NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
02. jūlijā, 2012
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Energoresursi
1
1

Par gāzi no 1.jūlija jāmaksā vairāk

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Mājsaimniecību izdevumi par dabasgāzi pieaug katru gadu.

FOTO: www.sxc.hu

No 1.jūlija mājsaimniecībām, kas dabasgāzi izmanto plītīs, dabasgāzes tarifs pieaudzis par 3%, savukārt mājsaimniecībām apkurei –par 5 procentiem. Tarifi būs spēkā līdz gada beigām. AS “Latvijas gāze” paskaidro, ka tarifu kāpums saistīts ar valūtu attiecību izmaiņām, kā arī mazuta cenu palielināšanos pasaules biržās, kas veicina dabasgāzes iepirkuma cenas pieaugumu.
īsumā
  • "Latvijas gāzes" tarifi mainās atkarībā no dabasgāzes iepirkuma cenas.
  • Tarifi mājsaimniecībām tiek pārskatīti divreiz gadā – 1.janvārī un 1.jūlijā,  rūpnieciskajiem klientiem – ik mēnesi.

Saskaņā ar "Latvijas gāzes" (LG) aprēķiniem mājsaimniecībām, kas dabasgāzi izmanto plītīs vai ūdenssildītājos (ar patēriņu līdz 500 kubikmetriem gadā)  par 1m3 būs jāmaksā 0,61 lats (ieskaitot akcīzes nodokli un PVN 21% likmi). Šā gada pirmajā pusē maksa par 1m3 bija 0,60 lati (ieskaitot akcīzi un PVN 22%).

Savukārt mājsaimniecībām, kas dabasgāzi izmanto apkurei (ar patēriņu no 500 līdz 25 000 m³ gadā), no 1.jūlija ir jāmaksā 0,41 lats par 1m3 (pirmajā pusgadā maksājums bija 0,39 lati).

Tātad, ja, piemēram, dzīvoklī ar gāzes plīti ģimene mēnesī patērē 7m3 gāzes un gada pirmajā pusē mēneša maksājums par to bija aprēķināts 4,20 lati, tad saskaņā ar jauno tarifu tas būs 4,27 lati mēnesī. Atlikušajā pusgadā kopējais maksājums pavarda lietotājiem kopumā pieaugs nedaudz – par nepilnu puslatu.

Tiem, kuru mājokļos ir gāzes apkure, jaunie papildu izdevumi atkarībā no patēriņa būs lielāki – par katriem 100m3 – divi lati vairāk.

Pagājušogad gāze mājsaimniecībām bija ievērojami lētāka, jo līdz 2011.gada 1.jūlijam tika piemērota PVN samazinātā (12%) likme. Kopš pagājušā gada vidus dabasgāzi mājsaimniecībām apliek ar pilno jeb standartlikmi (22%). No šā gada 1.jūlija standartlikme kļuvusi nedaudz mazāka – 21 procents. LG aprēķinos par tarifu pieaugumu ir iekļāvusi jauno PVN likmi.

Mājsaimniecībām izmaiņas divreiz gadā, rūpnieciskajiem klientiem – ik mēnesi

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) sabiedrisko attiecību pārstāve Daiga Reihmane LV portālam paskaidroja, ka "Latvijas gāzes" tarifi mainās atkarībā no dabasgāzes iepirkuma cenas (attiecīgi naftas produktu cenām, valūtu vērtībām un iegādātiem krājumiem Inčukalna pazemes gāzes krātuvē).

Jauni tarifi netiek apstiprināti, jo joprojām ir spēkā 2008.gada 1.oktobra dabasgāzes apgādes tarifi, kas apstiprināti ar 2008.gada 24.jūlija Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmumu Nr.247 "Par AS "Latvijas Gāze" dabasgāzes apgādes tarifiem".

Tarifi ir noteikti tabulas veidā atbilstoši dažādām gāzes tirdzniecības cenām, un tarifu piemērošanas kārtība paredz, ka rūpnieciskajiem lietotājiem tarifi tiek pārskatīti (var mainīties – samazināties vai palielināties) reizi mēnesī, savukārt tā dēvētajiem mazajiem lietotājiem (mājsaimniecībām un klientiem ar dabasgāzes patēriņu līdz 25 000 m³ gadā) - divreiz gadā (1.janvārī un 1.jūlijā).

Rūpnieciskajiem klientiem jūlijā "Latvijas gāze" prognozē tarifu pieaugumu vidēji par 8%, kas arī ir saistīts ar valūtu attiecību un mazuta cenu izmaiņām.

Dabasgāzes tarifa būtiskākā sastāvdaļa ir dabasgāzes iepirkuma cena, kas šobrīd ir apmēram 80 procenti, informācijā klientiem norāda energokompānija.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI