SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Laura Platace
LV portāls
07. novembrī, 2013
Lasīšanai: 10 minūtes
3
3

Augļu sulas vairs nevar saldināt ar cukuru

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Cukuru vairs nedrīkst pievienot augļu sulu ražošanā, piemēram, apelsīnu, vīnogu, ābolu sulu ražošanā. Bet cukuru drīkst pievienot smiltsērkšķu sulai un augļu nektāriem.

FOTO: Aiga Dambe, LV portāls

Šā gada 28.oktobrī stājās spēkā Ministru kabineta 2013.gada 15.oktobra noteikumi Nr.1113 „Prasības attiecībā uz augļu sulām un tām līdzīgiem produktiem”. Šie noteikumi nosaka prasības pārtikā paredzētām augļu sulām un tām līdzīgiem produktiem, piemēram, nektāriem. Prasību izmaiņas ir iniciējusi Eiropas Komisija, lai patērētāji netiktu maldināti un tiktu nodrošināta augļu sulu atbilstoša aprite Eiropas Savienībā.
īsumā

Augļu sulu ražošana:

  • nedrīkst pievienot cukuru un citus saldinātājus;
  • cukuru drīkst pievienot smiltsērkšķu sulai un augļu nektāriem.

Kādēļ nepieciešami jauni noteikumi?

Noteikumu projekta anotācijā ir skaidrots, kādēļ bija nepieciešami jauni noteikumi. Pirms šo noteikumu stāšanās spēkā darbojās Ministru kabineta 2003.gada 18.marta noteikumi Nr.128 "Obligātās nekaitīguma un marķējuma prasības augļu sulām un tām līdzīgiem produktiem".

Eiropas Parlaments un Padome 2012.gada 19.aprīlī pieņēma Direktīvu 2012/12/ES, ar kuru grozīja Padomes Direktīvu 2001/112/EK, kas attiecas uz pārtikai paredzētām augļu sulām un dažiem līdzīgiem produktiem. Direktīvā ietvertie grozījumi ir pielāgoti tehnikas attīstībai un ir ņemtas vērā starptautisko standartu jaunākās prasības, kā arī atspoguļota Eiropas Komisijas nostādne par cukura pievienošanas aizliegumu augļu sulām.

Zemkopības ministrija izstrādāja jaunus Ministru kabineta noteikumus, nevis grozīja esošos, jo grozījumi noteikumos pārsniedza pusi normatīvā akta apjoma. Līdz 2013.gada 28.oktobrim Latvijai normatīvajos aktos bija jāpārņem Direktīvas regulējums.

Augļu sulas un tām līdzīgie produkti

Jaunie Ministru kabineta 2013.gada 15.oktobra noteikumi Nr.1113 "Prasības attiecībā uz augļu sulām un tām līdzīgiem produktiem" nosaka klasifikācijas, kvalitātes un obligātās nekaitīguma prasības attiecībā uz augļu sulām un tām līdzīgiem produktiem, kā arī minēto produktu marķēšanas kārtību.

Šajos noteikumos ar augļu sulām un tām līdzīgiem produktiem saprot:

  1. augļu sulu;
  2. augļu sulu no koncentrāta jeb augļu sulu no koncentrētas sulas;
  3. koncentrētu augļu sulu;
  4. augļu sulu, no kuras ekstrahēts ūdens;
  5. sauso (pulverveida) augļu sulu;
  6. augļu nektāru.

Iepriekš minētos produktus iegūst no dažādām izejvielām. Lai iegūtu augļu sulu un tām līdzīgus produktus, galvenās izejvielas ir:

  • augļi – tie ir jebkuri augļi, kas nav bojāti, ir pietiekami gatavi un svaigi vai saglabāti, izmantojot fizikālus paņēmienus vai citādi tos apstrādājot;
  • augļu biezenis – ir raudzējams, bet neraudzēts produkts, ko iegūst, izmantojot piemērotus fizikālus paņēmienus, piemēram, sijājot, maļot vai izberžot caur sietu vesela vai nomizota augļa ēdamo daļu, bet neatdalot sulu;
  • koncentrēts augļu biezenis – produkts, ko iegūst no augļu biezeņa, fizikāli atdalot noteiktu daļu ūdens. Koncentrētam augļu biezenim var būt atjaunots aromāts, izmantojot tās pašas augļu sugas augļus, no kuras iegūts produkts, kā arī šo noteikumu 16.punktā minētos apstrādes veidus (mehānisku ekstrahēšanu, parastus fizikālus procesus, vīnogu sulas desulfitrēšanu ar fizikāliem paņēmieniem) un šo noteikumu 17.punktā minētos pārtikas fermentus: pārtikas želatīnu, tanīnus, koloidālu silīcija dioksīdu, kokogli, slāpekli, bentonītu (noteikumu 12.punkts).

Augļu sulu var ražot no dažādiem augļiem, piemēram, apelsīniem, mango, banāniem, tostarp šajos noteikumos arī tomāti ir iekļauti kā augļi.

Augļu sulas un tām līdzīgi produkti ir viena no pārtikas produktu grupām, kuru kvalitātes un klasifikācijas prasības atsevišķi noteic Ministru kabineta noteikumi.

Augļu sulas ražošana un cukura pievienošana

Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas departamenta Pārtikas drošuma un higiēnas nodaļas speciāliste  Iveta Veinberga skaidro: "Saskaņā ar tiesisko regulējumu augļu sulām līdz šā gada 28.oktobrim ražotājs pēc savas izvēles ražošanas procesā papildus varēja pievienot cukuru, bet saldinātāju pievienošana nekad nav bijusi atļauta." Ar Eiropas Komisijas direktīvu noteikts, ka ražošanas procesā augļu sulai nedrīkst pievienot ne tikai saldinātāju, bet arī cukuru; šis regulējums ietverts Ministru kabineta noteikumos.

Vienīgais gadījums, kad augļu sulai drīkst pievienot cukuru, ir smiltsērkšķu sula, bet ne vairāk par 140 gramiem uz litru (noteikumu 21.punkts). I.Veinberga informē, ka smiltsērkšķu sula ir izņēmums, jo tā dabīgā veidā ir ļoti skāba, tāpēc patērētājam tā būs pieejama tāpat kā līdz šim – ar pievienotu cukuru, marķējumā to norādot.

Cukura pievienošanas aizliegums neattiecas arī uz augļu nektāriem. Augļu nektāram ir atļauts pievienot cukuru vai medu, vai abus ne vairāk par 20% no gatavā produkta kopējās masas, vai saldinātājus (noteikumu 29.punkts).

"Patērētājam ir svarīgi būt pārliecinātam, ka, pērkot produktu, kura marķējumā ir uzraksts „augļu sula”, viņš pērk 100% dabīgu produktu."

Cukura pievienošanas aizlieguma pamatā ir rūpes par patērētāju veselību. I.Veinberga skaidro: "Lai paplašinātu patērētājam pieejamo veselīgo produktu klāstu un ražotājiem radītu vienādus noteikumus, ir pieņemts lēmums, ka augļu sulai ražošanas procesā cukuru pievienot nedrīkst. Tas ir aktuāli arī saistībā ar vienu no sabiedrības veselības mūsdienu problēmām – lieko svaru, ko, kā zināms, veicina arī papildus cukura lietošana uzturā. Patērētājam ir svarīgi būt pārliecinātam, ka, pērkot produktu, kura marķējumā ir uzraksts "augļu sula", viņš pērk 100% dabīgu produktu, kas iegūts tikai un vienīgi no augļiem un kas papildus nav saldināts ar cukuru vai saldinātājiem."

Zemkopības ministrijas speciāliste paskaidro, ka augļu sulas ražo no gataviem un svaigiem augļiem, kuru sastāvā ir dabīgie cukuri. Ražojot sulu, šie cukuri no augļiem nonāk sulā, tāpēc sulas atkarībā no augļu veida ir vairāk vai mazāk saldas un sulu ražošanas procesā nav nepieciešamības papildus pievienot cukuru. Latvijas ražotāji cukuru augļu sulām nav pievienojuši arī līdz šim, tāpēc Latvijā ražotās sulas savas garšas īpatnības nemainīs. 

To, ka augļu sulu ražošana šajā ziņā nemainīsies, apstiprina AS "Gutta" sabiedrisko attiecību speciāliste Rita Voronkova. Viņa atklāj: "AS "Gutta" sulu ražošanā nekas nemainīsies, jo kā iepriekš, tā arī turpmāk 100% sulas tiek gatavotas no sulu koncentrāta, kas faktiski ir augļa sula pēc tam, kad no tās atdalīts auglī esošais ūdens, vai augļu biezeņa, pievienojot tam tikpat daudz ūdens, kā tas būtu gatavā auglī. Cukurs netiek pievienots. Savukārt, gatavojot nektārus vai sulas dzērienus, kas satur mazāk sulas vai sulas biezeņa, tika un tiek pievienots cukurs, veidojot nektāra vai sulas garšu."

Sulu nosaukumi un marķējums

"Attiecībā uz sulu un tām līdzīgu produktu nosaukumiem izmaiņu nav. Joprojām patērētājam tirdzniecībā būs pieejamas augļu sulas, augļu sulas no koncentrāta jeb augļu sulas no koncentrētas sulas un augļu nektāri. Šo produktu veidi, marķējuma prasības un atļautais sastāvs stingri reglamentēti ar iepriekš spēkā esošiem noteikumiem," atzīst I.Veinberga.

To apstiprina arī AS "Gutta" pārstāve: "Mums nav jāmaina iepakojums, jo esošais un tāpat arī ražošana pilnībā atbilst jaunajiem noteikumiem."

"Latvijas ražotāji cukuru augļu sulām nav pievienojuši arī līdz šim, tāpēc Latvijā ražotās sulas savas garšas īpatnības nemainīs."

Produkta nosaukumi joprojām būs dažādi, informējot patērētāju, no kādām izejvielām produkts ir ražots. Noteikumu 31.-40.punkts noteic, kādam ir jābūt marķējumam uz produkta nosaukuma:

  1. ja sastāvā ir augļu sula un augļu sula no koncentrāta, norāda, ka tas "ražots daļēji no koncentrāta" vai "ražots daļēji no koncentrētas sulas";
  2. ja augļu nektārs daļēji vai pilnīgi iegūts no viena vai vairākiem koncentrētiem produktiem, tā marķējumā norāda, ka tas "ražots daļēji no koncentrāta", "ražots daļēji no koncentrētas sulas" vai "ražots no koncentrāta", vai "ražots no koncentrētas sulas";
  3. ja augļu nektāru maisījumos izmantots augļu biezenis vai koncentrēts augļu biezenis, vai abi, marķējumā ietverto norādi var papildināt ar atsauci uz biezeni;
  4. augļu nektāru marķējumā produkta nosaukuma redzamības laukā norāda informāciju par augļu sulas, augļu biezeņa vai minēto sastāvdaļu maisījuma saturu: "Augļu saturs vismaz x%"; norādi, ka augļu nektāram nav pievienots cukurs, vai norādi ar līdzīgu nozīmi drīkst izmantot, ja produktam nav pievienoti monosaharīdi vai disaharīdi, vai citi pārtikas produkti, kas pievienoti saldināšanai, tostarp regulā Nr.1333/2008 noteiktie saldinātāji; ja cukuri ir augļu nektāra dabiska sastāvdaļa, marķējumā ir norāde "Satur dabīgu cukuru";
  5. smiltsērkšķu sulai, kurai ir pievienots cukurs, marķējumā ir norāde "Smiltsērkšķu sula ar cukuru".

Augļu sulas ar cukuru drīkst realizēt līdz 2015.gadam

Augļu sulas, kam pievienots cukurs, vēl drīkst realizēt. I.Veinberga paskaidro: "Šobrīd cukuru pievienot nedrīkst, taču saražoto augļu sulu ar cukuru drīkstēs realizēt vēl pusotru gadu - līdz 2015.gada 28.aprīlim."

Tostarp noteikumu 43.punkts noteic, ka augļu sulām un tām līdzīgiem produktiem, kuriem nav pievienoti cukuri, no 2015.gada 28.aprīļa drīkst lietot norādi "No 2015.gada 28.aprīļa augļu sulām nav pievienoti cukuri". Minēto norādi drīkst lietot līdz 2016.gada 28.oktobrim, un tā var atrasties augļu sulu un tām līdzīgo produktu nosaukuma redzamības laukā.

Veikala plauktos uz sulas iepakojuma redzētu nosaukumu "Augļu sula, kas iegūta no koncentrāta", kas atbilst iepriekš spēkā esošajiem noteikumiem, bet vairs neatbilst jaunajiem, tirdzniecībā drīkst lietot līdz 2014.gada 13.decembrim (noteikumu 44.punkts).

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI