiem ir pieejama Nacionālā veselības dienesta (NVD) mājaslapas sadaļā "Ģimenes ārsti" > "Ģimenes ārsti atbilstoši teritorijām".

Arī gadījumā, ja konkrētā prakse ir izlēmusi pievienoties protesta akcijai, streika laikā tai ir jābūt atvērtai – darbu turpinās prakšu medicīnas māsas un ārsta palīgi. Turklāt par medmāsas vai ārsta palīga konsultāciju un citiem viņu sniegtajiem valsts apmaksātajiem pakalpojumiem nav jāmaksā, uzsver NVD.

Ja nepieciešams izraksts no pacienta medicīniskās kartes

Ģimenes ārsta praksei streika laikā jāspēj arī nodrošināt, ka pacienti var saņemt, piemēram, izrakstu no medicīniskās kartes, ja tas nepieciešams, dodoties pie citas ārstniecības personas.

Pacientu tiesību likuma 9. panta "Tiesības iepazīties ar medicīniskajiem dokumentiem" pirmā daļa noteic pacienta tiesības pieprasīt un saņemt izrakstus, norakstus un kopijas atbilstoši ārstniecības iestādē apstiprinātajam cenrādim, izņemot Fizisko personu datu aizsardzības likumā noteikto. Likums paredz, ka izrakstus, norakstus un kopijas pacients saņem triju darba dienu laikā no attiecīgā pieprasījuma iesniegšanas dienas. "Šīs tiesības ir spēkā esošas arī gadījumā, ja ārstniecības personas ir pieteikušas streiku," uzsver Nacionālā veselības dienesta Ambulatoro pakalpojumu nodaļas vadītāja Līga Gaigala.  

Ģimenes ārstu konsultatīvais tālrunis

Medicīniskus padomus vienkāršu saslimšanu gadījumos streika laikā diennakts režīmā mediķi sniegs pa valsts organizēto ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001. Šī ir iespēja saņemt speciālista padomu saaukstēšanās, drudža, galvassāpju, kakla un ausu sāpju, vemšanas, caurejas, nelielu traumu, hronisku slimību saasinājuma u. c. vienkāršu saslimšanu gadījumos, kad nav nepieciešama neatliekamā medicīniskā palīdzība.

Ar mediķiem pa ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni ieteicams sazināties arī tad, ja ir šaubas, vai ar konkrētām sūdzībām nepieciešams vērsties slimnīcas uzņemšanas nodaļā vai pat zvanīt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam. Ja sūdzības par veselību būs tādas, kas apdraud veselību vai dzīvību, mediķis ieteiks pēc iespējas ātrāk doties pie dežūrārsta vai arī pāradresēs zvanu Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam.

Elektroniskai sarakstei ar konsultatīvā tālruņa mediķiem var izmantot arī e-pastu, rakstot e-pasta vēstules uz adresi: medkonsultacija@gmail.com

Uz numuru 66016001 var zvanīt iedzīvotāji no visas Latvijas un no visiem telekomunikāciju operatoriem.

Ģimenes ārstu konsultatīvais tālrunis nav paaugstinātas maksas tālrunis.

Zvanot no fiksētā tālruņa vai mobilā tālruņa, zvanītājs maksā atbilstoši sava operatora noteiktajiem tarifiem par zvaniem uz fiksēto Rīgas diapazona numuru.

Dežurārsti un feldšerpunkti

Gadījumos, kad apmeklēt ģimenes ārstu nav iespējams, bet veselības stāvoklis neļauj gaidīt, Rīgā un citās lielākajās pilsētās valsts apmaksāto medicīnisko palīdzību primāri varēs saņemt pie dežūrārstiem, kuri sniegs medicīniskas konsultācijas ģimenes ārsta kompetences ietvaros, savukārt lauku reģionos – feldšerpunktos. Streika laikā dežūrārstu darbs tiks organizēts arī dienas laikā. Savukārt gadījumā, ja tie nav pieejamā attālumā, iedzīvotāji ar sūdzībām varēs vērsties arī steidzamās medicīniskās palīdzības punktos un slimnīcu uzņemšanas nodaļās.

Tāpat, ja ģimenes ārstu streika laikā ir nepieciešama medikamenta recepte, atvērt vai noslēgt darbnespējas lapu, saņemt ārsta izziņu bērna dalībai vasaras nometnē, to streika laikā nodrošinās dežūrārsti.  

NVD mājaslapas sadaļā "Medicīniskās palīdzības saņemšana protesta laikā" ir apkopots ārstniecības iestāžu saraksts, kur rindas kārtībā būs iespējams saņemt primāro medicīnisko palīdzību un citus pakalpojumus:

  • darbnespējas lapas;
  • medikamentu receptes (ārstniecības iestādēs tiks paplašināts to ārstniecības personu loks, kas protesta laikā drīkstēs izrakstīt pacientiem valsts kompensējamo medikamentu receptes);
  • pirmreizējo vakcināciju;
  • atkārtotu vakcināciju;
  • jaundzimušo un bērnu veselības aprūpi;
  • izziņas par veselības stāvokli (piemēram, bērna vasaras nometnei).

Jebkurā gadījumā, pirms doties uz kādu no palīdzības saņemšanas punktiem, ieteicams vispirms sazināties, lai noskaidrotu, vai nepieciešamo pakalpojumu būs iespējams saņemt. Piemēram, ārstu palīgi un feldšeri var atvērt darbnespējas lapu tikai līdz 10 dienām un izrakstīt parasto medikamentu receptes (zilā krāsā), bet nav tiesīgi izrakstīt valsts kompensējamo medikamentu receptes (sarkanā krāsā), izsniegt nosūtījumus laboratorisko analīžu veikšanai vai uz speciālistu konsultācijām.  

Tāpat kā pie ģimenes ārsta, par vizīti pie dežūrārsta ir jāveic pacienta iemaksa 1,42 eiro apmērā, savukārt par vizīti pie dežūrārsta-speciālista pacienta iemaksa ir 4,27 eiro.

Pacienta iemaksas neveic no pacienta iemaksām atbrīvotie iedzīvotāji, piemēram, bērni līdz 18 gadu vecumam un I grupas invalīdi.

Pacientu pieņemšana pie dežūrārsta tiek organizēta "dzīvās" rindas kārtībā.

Gadījumos, kad tuvinieks ir miris mājas apstākļos un ir nepieciešama iedzīvotāja miršanas fakta konstatēšana, bet ģimenes ārsts piedalās streikā, ir jāizsauc Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigāde, zvanot – 113.

Interaktīvā karte medicīniskās palīdzības saņemšanai akūtos gadījumos

Akūtos gadījumos, piemēram, traumas, hroniskas slimības paasinājuma un citos gadījumos, medicīnisko palīdzību iedzīvotājiem sniegs steidzamās medicīniskās palīdzības punktos (ārpus Rīgas) un slimnīcu uzņemšanas nodaļās.

Ja tiek plānots patstāvīgi doties uz slimnīcas uzņemšanas nodaļu, pirms došanās (ja tas ir iespējams) ieteicams ar slimnīcu sazināties par palīdzības saņemšanas iespējām atbilstoši pacienta veselības stāvoklim. Piemēram, ir slimnīcu uzņemšanas nodaļas, kurās var vērsties, ja ir aizdomas par kaula lūzumu, savukārt citās var vērsties, ja gūti ķermeņa apdegumi.

NVD mājaslapā ir pieejama arī speciāli izveidota interaktīva karte ar informāciju, kur iedzīvotājiem vērsies pēc palīdzības akūtos gadījumos.

Dzīvībai kritiskos gadījumos jāzvana Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam – 113.

Ārpus ierastā ģimenes ārstu darba laika, brīvdienās un svētku dienās dežūrārsti, steidzamās medicīniskās palīdzības punkti un slimnīcu uzņemšanas nodaļas uzņems pacientus tāpat kā līdz šim. Informācija NVD mājaslapas sadaļā "Kur saņemt medicīnisko palīdzību".

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI