SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
17. februārī, 2015
Lasīšanai: 11 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: E-vide
2
17
2
17

Kas ir virtuālais e-paraksts, un kā to iegūt?

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šobrīd e-paraksts ir pieejams trijos datu nesējos: eID kartē, viedkartē, virtuālajā e-parakstā.

LV portāla infografika

Ja jums ir vēlme dokumentu parakstīt ar drošu e-parakstu, bet jūsu rīcībā nav ne paša e-paraksta, ne speciālās ierīces – karšu lasītāja, ne speciālās e-paraksta programmas datorā, tad visērtākais veids ir virtuālais e-paraksts. Šajā gadījumā pietiek ar datoru un interneta pieslēgumu. Tiesa, pirmreizēja (!) virtuālā e-paraksta iegūšana ir saistīta ar speciālu normatīvajos aktos noteiktu personas identitātes pārbaudes kārtību un var prasīt pacietību: pilnībā attālināti virtuālo e-parakstu pirmreizēji pašreiz var iegūt jau esošie e-paraksta lietotāji, tas ir, viedkaršu un eID īpašnieki, bet pirmreizēji kā jauni klienti – tikai LMT mobilā koda īpašnieki un SEB bankas klienti. Pārējiem sākotnējās darbības atbilstoši likumam jāveic reālajā, ne virtuālajā pasaulē. Vienkārši tas nav, bet izdarīt var!
īsumā

Pieteikties virtuālajam e-parakstam iespējams portālā www.eparaksts.lv.

Sistēma piedāvā autentificēties:

  • ar viedkarti,
  • LMT mobilo kodu,
  • internetbankā (SEB banka, DNB banka, Citadele, Norvik un Nordea).

Uzreiz (pirmo reizi) nopirkt e-parakstu var:

  • SEB bankas klienti,
  • eID kartes īpašnieki.

Citiem:

  • ar pieteikumu jādodas uz LVRTC Klientu apkalpošanas centru,
  • jāiegūst LMT mobilais kods (der visu operatoru klientiem),
viedkartes īpašniekiem jāsūta e-pasts uz eparaksts@eparaksts.lv 

Dokumentiem, kas parakstīti ar drošu e-parakstu, ir tāds pats juridiskais spēks kā dokumentiem, kas veidoti un ir personas parakstīti papīra formā.

Šobrīd e-paraksts ir pieejams trijos datu nesējos. Elektroniskajā personas apliecībā jeb eID kartē – piesakoties vai saņemot karti Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP), personai ir jālūdz tajā aktivizēt e-paraksta sertifikātu. Otrs datu nesējs ir organizāciju darbiniekiem izsniegtās viedkartes, ja organizācija saviem darbiniekiem darba e-dokumentu parakstīšanai tādas ir iegādājusies. Trešais, teorētiski visdemokrātiskākais, ir virtuālais e-paraksts, kas pieejams vietnē www.eparaksts.lv un ko cilvēks var izmantot arī tad, ja viņam nav nekādu parakstīšanai nepieciešamo tehnisko palīglīdzekļu un pie personīgā e-paraksta jātiek ātri.

Saskaņā ar VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" (LVRTC) datiem, 2014.gadā virtuālais e-paraksts e-dokumentu parakstīšanā ticis izmantots 18% gadījumu no kopējā parakstīšanas reižu skaita. 

Virtuālajam e-parakstam - atšķirībā no tiem e-parakstiem, kas ietverti eID vai viedkartē, - nav nepieciešams ne lasītājs (speciāla ierīce, kas jāpievieno datoram), ne speciālās e-paraksta programmatūras instalēšana datorā. Visu trīs iespēju salīdzinājums pieejams e-paraksta mājaslapas sadaļā "E-paraksta nesēju veidi".

Virtuālajam e-parakstam ir nepieciešams tikai dators un interneta pieslēgums. Bet, pirmo reizi pērkot virtuālo e-parakstu, jārēķinās ar savas identitātes pierādīšanas kārtību, kas katram indivīdam, ņemot vērā viņa sadarbību ar dažādiem pakalpojumu sniedzējiem, ir atšķirīga.

Kāpēc pirmreizēji ir komplicētāk?

Par e-parakstu atbildīgās iestādes – LVRTC - pārstāvji skaidro, ka kārtība virtuālā e-paraksta pirmreizējai iegūšanai saistīta ar likumā noteiktajām e-paraksta izsniegšanas prasībām. Respektīvi, Elektronisko dokumentu likuma 17.panta otrā daļa nosaka, ka pirms kvalificēta sertifikāta (e-paraksta) izsniegšanas uzticams sertifikācijas pakalpojumu sniedzējs (USPS) parakstītāja klātbūtnē pārliecinās par parakstītāja identitāti, pamatojoties uz parakstītāja uzrādītu personu apliecinošu dokumentu. Uzticams sertifikācijas pakalpojumu sniedzējs daļu no pienākumiem un funkcijām var deleģēt izpildīt partneriem, par to attiecīgi vienojoties un saglabājot Elektronisko dokumentu likumā noteikto atbildību.

Praksē tas nozīmē, ka LVRTC kā uzticams sertifikācijas pakalpojumu sniedzējs 17.panta otrajā daļā noteikto pienākumu, pamatojoties uz līgumu, ir uzticējis arī vairākiem partneriem, tostarp LMT, SEB bankai un PMLP. Visi minētie partneri pirms kvalificēta sertifikāta (e-paraksta) izsniegšanas pārbauda personas identitāti atbilstoši USPS jomu regulējošiem normatīvajiem aktiem un standartiem, un LVRTC prasībām. Katrs partneris tiek iekļauts ikgadējās audita pārbaudēs, tādējādi nodrošinot, ka LVRTC partneris savu pienākumu izpildē ir ar tādu pašu uzticamības pakāpi kā pats uzticamais sertifikācijas pakalpojumu sniedzējs.

Identitātes apliecināšana ar internetbanku: SEB un citas  

Pieteikties virtuālajam e-parakstam iespējams tikai portālā www.eparaksts.lv, lapas labajā pusē, sadaļā "Saņem e-parakstu". Nospiežot pogu "Sākt lietot", sistēma piedāvā autentificēties, izvēloties kādu no piedāvātajiem veidiem, tas ir, apstiprināt savu identitāti ar viedkarti, ar LMT izsniegto mobilo kodu vai vairāku banku internetbankām: SEB banka, DNB banka, Citadele, Norvik un Nordea. Pēc šī soļa sistēma piedāvā izvēlni "Pirkt e-parakstu".

Taču turpmākās iespējas izriet no tā, kādā veidā cilvēks savu identitāti ir apstiprinājis vai arī spēj apstiprināt ienākšanas brīdī. Ja persona vietnē ienākusi, izmantojot autentifikāciju ar kādu no internetbankām, tad, izvēloties e-paraksta iegādi, seko divas iespējas.

"Kārtība virtuālā e-paraksta pirmreizējai iegūšanai saistīta ar likumā noteiktajām e-paraksta izsniegšanas prasībām."

SEB bankas klienti turpat, portālā, elektroniskā veidā var aizpildīt piedāvāto pieteikumu, to iesniegt un uzreiz arī nopirkt e-parakstu. Šajā gadījumā cilvēkam nekur papildus nav jādodas – visu ir iespējams izdarīt, nepieceļoties no datora, jo SEB banka ir LVRTC partneris minēto Elektronisko dokumentu likuma nosacījumu izpratnē.

Savukārt, ja autentifikācijai tiek izmantota kāda cita no iepriekš minētajām internetbankām, tad, izvēloties  "pirkt e-parakstu", sistēma cilvēku identificē kā jaunu personu un lūdz aizpildīt un izdrukāt pieteikumu. Ar izdrukātu un pašrocīgi parakstītu pieteikumu personai jādodas uz kādu no LVRTC Klientu apkalpošanas centriem (KAC): šobrīd tie ir tikai divi, un abi atrodas Rīgā – Uzņēmumu reģistrā Pērses ielā 2 un SIA "Unicredit Leasing" Mūkusalas ielā 41.

Ir arī citas iespējas.

LMT mobilais kods – ne tikai LMT klientiem 

Tiem, kam nav iespējas apmeklēt kādu no LVRTC klientu apkalpošanas centriem, vienkāršākais veids e-paraksta iegūšanai ir vispirms iegūt LMT mobilo kodu (jādara klātienē), kas pēc tam ļauj saņemt savu virtuālo e-parakstu, neizejot no mājām. Mobilā koda īpašnieki pēc identitātes apliecināšanas www.eparaksts.lv sistēmā uzreiz var slēgt līgumu ar LVRTC un pirkt e-parakstu.

Mobilo kodu bez maksas var saņemt LMT filiālēs visā Latvijā, neatkarīgi no tā, vai persona ir LMT vai kāda cita telekomunikāciju operatora klients. LMT mobilo kodu piedāvā kā drošu sevis identificēšanas veidu internetā (https://www.mkods.lv/). LVRTC iesaka pirms došanās pēc mobilā koda uz LMT vai nu LMT mājaslapā, vai zvanot uz LMT noskaidrot, kurā no tuvākajiem LMT KAC ir iespējams mobilo kodu iegūt, jo visos LMT centros tas nav iespējams. Pieteikšanās vietas ir norādītas arī e-paraksta mājaslapā.

Lai iegūtu mobilo kodu, līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments (pase vai eID karte), kā arī mobilais tālrunis, no kura turpmāk pakalpojums tiks izmantots.

LVRTC mobilo kodu iesaka arī kā ērtāko veidu virtuālā e-paraksta iegādei "Swedbank" klientiem: ienākt sistēmā, izmantojot "Swedbank" internetbankas autentifikāciju nav iespējams, taču pēc tam, kad persona ir tikusi galā ar pirmo posmu – savas identitātes apstiprināšanu, izmantojot LMT mobilo kodu vai eID karti,  tad turpmākajos soļos apmaksāt e-paraksta iegādi var arī ar "Swedbank" internetbanku. "Swedbank" skaidro, ka banka neplāno kļūt par LVRTC klientu identitātes apstiprinātāju, tā vietā banka strādā pie to pakalpojumu klāsta paplašināšanas, kas pieejami ar eID karti (piemēram, atsevišķu līgumu ar banku noslēgšana u.tml).

Kārtība viedkaršu un eID īpašniekiem  

Atšķirīga kārtība ir personām, kuras jau LVRTC uzturētā e-paraksta sistēma atpazīst kā e-paraksta lietotājus. 

Tie, kas izmanto e-paraksta viedkarti (tikai organizāciju pārstāvji), pieteikumu var parakstīt elektroniski un nosūtīt uz e-pastu eparaksts@eparaksts.lv. E-paraksta speciālisti saņemto pieteikumu apstiprina, un pēc tam persona var ķerties pie virtuālā e-paraksta iegādes. Tas var būt aktuāli tajos gadījumos, kad darba devējs darbiniekam ir iegādājies viedkarti un e-parakstus darba dokumentu parakstīšanai, bet persona vēlas, piemēram, izmantot un pati apmaksāt virtuālo e-parakstu personīgo dokumentu parakstīšanai. 

Savukārt tās personas, kuru rīcībā ir aktīva eID karte, bet tajā iekļautais e-parakstu skaits ir jau izlietots,  nepieciešamības gadījumā virtuālo e-parakstu var iegūt šādi: ienākot portālā, nepieciešams autentificēties ar eID kartes datiem un pēc tam sadaļā "Pirkt pakalpojumus" var iegādāties sev nepieciešamās virtuālās parakstīšanas reizes, apmaksu veicot tiešsaistē ar internetbanku.

Līdzīga procedūra eID kartes īpašniekiem jāveic arī tad, ja persona eID iekļautās 120 e-parakstīšanas reizes  ir iztērējusi un turpmāk vēlas nevis lietot virtuālo e-parakstu, bet "uzpildīt" savu eID karti. Arī šajos gadījumos, lai iegādātos papildu parakstīšanās pakalpojumu eID kartē, personai ir jāautentificējas www.eparaksts.lv un savā profilā jāizvēlas iespēja "Pirkt eParakstu". eID kartes e-paraksta 30 dienu abonements maksā 4,13 eiro.

Cik tas maksā?

LVRTC skaidro, ka cena par virtuālo e-parakstu ir atkarīga no nopirkto reižu skaita. Ja persona vēlas iegādāties vienu parakstu jeb vienu parakstīšanas reizi, tas maksā 0,41 eiro. Savukārt, pērkot 20 parakstus jeb 20 parakstīšanas reizes, tas maksā 4,13 eiro, bet e-parakstīšanas gada abonements - neierobežots parakstu skaits gada laikā - maksā 9,95 eiro. Apmaksu persona var veikt, izmantojot internetbanku vai maksājumu karti.

Ja parakstus saviem darbiniekiem vēlas iegādāties organizācija, tā var izmantot iespēju pieprasīt rēķinu ar organizācijas rekvizītiem. Vairāk par šo iespēju var uzzināt portāla www.e-paraksts.lv sadaļā Biznesam -> eParaksts komandai.

Ja gribi parakstīt pats

E-paraksts vienmēr apstiprina fiziskas personas - konkrētā cilvēka - identitāti. Ja fiziska persona paraksta dokumentu juridiskas personas vārdā, tad personas paraksttiesības (pilnvaras) ir jāpārbauda tieši tāpat kā papīra formāta dokumentu parakstīšanas gadījumos: atbilstoši statūtiem, pilnvarām utt. Proti, e-paraksts apstiprina, ka persona ir tā pati persona, par ko tā uzdodas.

Tādējādi virtuālo e-parakstu persona var lietot dokumentu parakstīšanai gan tajos gadījumos, kad dokumentu paraksta fiziska persona savu privāto jautājumu risināšanai, gan tajos gadījumos, kad fiziska persona dokumentu paraksta juridiskās personas vārdā, ņemot vērā pilnvaras, statūtus u.tml.

Lai pēc paraksta iegādes tehniski parakstītu dokumentu, sadaļā "Mani rīki" jāizvēlas dokumenta formāts,  jāaugšupielādē parakstāmais dokuments, jāievada virtuālā e-paraksta PIN kods un pēc parakstīšanas parakstītais dokuments jāsaglabā savā datorā.

Ar virtuālo e-parakstu iespējams parakstīt dažāda formāta dokumentus (failus). Pēc parakstīšanas dokuments kļūst par .edoc formāta failu. 

Ja gribi izlasīt cita autora dokumentu

Savukārt, saņemot .edoc failu jeb ar e-parakstu parakstītu dokumentu, gadījumos, kad jūsu datorā nav instalēta e-paraksta programmatūra, failu atvērt nevar.

Šajos gadījumos dokumenta atvēršanai var izmantot www.eparaksts.lv vietnes piedāvātās iespējas: lapas augšējā sadaļā ir izvēlne "Pārbaudīt eDokumentu": sistēma atvērs dokumentu, kā arī parādīs, kad un kurš konkrēto dokumentu ir parakstījis ar drošu e-parakstu. Parakstīto dokumentu pārbaude ir bez maksas.

Labs saturs
17
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI