SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
05. aprīlī, 2012
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Tava drošība
2
2

Gāzes avārijas dienesta izsaukumam - 114

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai novērstu gāzes avārijas noplūdes iespējamību, nedrīkst patvaļīgi pārvietot, atslēgt vai pievienot gāzes iekārtas. Ja plānojat vairākas dienas neuzturēties telpās, ieteicams aizvērt gāzes iekārtas noslēgierīci.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Sākot ar 2012.gada aprīli, Gāzes avārijas dienestu var izsaukt, zvanot uz numuru 114. Izmaiņas paredz, ka pa šo numuru avārijas dienestu var sazvanīt arī no mobilajiem tālruņiem.

Kāpēc jāievieš šādas izmaiņas?

Līdz šim vēsturiski lietotos divciparu palīdzības dienestu numurus var ērti sazvanīt no fiksētā tālruņa. Diemžēl divciparu numura izsaukums nav iespējams no jebkura mobilā tālruņa. Tādēļ ir ieviesti trīsciparu numuri, skaidro Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Elektroniskā pārvaldes departamenta vecākā referente Aija Vāvere.

Lai piešķirtu Gāzes avārijas dienestam trīsciparu numuru, 2012.gada 13.martā Ministru kabinets pieņēma grozījumus Ministru kabineta 2008.gada 25.augusta noteikumos Nr.684 "Noteikumi par nacionālo numerācijas plānu", paredzot Gāzes avārijas dienestam piešķirt trīsciparu numura kodu "114".

"Neatkarīgi no tā, kurš komersants konkrēto dabasgāzes vai sašķidrinātās gāzes iekārtu apkalpo, Gāzes avārijas dienests ieradīsies notikuma vietā."

 A/S "Latvijas Gāze" Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Sandra Ādamsone informē, ka no aprīļa "Latvijas Gāzes" Avārijas dienestu būs iespējams izsaukt pa tālruni 114. A.Vāvere uzsver, ka neatkarīgi no tā, kurš komersants konkrēto dabasgāzes vai sašķidrinātās gāzes iekārtu apkalpo, Gāzes avārijas dienests ieradīsies notikuma vietā.

Vai avārijas dienestu varēs izsaukt, zvanot uz 04?

Gāzes avārijas dienesta numurs 04 un divciparu numuri palīdzības dienestu izsaukumiem (Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests - 01; Valsts policija - 02; Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests - 03) būs pieejami līdz laikam, kamēr tos pilnībā aizstās esošie trīsciparu numuri, skaidro A.Vāvere.

Lai izsauktu operatīvo dienestu no jebkura tālruņa, ir jāzvana:

  • Valsts policijai - 110;
  • Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam – 112;
  • Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam - 113;
  • Gāzes avārijas dienestam – 114.

Kādos gadījumos jāizsauc Gāzes avārijas dienests?

A/S "Latvijas Gāze" mājaslapā pieejamā informācija norāda, ka Gāzes avārijas dienests ir jāizsauc, ja ir notikusi dabasgāzes noplūde vai sajūtot gāzes smaku. Gāzes noplūdes gadījumā ir jāpievērš uzmanība šādiem apstākļiem:

  • dabasgāze nav indīga, bet tā ir smacējoša, jo izspiež no telpas skābekli;
  • dabasgāze ir vieglāka par gaisu, tādēļ tā ceļas augšup un to ir viegli izvēdināt;
  • sašķidrinātā naftas gāze (lieto automobiļos) ir smagāka par gaisu, tādēļ tā uzkrājas pie zemes un to ir grūti izvēdināt iekštelpās vai ieplakās ārpus telpām.

Mājokļos bieži lieto propāna gāzes balonus, tādēļ, ja ir konstatēta gāzes noplūde no balona, ir jāaizver balona ventilis, jāuzgriež noslēdzošais uzgrieznis, balons jāiznes ārpus ēkas un jāpaziņo avārijas dienestam. Šādu balonu lietot nedrīkst. Propāna gāze ir divas reizes smagāka par gaisu, tādēļ gāzes balonu nedrīkst novietot pagrabos un citās telpās, kas atrodas zem zemes līmeņa.

Kur pēc palīdzības vērsties citās Eiropas Savienības valstīs?

Ja ir radusies ārkārtas situācija un ir nepieciešams izsaukt operatīvo dienestu, atrodoties kādā no Eiropas Savienības dalībvalstīm, ir jāzvana uz Eiropas Savienības vienoto ārkārtas notikumu tālruni – 112.

Ārkārtas notikumu tālruņa numuru 112 Eiropas Savienībā ieviesa 1991.gadā, lai palielinātu Eiropas Savienības pilsoņu un ceļotāju drošību un nepieciešamības gadījumā cilvēkiem būtu vieglāk izsaukt operatīvos glābšanas dienestus. Kopš 2008.gada visās Eiropas Savienības valstīs palīdzību var izsaukt, zvanot uz 112 gan no fiksētajiem, gan mobilajiem tālruņiem.

"Atrodoties kādā no Eiropas Savienības dalībvalstīm, jāzvana – 112."

Tikai 22 procenti Latvijas iedzīvotāju zina, ka, atrodoties Eiropas Savienības teritorijā, izsaukt glābšanas dienestu var, zvanot uz 112, atklāj 2012.gadā izdotais Eirobarometra pētījums "Eiropas ārkārtas notikumu tālrunis 112". Taču pētījumā ir noskaidrots, ka ārkārtas situācijā Latvijā, kad nepieciešama ugunsdzēsēju, mediķu, policijas vai glābēju palīdzība, 76 procenti Latvijas iedzīvotāju zvanītu uz 112.

Cilvēkiem ar dzirdes un runas traucējumiem jauna iespēja izsaukt operatīvo palīdzību

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests ir radījis iespēju cilvēkiem ar dzirdes un runas traucējumiem ar mobilā telefona īsziņas starpniecību vērsties pēc palīdzības glābšanas dienestā. Ar Latvijas Nedzirdīgo savienības palīdzību ir apzināta lielākā daļa vājdzirdīgo un nedzirdīgo cilvēku. Ir izveidota datu bāze, lai, saņemot īsziņu, 112 sakaru punkta dispečere uzreiz identificētu sūtītāju. Cilvēki, kuriem šis pakalpojums ir paredzēts, ir informēti, kas jāraksta īsziņā, lai, to saņemot, dienesti varētu atbilstoši reaģēt, vēsta Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta mājaslapā pieejamā informācija.

Šis pakalpojums ir paredzēts tikai cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, kuri nevar piezvanīt un izstāstīt, kāda nelaime notikusi un kāda palīdzība nekavējoties nepieciešama.

Uzziņai

Ik gadu visā Eiropas Savienībā 11.februārī atzīmē "112 dienu".

2012.gadā izdotais Eirobarometra pētījums "Eiropas ārkārtas notikumu tālrunis 112" ir pieejams šeit.
Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI