SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Edīte Brikmane
LV portāls
11. martā, 2015
Lasīšanai: 6 minūtes
2
2

Pasargā sevi no viltotām zālēm!

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Zāļu valsts aģentūra ar infografiku „Zini, ko Tu lieto, nelieto viltotas zāles!” vērš uzmanību arvien pieaugošam viltotu zāļu iegādes riskam visā pasaulē.

Zāļu valsts aģentūras infografika

Viltotas zāles ir aizvien lielāka problēma visā pasaulē. Mūsdienu sabiedrībā, kur cilvēki brīvi pārvietojas un ar interneta palīdzību viegli iepērkas jebkurā pasaules vietā, arī Latvija nevar būt droša, ka līdz mums nenonāk viltoti un veselībai bīstami medikamenti. Taču ikviens var sevi pasargāt, ievērojot vienkāršus drošības pasākumus – iepirkties tikai un vienīgi licencētās zāļu tirdzniecības vietās.
īsumā
  • Lai pasargātu sevi no viltotām zālēm, iegādājies zāles tikai licencētā aptiekā.
  • Visaugstākais viltojumu risks pastāv, iegādājoties zāles internetā.

Kas ir viltotas zāles?

Atbilstoši Farmācijas likumam viltotas zāles ir jebkuras zāles ar falsificētu

  • identitāti (ietverot iepakojumu un marķējumu);
  • nosaukumu vai sastāvu attiecībā uz jebkuru sastāvdaļu (ietverot palīgvielas un iedarbības stiprumu);
  • avotu (ietverot ražotāju, ražotājvalsti, izcelsmes valsti un to reģistrācijas īpašnieku);
  • vēsturi (ietverot ražošanas protokolus un dokumentus, kas attiecas uz izmantotajiem izplatīšanas tīkliem).

Nelegālu zāļu lietošana ir bīstama, jo nepārbaudīta un nekontrolēta zāļu izgatavošana, sastāvs, neprecīzas devas vai palīgvielas var nopietni ietekmēt veselību, izraisīt nepareizu ārstēšanu vai pat nāvi. Turklāt nav nozīmes, vai nepieciešamie medikamenti ir recepšu vai bezrecepšu zāles. "Jebkuras zāles var tikt viltotas," uzsver  Zāļu valsts aģentūra (ZVA).

Viltotas zāles Latvijā

"Veselības inspekcija, uzraugot Latvijas zāļu tirgu – lieltirgotavas un aptiekas –, līdz šim Latvijā viltojumus nav konstatējusi," norāda Agnese Gusarova, Veselības inspekcijas Komunikācijas nodaļas vadītāja.

"Lielā mērā par to jāpateicas tam, ka zāļu aprites regulējums Latvijā ir pietiekami principiāls," secina ZVA direktore Inguna Adoviča. Liela nozīme ir arī tam, ka Latvijā pacienti lieto tos zāļu iepakojumus, kurus zāļu ražotāji ir ražojuši tieši Latvijai – valsts valodā ir pieejama visa informācija par zālēm.

"Vienīgais veids, kā pasargāt sevi no nezināmas izcelsmes viltotiem medikamentiem, ir tos iegādāties legālās zāļu pārdošanas vietās."

Taču tas nebūt nenozīmē, ka Latvijā viltotas zāles  nepastāv. Viltotas zāles nav tikai trešo valstu problēma. Nekvalitatīvas un nezināmas izcelsmes medikamenti mēdz parādīties arī valstīs, kur tiek īstenoti stingri zāļu tirgus kontroles mehānismi. Un būtu vieglprātīgi teikt, ka Latvija ir drošības oāze, līdz kurienei viltoti medikamenti nenonāk.

"Eiropas Savienības dalībvalstīs viltotas zāles legālajā zāļu aprites ķēdē ir problēma," atzīst ZVA direktore. "Jo īpaši lielajās valstīs, kur zāļu iepakojumi angļu un franču valodā nodrošina lielu iedzīvotāju skaitu ar zālēm." I.Adoviča norāda uz pēdējā laika tendenci Latvijā parādīties zālēm, kas sākotnēji tikušas ražotas citu valstu tirgiem – tādiem, kuros viltojumu īpatsvars jau šobrīd ir augsts. "Līdz ar to viltojumu nokļūšana Latvijas tirgū varētu kļūt par nopietnu risku," neslēpj ZVA vadītāja.

Augstākais viltojuma risks – iepērkoties internetā

Pieejamība dažādām zālēm, pateicoties atvērtām robežām un internetam, ir lielāka nekā jebkad iepriekš. Ne vienmēr uzraugošās iestādes spēj izsekot, kas notiek interneta vietnēs un ko saviem klientiem no rokas rokā pārdod izplatītāji. Līdz ar to visaugstākais viltojumu risks pastāv, iegādājoties  zāles nekontrolētā vidē - internetā.

Nereti nelaimē nonākuši cilvēki "uzķeras" uz solījumiem izārstēt vēzi vai atrisināt delikātas problēmas, kas skar seksuālās dzīves kvalitāti. Tāpat arvien populāri ir apšaubāmas izcelsmes līdzekļi svara samazināšanai. Ja cilvēks ir izmisis, iespējams, pārliecinoša reklāma liek aizmirst par brīnumlīdzekļu drošību un fakts, ka kaut kādu iemeslu dēļ preparāts nav pieejams aptiekās šķiet mazsvarīgs. Taču nedrīkst aizmirst, ka, iegādājoties un lietojot nezināmas "dabīgas izcelsmes" preparātus, kuru sastāvs netiek kontrolēts, var ne vien iedragāt savu veselību, bet iegūt pretēju efektu vēlamajam.  

Kā zināt, vai zāles nav viltotas?

Paņemot rokās zāļu iepakojumu, pat speciālistiem var būt grūtības uzreiz noteikt, vai zāles ir viltotas vai nav. Dažkārt viltojumu iepakojums ir daudz glītāks un izskatās labāk par oriģinālu. Tāpēc vienīgais veids, kā pasargāt sevi no nezināmas izcelsmes viltotiem medikamentiem, ir tos iegādāties tikai legālās zāļu pārdošanas vietās.

 "Zāļu valsts aģentūra apliecina, ka visi medikamenti Latvijas aptiekās, legālajā tirgū, ir efektīvi, kvalitatīvi un droši," norāda ZVA sabiedrisko attiecību vadītāja Egita Diure.

Latvijas iedzīvotājiem ir pieejamas 772 licencētas aptiekas un 96 aptieku filiāles. Sev tuvākās aptiekas atrašanās vietu  atrast  iespējams vienkārši un ātri, izmantojot  ZVA sagatavotu interaktīvu Aptieku karti -  atliek vien ierakstīt savas atrašanās vietas adresi, un sistēma uzrādīs tuvākās aptiekas adresi un koordinātas kartē.

Savukārt, ja bezrecepšu zāles iegādājaties internetā, pārliecinieties, vai interneta vietnei ir bezrecepšu zāļu izplatīšanas licence. Ņemot vērā Licencēto farmaceitiskās darbības uzņēmumu  reģistra datus, šobrīd Latvijā ir reģistrētas sešas aptiekas un trīs aptieku filiāles, kurām atļauts tirgot bezrecepšu medikamentus internetā.  

Informācija par legālajām zāļu tirdzniecības vietām apkopota ZVA mājaslapas sadaļā "Reģistrs" > "Licencētie farmaceitiskās darbības uzņēmumi" > "Licencēto aptieku saraksts".

"Svarīgi ir, lai cilvēki seko līdzi tam, kādas zāles iegādājas, un nekavējoties  jautā farmaceitam, ja rodas kaut mazākās šaubas par zāļu iepakojuma autentiskumu," atgādina ZVA direktore I.Adoviča. "Ja mēs lietojam zāles, mēs domājam, ka tās mūs izārstēs. Viltotas zāles ir neaprakstāms risks. Pat tad, ja lietotais produkts sākotnēji vienkārši izrādās neefektīvs."

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI