SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
11. aprīlī, 2012
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Par jaunaudžu kopšanu un mazvērtīgo audžu nomaiņu turpmāk atbalsts meža īpašniekiem

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saņemot valsts atbalstu, mežu īpašnieki jaunaudžu kopšanai pievērsīsies vairāk – paredz Zemkopības ministrija.

FOTO: www.flickr.com

Turpmāk privātā meža īpašnieks Eiropas Savienības finanšu atbalstu varēs saņemt arī tad, ja pats savā mežā būs veicis jaunaudzes kopšanu vai mazvērtīgas mežaudzes nomaiņu. Līdz šim atbalstu par šo darbu veikšanu savā mežā īpašnieks varēja saņemt tikai tad, ja darbus veica pakalpojumu sniedzējs.

"Meža īpašnieki šo iespēju ir gaidījuši ilgi," neslēpj Zemkopības ministrijas Meža departamenta Meža nozares stratēģijas un atbalsta nodaļas vecākais referents Normunds Strūve. "Tādēļ ar prieku sagaidījām ziņu, ka Ministru kabinets (MK) 20.martā pieņēmis noteikumus Nr.201 "Grozījumi Ministru kabineta 2009.gada 6.oktobra noteikumos Nr.1145 "Valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas, administrēšanas un uzraudzības kārtība pasākuma "Meža ekonomiskās vērtības uzlabošana" īstenošanai"", kas spēkā stājās šā gada 1.aprīlī."

Kāds gaidāms atbalsts un par ko

Grozījumi noteikumos mainījuši arī atbalsta intensitāti mazāk labvēlīgajos apvidos (MLA) – tā šajā teritorijā paaugstināta no 50 uz 60 procentiem. Pārējā Latvijas teritorijā paliek iepriekšējie 50% atbalsta intensitātes.

Maksimālais atbalsts, ko meža īpašnieks var saņemt par jaunaudžu kopšanu, ir 50% (MLA – 60%) no aprēķinātajām standartizmaksām – 210 latiem par hektāru.

Par jaunaudžu kopšanu, ja vienlaikus ar to veikta arī atzarošana, maksimālais atbalsts ir 50% (MLA – 60%) no aprēķinātajām standartizmaksām – 300 latiem par hektāru.

"Par jaunaudžu kopšanu, ja vienlaikus ar to veikta arī atzarošana, maksimālais atbalsts ir 50% no aprēķinātajām standartizmaksām."

Savukārt mazvērtīgu mežaudžu nomaiņas maksimālais atbalsts ir 50% (MLA – 60%) no standartizmaksām – 840 latiem par hektāru. Šajā summā iekļauta augsnes sagatavošana, platības atjaunošana ar sertificētu stādāmo materiālu.

"To, kas uzskatāma par mazvērtīgu audzi, meža īpašnieks var izlasīt noteikumu 8.punktā," skaidro N.Strūve. "Ja īpašniekam nav pārliecības, vai viņš mežaudzi spēj novērtēt, tad jāmeklē konsultants, piemēram, meža īpašnieku apvienībās vai Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Meža konsultāciju pakalpojumu centra nodaļās."

Kad var iesniegt projektu pieteikumus

Pasākumam "Meža ekonomiskās vērtības uzlabošana" šobrīd kārta ir atvērta. Projektu pieteikumus Lauku atbalsta dienestā (LAD) var iesniegt visu laiku – līdz brīdim, kad beigsies kārtai paredzētā nauda.

"Projektu pieteikumus LAD var iesniegt līdz brīdim, kad beigsies kārtai paredzētā nauda."

"Atvērtajai kārtai piešķirti astoņi miljoni latu. Pašlaik naudas atlikums ir ap sešiem miljoniem latu," stāsta N.Strūve. "Pieļauju, ka jaunaudžu kopšanā sāksies daudz lielāka rosība, jo daudzi meža īpašnieki gaidīja iespēju saņemt atbalstu par pašu veikto darbu. Līdz šim mazvērtīgu mežaudžu nomaiņa nav bijis tik populārs pasākums kā meža kopšana. Varbūt tādēļ, ka ir skaidri jāzina – vai mežaudze ir mazvērtīga vai nav, bet ne visi meža īpašnieki to spēj paši noteikt. Tādēļ jāaicina konsultants."

Īpašniekiem, kas pieteikumus jau iesnieguši

"Grozījumi paredz iespējas arī tiem meža īpašniekiem, kuri projektu pieteikumus iesnieguši iepriekš," informē vecākais referents. "Ja īpašnieks LAD ir iesniedzis pieteikumu jaunaudzes kopšanai, bet tā vēl nav veikta, tad īpašniekam ir iespēja pašam izkopt mežu un saņemt par to atbalstu, nenolīgstot pakalpojumu sniedzēju. Tas attiecas uz visiem vēl nepabeigtajiem projektiem."

"Atskaitoties par veiktajiem darbiem, nevajadzēs iesniegt čeku LAD."

Šādā situācijā, atskaitoties par veiktajiem darbiem, LAD nevajadzēs iesniegt čeku (jo tāda nav, ja īpašnieks darbus dara pats), bet jāaizpilda un jāiesniedz apliecinājums par veikto darbu. Apliecinājuma veidlapas atrodamas LAD mājaslapā.

Tā kā mežam, kas atrodas MLA, tika paaugstināta atbalsta intensitāte no 50 uz 60%, tad par darbiem, kas veikti MLA mežā, jāiesniedz LAD lūgums atbalsta intensitāti palielināt. Arī šādu iesniegumu veidlapas atrodamas LAD mājaslapā.
Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI