SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Edīte Brikmane
LV portāls
25. augustā, 2015
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Licencētas aptiekas internetā ļauj atpazīt vienots logo

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

Lai palīdzētu cilvēkiem saprast, vai interneta zāļu tirgotava ir legāla un tajā nopērkamie medikamenti droši lietošanai, no 1.jūlija Eiropas Savienības valstīs, kā arī Norvēģijā, Islandē un Lihtenšteinā ir ieviests vienots logo visām licencētajām aptiekām, kuras piedāvā iegādāties zāles tiešsaistē.
īsumā
  • Vienotu logo ir izveidojusi Eiropas Komisija, lai palīdzētu iedzīvotājiem pazīt likumīgus tiešsaistes zāļu tirgotājus un pasargātu no viltotu zāļu iegādes.
  • Aptiekām jānodrošina, ka, klikšķinot uz logo, darbojas saite ar nacionālo zāļu aģentūras tiešsaistes reģistru, kurā norādītas visas valstī likumīgi strādājošās interneta aptiekas.

Nelegālas zāles ir aizvien lielāka problēma visā pasaulē. Attīstoties tehnoloģijām un mainoties cilvēku iepirkšanās paradumiem, iespēja iegādāties zāles internetā paver līdz šim nebijušas iespējas viltotu medikamentu tirgoņiem. "Tieši interneta tirdzniecībā no tādām vietnēm, kam nav nekādas saistības ar zāļu legālu izplatīšanu, iespējamība iegādāties viltotas zāles ir ļoti augsta," norāda Zāļu valsts aģentūras (ZVA) direktore Inguna Adoviča.

Viltotas zāles – bīstamas veselībai

Internets ir kā brīnumlāde, kurā var atrast visdažādākos līdzekļus, kas sola uzlabot sniegumu sporta zālē, guļamistabā, uzlabot vielmaiņu un pat atbrīvoties no grūtniecības vai uzveikt vēzi. Taču cilvēki neaizdomājas, ka, "pērkot preparātus nereģistrētās interneta vietnēs, tie riskē saņemt maldinošu informāciju par to iedarbību vai pat iegādāties viltotas zāles", norāda sociālo zinātņu doktore, biedrības "Veselības projekti Latvijai" valdes locekle Signe Mežinska.

Tā pat būtu mazākā bēda, ja pircējs, iegādājoties zāles nereģistrētās interneta vietnēs, tikai lieki iztērētu naudu par preparātiem, kuriem nav iedarbības. "Lielākais posts, ko šādu zāļu lietošana var radīt, ir tāds, ka tās var izraisīt neparedzētas blakusparādības, kā arī var būt nesaderīgas ar zālēm, kuras pacients lieto, un tādējādi radīt veselībai bīstamas situācijas," skaidro ZVA direktore I.Adoviča. Nav izslēgts, ka, veicot šādus eksperimentus ar veselību, nezināmas izcelsmes medikamentu sastāvs, neprecīzas devas vai palīgvielas var izraisīt pat cilvēka nāvi.

Vienīgais veids, kā pasargāt sevi no nezināmas izcelsmes viltotiem medikamentiem, ir tos iegādāties legālās zāļu pārdošanas vietās. Vienots logo turpmāk arī, iepērkoties internetā, palīdzēs atšķirt godprātīgu zāļu pārdevēju no nelegāla.

Vienota logo darbības princips

Vienoto logo ir izveidojusi Eiropas Komisija saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes Viltoto zāļu direktīvu 2011/62/ES. "Tās mērķis ir novērst viltoto zāļu nokļūšanu legālajā piegādes ķēdē un nonākšanu pie pacientiem, stiprinot esošos kontroles mehānismus un ieviešot jaunus pasākumus," skaidro ZVA direktore.

Vienoto logo veido četru krāsu joslas (pelēka un trīs toņu zaļās krāsas), zem kurām redzams konkrētās valsts, kurā interneta aptieka reģistrēta, karoga attēls un teksts:

"Spiediet šeit, lai pārbaudītu, vai šī tīmekļa vietne darbojas likumīgi."

Lai pasargātos no iespējas, ka logo tiek nokopēts un ievietots nelegālu zāļu interneta mājaslapā, aptiekām ir jānodrošina, ka, klikšķinot uz logo, darbojas saite ar nacionālo zāļu aģentūras, Latvijā - Zāļu valsts aģentūras, tiešsaistes reģistru, kurā norādītas visas valstī likumīgi strādājošās interneta aptiekas.

"Gadījumā, ja kādai interneta vietnei ienāktu prātā vienkārši nokopēt logo un izmantot to bez vienošanās parakstīšanas, tā nevarētu nodrošināt sava vārda esamību ZVA licencēto aptieku sarakstā," par papildu drošības apsvērumiem stāsta ZVA sabiedrisko attiecību vadītāja Egita Diure.

"Vienīgais veids, kā pasargāt sevi no nezināmas izcelsmes viltotiem medikamentiem, ir tos iegādāties legālās zāļu pārdošanas vietās."

"Vienota interneta aptieku logo ieviešana Latvijā un Eiropā noteikti veicinās drošāku zāļu iegādes procesu, jo sniegs patērētājiem viegli atpazīstamu norādi par konkrētās interneta aptiekas uzticamību," vērtē pētniece S.Mežinska. Turklāt, kā liecina biedrības "Veselības projekti Latvijai" gūtā pieredze zāļu reklāmas uzraudzībā, "reģistrētās aptiekās ļoti reti ir vērojami būtiski zāļu reklāmas pārkāpumi".

Informācijai:

No visām 823 Latvijā licencētajām aptiekām tikai sešām ir licence bezrecepšu zāļu izplatīšanai, izmantojot internetu.

Saraksts ar likumīgiem zāļu tirgotājiem, kuri veic bezrecepšu zāļu izplatīšanu, izmantojot internetu, pieejams ZVA mājaslapas sadaļā "Licencētie farmaceitiskās darbības uzņēmumi" > "Tiešsaistes (onlaine) aptiekas".

Savukārt informācija par likumīgiem zāļu tirgotājiem internetā Eiropas Savienībā, Norvēģijā, Islandē un Lihtenšteinā ir pieejama Eiropas Zāļu aģentūras mājaslapā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI