SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Laura Platace
LV portāls
24. septembrī, 2013
Lasīšanai: 12 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Ekonomika
8
4
8
4

Mainīsies uzskaites un aprēķinu kārtība par mājā saņemtajiem pakalpojumiem (I)

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Noteikumi un grozījumi tajos ir obligāti saistoši tikai gadījumos, kad dzīvojamās mājas nav nodotas dzīvokļu īpašnieku pārvaldīšanā.

FOTO: Lauris Nagliņš/ LETA

Iedzīvotāji līdz šim varēja nonākt situācijā, kad papildus par pašu patērēto ūdeni ir jāmaksā arī nesamērīgi liela maksa par ūdens patēriņa starpību daudzdzīvokļu mājā. Šo situāciju Ekonomikas ministrija iecerējusi risināt ar vairākiem grozījumiem normatīvajos aktos, ko šā gada 17.septembrī apstiprināja Ministru kabinets.
īsumā

Grozījumi paredz:

  • ūdens patēriņu ir jāuzskaita, izmantojot skaitītājus, kas atbilst noteiktām prasībām;
  • skaitītāja periodiskā verificēšana ir jānodrošina dzīvokļa īpašniekam vai pārvaldniekam;
  • ūdens patēriņa starpību sedz dzīvokļu īpašnieki vienādās daļās;
  • ūdens patēriņa starpības sadales kārtību nepiemēro, bet ūdens patēriņa starpību sadala starp dzīvokļu īpašniekiem, kuri neievēro normatīvo aktu prasības;
  • dzīvokļu īpašniekiem par ūdens skaitītāju nomaiņu vai uzstādīšanu visā mājā ir jāizlemj līdz 2014.gada 30.jūnijam.

Galvenie grozījumi ir veikti Ministru kabineta (MK) 2008.gada 9.decembra noteikumos Nr.1013 "Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu" un MK 2006.gada 12.decembra noteikumos Nr.999 "Kārtība, kādā dzīvojamās telpas īrnieks un izīrētājs norēķinās ar pakalpojumu sniedzēju par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvojamās telpas lietošanu".

Šie noteikumi un attiecīgi arī grozījumi neattiecas uz visiem īrniekiem, dzīvokļu īpašniekiem. Ekonomikas ministrijas Būvniecības un mājokļu politikas departamenta direktores vietnieks Mārtiņš Auders informē, ka noteikumi un grozījumi pamatā ir attiecināmi uz namu pārvalžu mājām, jo tajās mājās, kur dzīvokļu īpašnieki ir paši lēmuši par norēķinu kārtību, darbojas viņu pašu noteiktā sistēma.

Vēl sīkāks skaidrojums ir pieejams noteikumu projekta anotācijā. Tajā norādīts, ka projekta tiesiskais regulējums attiecas uz dzīvokļu īpašniekiem un dzīvojamās mājas pārvaldniekiem tādās dzīvojamās mājās, kurās dzīvokļu īpašnieki ar nodošanas - pieņemšanas aktu nav pārņēmuši dzīvojamās mājas pārvaldīšanas tiesības vai nav savstarpēji vienojušies par to, kā tiek noteikta katra īpašnieka apmaksājamā daļa par saņemto pakalpojumu un tā sniegšanas kārtība.

Grozījumi noteikumos stājas spēkā šā gada 1.oktobrī.

Kādēļ nepieciešami grozījumi

Problēmu, kādēļ bija nepieciešams veikt grozījumus, raksturo M.Auders: "Pēc ūdens skaitītājiem rodas starpība. Viens no tās rašanās iemesliem ir dažāda veida skaitītāji, kurus katrs dzīvokļa īpašnieks uzstādījis pats. Līdz ar to ūdens skaitītāju dažādība vienā mājā var būt ļoti liela, turklāt ir dzīvokļi, kuros skaitītāju vispār nav. Lai risinātu problēmu, turpmāk par šo jautājumu lemj visi dzīvokļu īpašnieki. Situācijā, ja pakalpojums tiek saņemts vienots un tiek sadalīts pa māju, nevar būt tā, ka to uzskaita ar tādiem mērīšanas līdzekļiem, kurus iegādājas paši dzīvokļu īpašnieki."

Viņš skaidro, ka ar grozījumiem Ekonomikas ministrija ir precizējusi norēķinu kārtību par atsevišķiem pakalpojumiem. "Proti, kādā veidā tiek sadalīts maksājums mājas iekšienē. Esam noteikuši jaunus pārvaldnieka pienākumus attiecībā uz informēšanu par to, cik konkrēts dzīvoklis tērē siltumenerģiju, cik apkurei un cik karstā ūdens uzsildīšanai," stāsta M.Auders.

"Šie noteikumi un grozījumi pamatā ir attiecināmi uz namu pārvalžu mājām."

Grozījumi ir izdarīti vienlaicīgi divos MK noteikumos. Grozījumi kārtībā par norēķināšanos par pakalpojumiem izdarīti, paredzot identisku kārtību gan dzīvokļu īpašniekam, gan dzīvojamās telpas īrniekiem un izīrētājiem. Tādējādi tiks nodrošināts, ka īrniekiem privatizētos un neprivatizētos dzīvokļos maksa par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvojamās telpas lietošanu, tiks aprēķināta vienādi, izņemot gadījumus, ja izīrētājs un īrnieks vienosies par citu kārtību.

Ūdens skaitītājam jāatbilst prasībām

Ūdens skaitītājiem ir jāatbilst noteiktām prasībām. Grozījumi MK 2008.gada 9.decembra noteikumu Nr.1013 "Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu" 14.punktā paredz, ka ūdens patēriņu ir jāuzskaita, izmantojot skaitītājus, kas atbilst šādām prasībām:

  • tiem ir veikta atbilstības novērtēšana saskaņā ar normatīvajiem aktiem par metroloģiskajām prasībām ūdens patēriņa skaitītājiem un mērīšanas līdzekļiem un to metroloģiskās kontroles kārtību;
  • tie ir verificēti atbilstoši normatīvajiem aktiem par valsts metroloģiskajai kontrolei pakļauto mērīšanas līdzekļu sarakstu un to verificēšanas periodiskumu un mērīšanas līdzekļu atkārtoto verificēšanu, verificēšanas sertifikātiem un verificēšanas atzīmēm.

Situācijā, kad persona dzīvokli īrē, par ūdens patēriņa skaitītāju uzstādīšanu ir atbildīgs izīrētājs, to paredz grozījumi MK noteikumu Nr.999 11.punktā.

Savukārt grozījumi šo pašu noteikumu 15.punktā noteic, ka skaitītāja periodiskā verificēšana ir jānodrošina:

  • dzīvokļa īpašniekam, ja skaitītājs uzstādīts par attiecīgā dzīvokļa īpašnieka līdzekļiem;
  • pārvaldniekam, ja skaitītājs uzstādīts par dzīvojamās mājas uzturēšanas un apsaimniekošanas līdzekļiem.

Ūdens skaitītāja rādījums un starpība

Grozījumi MK noteikumu Nr.1013 19.punktā paredz: ja veidojas starpība starp mājas kopējā ūdens skaitītāja rādījumu un dzīvokļu īpašumos ar skaitītājiem noteikto ūdens patēriņu, ieskaitot arī avārijās un remontā nopludināto ūdens daudzumu, tiek veikts ūdens patēriņa pārrēķins. Dzīvokļa īpašnieks ūdens patēriņa starpību sedz atbilstoši atsevišķo īpašumu skaitam. Tas nozīmē, ja mājā ir 20 dzīvokļi, ūdens patēriņa starpību izdalīs uz šiem 20 dzīvokļiem vienādās daļās.

Taču grozījumi paredz jaunu kārtību, kādā gadījumā ūdens patēriņa starpības sadales kārtību nepiemēro, bet ūdens patēriņa starpību sadala starp šādiem dzīvokļu īpašniekiem (ja tādi ir dzīvojamā mājā):

  • kuri nav iesnieguši informāciju par ūdens skaitītāja rādījumu vismaz trīs mēnešus pēc kārtas;
  • kuru atsevišķajos īpašumos ūdens patēriņa skaitītāji nav uzstādīti;
  • kuri atkārtoti nav ļāvuši pārvaldniekam veikt savā dzīvokļa īpašumā esošo ūdens patēriņa skaitītāju pārbaudi, ja pārvaldnieks par šādas pārbaudes veikšanu rakstiski paziņojis vismaz nedēļu iepriekš, nosūtot paziņojumu uz dzīvokļa īpašumu, kurā plānota skaitītāju pārbaude;
  • kuru dzīvokļa īpašumā esošo ūdens patēriņa skaitītāju pārbaudē konstatēts, ka ūdens patēriņa skaitītāji ir bojāti, tie nav noplombēti, to plombējums ir bojāts vai tie nav verificēti triju mēnešu laikā pēc verificēšanas termiņa beigām (grozījumi noteikumu Nr.1013 19.1punktā).

Tas nozīmē, ka turpmāk ūdens patēriņa starpību sadalīs (ar atrunu, ja dzīvojamā mājā tādi ir) starp dzīvokļu īpašniekiem, kuri atbilst kādam no iepriekš minētajiem četriem punktiem. Ja neviens no dzīvokļu īpašniekiem dzīvojamā mājā neatbilst šiem iepriekš minētajiem četriem punktiem, tādā gadījumā ūdens patēriņa starpību segs visi mājas dzīvokļu īpašnieki.

"Dzīvokļu īpašniekiem līdz 2014.gada 30.jūnijam ir jāpieņem lēmums, vai dzīvojamā mājā ir veicama vienota atsevišķajos īpašumos uzstādīto ūdens skaitītāju nomaiņa."

Situācijā, ja persona dzīvokli īrē un veidojas starpība starp mājas kopējā ūdens skaitītāja rādījumu un dzīvojamās mājas telpās un telpu grupās (dzīvokļos, mākslinieka darbnīcās un neapdzīvojamās telpās) ar skaitītājiem noteikto ūdens patēriņu, ieskaitot arī avārijās un remontā nopludināto ūdens daudzumu, tiek veikts ūdens patēriņa pārrēķins. Grozījumi MK noteikumu Nr.999 14.punktā paredz, ka īrnieks ūdens patēriņa starpību sedz šādā kārtībā:

  • dzīvojamā mājā, kas nav sadalīta dzīvokļu īpašumos, – atbilstoši dzīvojamās mājas telpu un telpu grupu (dzīvokļu, mākslinieka darbnīcu un neapdzīvojamo telpu) skaitam;
  • dzīvojamā mājā, kas ir sadalīta dzīvokļu īpašumos, – saskaņā ar dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu vai iepriekš norādītajā kārtībā.

Gadījumā ja ūdens patēriņa sadales aprēķinā trīs mēnešus pēc kārtas veidojas ūdens patēriņa starpība, kas lielāka par 20%, un ir saņemts attiecīgs dzīvokļa īpašnieka iesniegums, pārvaldnieks divu mēnešu (iepriekšējo sešu mēnešu laikā) laikā noskaidro ūdens patēriņa starpības rašanās iemeslus, rakstiski informē dzīvokļu īpašniekus par nepieciešamajiem pasākumiem ūdens patēriņa starpības samazināšanai un kopā ar dzīvokļu īpašniekiem izvērtē iespēju tos īstenot, to paredz grozījumi MK noteikumu Nr.1013 30.punktā.

Ūdens skaitītāju nomaiņa visā mājā

Ar grozījumiem MK noteikumos Nr.1013 noteikumi ir papildināti ar jaunu 33.1punktu. Tajā noteikts, ka dzīvokļu īpašniekiem līdz 2014.gada 30.jūnijam ir jāpieņem lēmums, vai dzīvojamā mājā ir veicama vienota atsevišķajos īpašumos uzstādīto ūdens skaitītāju nomaiņa vai uzstādīšana (ja tie nav bijuši uzstādīti), kā arī jāvienojas par ūdens skaitītāju nomaiņas vai uzstādīšanas kārtību.

Izlemjot veikt ūdens skaitītāju nomaiņu vai uzstādīšanu, ir jāievēro šādi nosacījumi:

  • ūdens skaitītāju nomaiņas un uzstādīšanas izmaksas ietver dzīvojamās mājas uzturēšanas un apsaimniekošanas izdevumos;
  • kalendāra gada laikā nomaina tikai tos skaitītājus, kuriem attiecīgajā gadā beidzas verificēšanas termiņš.

Grozījumi vēl paredz, ka pārvaldniekam līdz 2013.gada 31.oktobrim ir jāinformē dzīvokļu īpašnieki par termiņu, līdz kuram dzīvokļu īpašniekiem ir jāpieņem lēmums.

Ja dzīvokļu īpašnieki nepieņem lēmumu līdz 2014.gada 30.jūnijam, par ūdens skaitītāju nomaiņu vai uzstādīšanu var lemt pārvaldnieks, ievērojot iepriekš minētos nosacījumus, kas ir jāveic ūdens skaitītāju nomaiņai vai uzstādīšanai. Ja pārvaldnieks ir pieņēmis šo lēmumu, tādā gadījumā viņam dzīvokļu īpašniekus par šo lēmumu ir jāinformē vienlaikus ar paziņojumu par aprēķināto dzīvojamās mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksu nākamajam kalendāra gadam. Situācijā, ja pārvaldnieks ir pieņēmis šo lēmumu, dzīvokļu īpašnieki, nav tiesīgi atteikties no ūdens skaitītāju nomaiņas vai uzstādīšanas.

Savukārt situācijā, ja dzīvokļu īpašnieki saka "nē" kopējai ūdens skaitītāju nomaiņai vai uzstādīšanai, spēkā būs viņu pašu noteiktā kārtība. Tikai tad, ja dzīvokļu īpašnieki nebūs lēmuši, tad pārvaldniekam būs tiesības lemt par ūdens skaitītāju nomaiņu vai uzstādīšanu, skaidro M.Auders.

Turpmāk vēl.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI