SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Zanda Lielbārde
LV portāls
21. decembrī, 2012
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Ģimene
3
3

Kā sagādāt svētku egli bez stresa un riska?

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Egļu tirdzniecības vietās piedāvā gan cirstās egle, gan egles podiņos, kas paredzētas vēlākai izstādīšanai.

FOTO: Valda Kalniņa, A.F.I

Ziemassvētkos un sagaidot Jauno gadu eglīte ir tikpat neatņemama svētku rota kā galdā celtie pelēkie zirņi ar speķi. Vienam tās gādāšana aprobežosies ar tirdzniecības laukuma apmeklējumu pie lielveikala un izlemšanu – izvēlēties cirsto egli vai eglīti podā, bet citam tas būs īpašs notikums – došanās uz mežu, apbruņojoties ar cirvi, pacietību un, kas nav mazsvarīgi, – zināšanām kur, ko un kā cirst.
īsumā
  • Valsts mežā atļauts nocirst vienu eglīti meža ceļu malās, uz stigām, grāvju malās, zem elektrolīnijām un lielajiem kokiem.
  • Kategoriski aizliegts egles cirst jaunaudzēs.
  • Par patvaļīgu egļu ciršanu mežā privātpersonām draud administratīvais sods līdz 500 latiem, juridiskām personām – līdz 1000 latiem.
  • Ja 1m augstu egli pērk podiņā, tā tilpumam jābūt 15-20 litri.
  • Lai egle izstādot ārā ieaugtu, jāievēro tās saglabāšanas nosacījumi.

Nav gluži tā, ka vajag vien cirvi, lai tiktu pie savas Ziemassvētku eglītes. Pirms izvēlēties mežu, kur egli noskatīt, noteikti jānoskaidro, kas ir meža saimnieks.

Kā zināms, AS "Latvijas Valsts meži" (LVM) ļauj nocirst vienu eglīti uzņēmuma apsaimniekotajos mežos.

AS "Latvijas Valsts meži" pārstāvis Tomass Kotovičs norāda, ka valsts meži ir izkaisīti pa visu Latvijas teritoriju starp daudziem privātajiem, pašvaldību un citu īpašnieku mežiem, tāpēc, lai nerastos konflikti, der uzzināt, vai mežs tiešām pieder valstij. Šo informāciju var iegūt mežniecībās, kā arī aplūkot mājaslapā.

AS "Latvijas Valsts meži" apsaimniekotie meži visā Latvijas teritorijā ir apzīmēti ar plāksnīti – LVM īpašuma zīmi, kur uz dzeltena fona attēlots LVM logotips. Šīs zīmes izvietotas stigu un ceļu malās.

"AS “Latvijas Valsts meži” teritorijā atļauts nocirst vienu eglīti: tās diametrs nedrīkst pārsniegt 12 cm, un cirst drīkst vienīgi atļautās vietās."

Iedzīvotājiem jāņem vērā, ka daudzviet meži ap Rīgu pieder SIA "Rīgas meži". Uzņēmuma meža apsardzības daļas vadītājs Valērijs Morozs skaidro: ap Rīgu atrodas arī privātās un pašvaldību meža teritorijas. Par meža piederību SIA "Rīgas meži" liecina baltas norādes pie kvartāla sadalījumiem. Problēmas sagādā tas, ka norādes mednieki mēdz sašaut, bet negodprātīgi meža apmeklētāji – tās norauj, līdz ar to norāžu trūkums apgrūtina meža piederības noteikšanu un var gluži nemanot pārkāpt robežu.

Tātad pirms "asināt cirvi", lūkojoties pēc eglītes, jāpārliecinās, ka šajā mežā egli tiešām drīkst cirst.

Kas atļauts un kas aizliegts?

T.Kotovičs norāda: eglīte jācērt līdz ar zemi. Valsts mežā cirstās eglītes celma caurmēram jābūt mazākam par 12 centimetriem, kas parasti atbilst divus līdz trīs metrus garai eglei. Proporcionālai eglei augstuma un pamatnes attiecība ir 1,5:1.

Izvēloties egli, jāskatās, lai zari visās pusēs izauguši vienmērīgi, ir pietiekami stingri un nenolīktu zem rotājumu svara. Savukārt galotnei nevajadzētu būt pārāk kailai. Apakšējie neglītie zari jānocērt un jāatstāj turpat mežā. Vietās, kur eglēm augšanai ir vairāk gaismas, kociņi ir ar kuplākiem zariem un tumšākām skujām.

Eglītes drīkst cirst:

  • meža ceļu malās,
  • uz stigām,
  • grāvju malās un zem elektrolīnijām,
  • pieaugušā mežā zem lielajiem kokiem.

Eglīti nedrīkst cirst:

  • citu īpašnieku mežos bez atļaujas,
  • publiskā dabas parkā,
  • īpaši aizsargājamā dabas teritorijā, kas apzīmēta ar ozollapu.

Kategoriski aizliegts egles cirst jaunaudzēs, kur tās ir speciāli stādītas, lai nākotnē augtu jauns mežs. Šādās vietās eglītes cirst nedrīkst, neatkarīgi no tā, vai tā ir priežu, egļu vai melnalkšņu jaunaudze. Tāpat eglītes nedrīkst cirst arī jauktā jaunu koku mežā, piemēram, zem bērziem.

Saskaņā ar Administratīvo pārkāpumu kodeksa 67.pantu par patvaļīgu egļu ciršanu mežā draud administratīvais sods – privātpersonām no 50 līdz 500 latiem, bet juridiskām personām no 100 līdz 1000 latiem.

"Importētās egles varētu nebūt gluži „svaigas”, jo nereti tās cirstas jau novembrī."

Par to, kas jāievēro SIA "Rīgas meži" piederošajos mežos, stāsta V.Morozs: SIA "Rīgas meži" teritorijā egļu nav pārāk daudz un tās pamatā aug jaunaudzēs, kur cirst nedrīkst. Mežus, kur aug eglītes, mežsargi un inspektori šajā laikā uzrauga pastiprināti.

Ja cirtējs tiek notverts, viņam izraksta kvīti un par šo eglīti būs jāsamaksā saskaņā ar uzņēmuma valdē noteikto cenrādi. Par egli augumā līdz 2 metriem jāmaksā 10 lati un viens santīms; par 2 līdz 4 metrus garu egli būs jāšķiras no 30 latiem. Ja eglīte ir nocirsta zem elektrolīnijām vai grāvmalā, par to jāmaksā nebūs.

Lai arī maksa kādam varētu šķist ne sevišķi barga, V.Morozs tomēr neiesaka riskēt. Ir tik viegli nejauši ieklīst blakus esošā privātā mežā, kur nereti egļu cirtējus sagaida šī meža īpašnieks, kas nevēlas uzsākt audzinošas sarunas, bet situāciju risina, liekot lietā dūres.

Tātad dodoties mežā, jāpadomā ne vien par noteikumu ievērošanu, bet arī par savu drošību.

Kā nopirkt vislabāko egli?

Lai tiktu pie labas eglītes, zināšanas nepieciešamas arī tiem, kas dodas egli nolūkot tirdzniecības vietās.

Kokaudzētavas "Baltezers" vadītājs Varis Kazaks stāsta, ka izturīgākas noteikti ir grieztās baltegles. Jāatceras, ka importētās egles varētu nebūt gluži "svaigas", jo nereti tās cirstas jau novembrī.

Lielāki izdevumi, iegādājoties eglīti, šogad nav jāparedz, jo cenas saglabājušās iepriekšējā gada līmenī.

Egles podiņos domātas, lai ilgāk saglabātu savu košumu iekštelpās un vēlāk tās varētu izstādīt dārzā, tādējādi nenodarot ļaunumu dabai. Tomēr ir sava gudrība, kas jāzina, izvēloties egli podā. V.Kazaks norāda: eglīšu tirdzniecība ir bizness, bet pārdevēji - ieinteresēti pēc iespējas labāk nopelnīt. Tā kā par eglēm podiņos, pamatojot ar iespēju pavasarī izstādīt, iespējams noteikt augstāku cenu, jāuzmanās no krāpšanas. Ap metru garai eglei podiņa tilpumam jābūt vismaz 15-20 litri. Ja podam, kurā iestādīta egle, ir vien 5 litru tilpums, šai eglītei ir bojāta sakņu sistēma – svētku laiku tā izturēs, taču laukā tā neieaugs. Speciāli izstādīšanai drošāk iegādāties kokaudzētavās audzētās egles un pārliecināties, ka poda lielums ir atbilstošs.

V.Kazaks uzsver: pat ja egle pirkta kokaudzētavā un ir skaidrs, ka pods ir pietiekami liels un sakņu sistēma nav bojāta, jāievēro daži kociņa saglabāšanas noteikumi.

"Tā kā par eglēm podiņos, pamatojot ar iespēju pavasarī izstādīt, iespējams noteikt augstāku cenu, jāuzmanās no krāpšanas."

Parastā kļūda – noturēt egli mēnesi istabā un tad izlikt ārā. Telpās koks jau ir sācis augt, un vēlāk, iznesot ārā, no šādas "šoka terapijas" tas var aiziet bojā. Pareizi būtu priecāties par eglīti mājās no Ziemassvētkiem līdz Jaungada sagaidīšanai, tātad – ne vairāk kā 10 dienas. Pēc tam, ja temperatūra ārā ir 0 līdz -5°C grādi, egli ar podu var izlikt laukā un apraust ar sniegu, lai skujas nodrošinātu ar mitrumu. Taču, ja gaisa temperatūra ir zemāka, koks jāpieradina pakāpeniski, vispirms to novietojot pagrabā vai verandā.

Kā svētku laikā rūpēties par cirsto egli?

Lai nocirstā eglīte ilgāk saglabātos koša, smaržīga un tai tik ātri nenobirtu skujas, AS "Latvijas Valsts meži"  speciālisti iesaka:

  • eglīti iestiprināt speciālā "kājā", kurai apakšā ir trauks ar ūdeni, un regulāri pārbaudīt, vai ūdens no trauka nav iztvaikojis;
  • pirms likšanas ūdenī egles stumbru atbrīvot no mizas un iezāģēt, lai koks labāk uzsūktu mitrumu;
  • ūdenim var pievienot glicerīnu, aspirīna tableti un pāris karotes cukura, kas kociņu baros;
  • lai eglīte ilgāk izskatītos labi, to var ievietot traukā ar mitrām smiltīm.
Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI