SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
23. martā, 2012
Lasīšanai: 13 minūtes
RUBRIKA: Likumprojekts
TĒMA: Ģimene

Plāno, kā uzlabot mātes un bērna veselību

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Veselības ministrija uzsver, ka pēc bērna piedzimšanas vecākiem ir svarīgi iegūt pirmās iemaņas par bērna kopšanu un drošību, tai skaitā zīdīšanu. Tādēļ vērts atjaunot Mazulim draudzīgas slimnīcas iniciatīvu Latvijā un atkārtoti izdot informatīvo materiālu „Zīdīšanas ABC” bezmaksas izplatīšanai jaunajām māmiņām dzemdību nodaļās.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Ikviens var paust savu viedokli un novērtēt, kādus priekšlikumus jauno māmiņu un viņu mazuļu veselības uzlabošanai ir izteikusi Veselības ministrija.

Ministrija kā prioritāti 2012.gadā izvirza mātes un bērna veselības aprūpes uzlabošanu, samazinot bērnu un mātes mirstību, ārstējot neauglību un attīstot starpnozaru sadarbību jautājuma valstiskai risināšanai. Tādēļ Valsts sekretāru sanāksmē 15.martā izsludināts Veselības ministrijas sagatavotais projekts īstermiņa politikas attīstības plānošanas dokumentam „Mātes un bērna veselības uzlabošanas plāns 2012.-2014.gadam”.

Plāna mērķis ir nodrošināt pasākumus, lai uzlabotu mātes un bērna veselību. Ministrija aicina sabiedrību iesaistīties plāna publiskajā apspriešanā, izsakot viedokli  līdz 2012.gada 13.aprīlim. Viedokļi iesniedzami Evijai Klepermanei Veselības ministrijas Sabiedrības veselības departamentā; e-pasts: evija.klepermane@vm.gov.lv.

Lai īstenotu visus plānotos pasākumus mātes un bērna veselības un veselības aprūpes uzlabošanai, trīs gadu periodam vajadzīgi gandrīz septiņi miljoni latu. Atsevišķus pasākumus plānots īstenot par jau esošajiem valsts budžeta līdzekļiem, ES fondu un Pasaules Veselības organizācijas finansējuma ietvaros.

"Ministrija aicina sabiedrību iesaistīties plāna publiskajā apspriešanā, izsakot viedokli  līdz 2012.gada 13.aprīlim."

Plānā noteikta virkne problēmu:

  • Latvijā ir augsta perinatālā, zīdaiņu un mātes mirstība.
  • Ģimenes ārsti nepietiekami iesaistās reproduktīvo pakalpojumu sniegšanā, kas ierobežo pakalpojumu pieejamību īpaši sociāli nelabvēlīgiem iedzīvotājiem.
  • Jaunajiem vecākiem ir nepietiekamas zināšanas par seksuālo un reproduktīvo veselību, veselības saglabāšanu grūtniecības laikā, jaundzimušā aprūpi un drošību.
  • Valstī nav vienota neauglības reģistra un centralizētas spermas bankas, kā arī valsts apmaksātajos pakalpojumos nav iekļauti neauglības diagnostiskie izmeklējumi un medicīniskās apaugļošanas procedūras.
  • Nav izveidota mātes mirstības konfidenciālās analīzes un perinatālās mirstības audita sistēma problēmu precizēšanai un novēršanai.
  • Ir nepietiekama starpnozaru sadarbība reproduktīvās veselības, mātes un bērna veselības uzlabošanas jomā, maz informācijas jauniešiem un pusaudžiem par seksuālās un reproduktīvās veselības jautājumiem.

Mātes un bērna veselības uzlabošanas plānā 2012.-2014.gadam katrai šai problēmai tiek piedāvāts risinājums.

Plāno papildu izmeklējumus

Latvijas jaundzimušo, zīdaiņu un pirmsskolas vecuma bērnu veselība un labklājība joprojām ir zemāka, salīdzinot ar citām ES valstīm. Latvijā ir zemi dzimstības rādītāji, savukārt zīdaiņu mirstības rādītāji Latvijā ir augstāki nekā vidēji ES. 2009.gadā Latvijā gada vecumu nesasnieguši nomira 168 bērni (7,75 uz 1000 dzīvi dzimušiem); 2010.gadā šis rādītājs samazinājās - nomira 110 bērni (5,72 uz 1000 dzīvi dzimušiem). Ir vērojama pozitīva tendence, un 2010.gadā samazinājusies gada vecumu nesasniegušu zīdaiņu mirstība, kā arī strauji samazinājusies zīdaiņu mirstība vecumā līdz 27 dienām.

Lai uzlabotu perinatālās (no 22.grūtniecības nedēļas līdz 7 dienām pēc bērna dzimšanas)veselības aprūpes kvalitāti valstī, Veselības ministrija plāno

  • Latvijā izveidot perinatālās nāves gadījumu audita sistēmu,
  • kā arī ieviest papildu izmeklēšanas metodes grūtniecēm, lai mazinātu iedzimto anomāliju attīstību jaundzimušajiem.

Ministrija iesaka visām grūtniecēm veikt B grupas beta hemolītiskā streptokoka uzsējumu grūtniecības 37.nedēļā, jo tas samazinātu risku jaundzimušo sepsei un mirstībai no tās. Tāpat plānā paredzēts ieviest papildu ultrasonogrāfijas skrīningu, lai laikus identificētu augļus ar iedzimtām patoloģijām.

"Ministrija plāno iekļaut grūtnieces augsta riska grupā brīvprātīgai vakcinācijai pret gripu un nodrošināt vakcīnas cenas kompensāciju no valsts budžeta līdzekļiem."

„Šobrīd tiek izvērtēti ginekologu un dzemdību speciālistu viedokļi, kurā grūtniecības nedēļā būtu vajadzīgs šis papildu izmeklējums,” norāda E.Klepermane. Vēl plānots paplašināt iespējas gestācijas diabēta skrīninga veikšanai, lai identificētu grūtnieces ar diabēta risku, un uzlabot mazuļu iedzimto anomāliju diagnostiku, kas ļautu iespējami agrāk atklāt augļus ar iedzimtām patoloģijām.

Īpaša uzmanība – mazuļa zīdīšanai

Ministrija uzsver, ka pēc bērna piedzimšanas jaundzimušā vecākiem ir svarīgi iegūt pirmās iemaņas par bērna kopšanu un drošību, tai skaitā zīdīšanu. Nozīmīgu ieguldījumu zīdīšanas veicināšanā un veselības uzlabošanā dzīves sākumposmā ir devusi Mazulim draudzīgu slimnīcu iniciatīva, kuras mērķis gan Latvijā, gan pasaulē ir veicināt mātes un bērna veselību un panākt, ka zīdaini līdz sešu mēnešu vecumam zīda tikai ar krūti, bet vēlāk zīdīšanu kombinē ar vecumam atbilstošu uzturu.

Lai kļūtu par Mazulim draudzīgu slimnīcu, jāizpilda noteikti kritēriji: personālam jāpalīdz māmiņai sākt zīdīt mazuli pusstundas laikā pēc bērna piedzimšanas; medicīnas personāls parāda māmiņai, kā zīdīt un kā uzturēt laktāciju arī tad, ja mazulis neatrodas kopā ar māmiņu; mazuļiem netiek dots cita veida uzturs vai šķidrums, izņemot mātes pienu, ja vien ārstniecisku apsvērumu dēļ nav jāizdara izņēmums. Ministrija plāno atjaunot Mazulim draudzīgas slimnīcas iniciatīvu Latvijā un atkārtoti izdot informatīvo materiālu „Zīdīšanas ABC” bezmaksas izplatīšanai jaunajām māmiņām dzemdību nodaļās.

Pret gripu plāno vakcinēt bez maksas

Negatīvu ietekmi gan uz grūtnieces veselību, gan augļa attīstību atstāj smēķēšana, alkohola, narkotiku un citu atkarību izraisošo vielu lietošana. Tāpat mātes un bērna veselību ietekmē arī mātes saslimstība ar infekcijas slimībām, īpaši dzimumceļu infekcijām (sifilisu, hlamidiozi, gonoreju, bakteriālo vaginozi), B grupas β hemolītiskā streptokoka nēsāšana, HIV, akūtās respiratorās vīrusu infekcijas, tādēļ ievērojama loma jāpiešķir grūtnieču izglītošanai dzimumceļu infekcijas profilakses jomā.

Tomēr ne vienmēr sieviete sevi var pasargāt no dažādām infekcijas slimībām, kā, piemēram, gripas, tāpēc ministrija plāno iekļaut grūtnieces augsta riska grupā brīvprātīgai vakcinācijai pret gripu un nodrošināt vakcīnas cenas kompensāciju no valsts budžeta līdzekļiem.

Nauda sekos grūtniecei

Lai grūtniecība noritētu veiksmīgi, svarīgi to savlaikus uzraudzīt - agrīna stāšanās grūtnieču uzskaitē samazina risku piedzimt bērnam ar veselības problēmām. Statistikas dati rāda, ka 2009. un 2010.gadā turpināja samazināties to grūtnieču īpatsvars, kuru aprūpe uzsākta līdz 12.grūtniecības nedēļai, bet kopš 2007.gada vispār neaprūpēto dzemdētāju īpatsvars Latvijā pieaug. Kā iemesls tam varētu būt iedzīvotāju ekonomiskās situācijas pasliktināšanās un nepietiekami pieejamie valsts apmaksātie pakalpojumi grūtniecēm.

Lai uzlabotu grūtnieču veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, Veselības ministrija plāno iesaistīt grūtnieču aprūpē privāti praktizējošus ginekologus un citus speciālistus, kā arī izstrādāt grūtnieču aprūpes vadlīnijas un kritērijus ārstniecības personu kompetences noteikšanai. Ministrija piedāvā arī citus risinājumus.

"Paredzēts īstenot principu „nauda seko grūtniecei”, lai topošās māmiņas grūtniecības laikā varētu saņemt valsts apmaksātus pakalpojumus arī pie privāti praktizējošiem ginekologiem."

E.Klepermane stāsta: „Paredzēts īstenot principu „nauda seko grūtniecei”, lai topošās māmiņas grūtniecības laikā varētu saņemt valsts apmaksātus pakalpojumus arī pie privāti praktizējošiem ginekologiem vai citiem speciālistiem.” Vēl ministrija plāno iesaistīt ģimenes ārstu komandu (otro māsu) ģimenes plānošanas un reproduktīvās veselības veicināšanā, tālākizglītības programmās kā obligātu ieviešot ģimenes plānošanas, seksuālās un reproduktīvās veselības kursu un nodrošināt vecāku informēšanu un topošo vecāku bezmaksas apmācības procesu pirmsdzemdību aprūpes laikā.

Pašlaik slimnīcas topošajiem vecākiem piedāvā maksas pakalpojumu – apmācības ne vien par dzemdībām, bet arī par bērna kopšanu. Kā stāsta E.Klepermane, šo apmācību varētu iekļaut grūtnieces aprūpes epizodē - plānots grozīt Ministru kabineta 2006.gada 25.jūlija noteikumus Nr.611 "Dzemdību palīdzības nodrošināšanas kārtība", papildinot un precizējot pasākumus, kas paredz nodrošināt vecākiem apmācību par bērna kopšanu un drošību. Tāpat ministrija piedāvā kompensēt recepšu medikamentus 25% apmērā grūtniecēm un sievietēm pēcdzemdību periodā, kā arī bērniem līdz 2 gadu vecumam, ja nav noteikta diagnoze ar citu kompensācijas apmēru.

Īpaša uzmanība – mātes mirstībai

Mātes mirstība Latvijā, salīdzinot ar ES valstu vidējo rādītāju, ir augsta. Grūtniecības, dzemdību un pēcdzemdību periodā Latvijā 2008.gadā nomira 3 sievietes, 2009. – 10 sievietes, bet 2010. gadā – piecas. Jāņem vērā, ka mātes mirstība atsevišķos gadījumos nav tieši saistīta ar grūtniecību, proti, iemesls ir gripa, krūts vēzis. Mātes mirstības cēloņi, kas tieši saistīti ar grūtniecību, ir, piemēram, aborti, ārpusdzemdes grūtniecība, augļūdeņu embolijas.

Mātes mirstības cēloņi, kas tieši un netieši saistīti ar grūtniecību, katru gadu ir dažādās attiecībās. Lai veicinātu veselības aprūpes kvalitātes uzlabošanos, ministrija iesaka ieviest mātes mirstības konfidenciālās analīzes sistēmu, lai, izanalizējot katru mātes nāves gadījumu, varētu izprast tā cēloņus, tādējādi novēršot citus līdzīgus gadījumus. „Mātes mirstības konfidenciālā audita sistēma ir sistemātiska daudznozaru analīzes metode, kurā tiek analizēti mātes nāves gadījumi valsts līmenī, nodrošinot konfidencialitāti,” norāda E.Klepermane. 

Plāno atbalstu neauglīgajiem pāriem

Kā viena no būtiskākajām problēmām seksuāli reproduktīvās veselības jomā ir neauglība. Latvijā nav izveidota statistiska datubāze neauglības problēmu risināšanai, bet attīstītu valstu pieredze rāda, ka neauglīgi ir vidēji 6-10% pāru. Neauglības problēmu demogrāfijas kontekstā risina Ģimenes valsts politikas pamatnostādnes 2011.-2017.gadam, paredzot uzdevumu - izvērtēt iespēju ieviest valsts atbalsta pasākumus neauglības ārstēšanai, kā arī informēt sabiedrību par reproduktīvās veselības apdraudējumiem un riskiem, kas palielina neauglību.

Ministrija rosina neauglības ārstēšanu (medikamentus, diagnostiku, arī medicīnisko apaugļošanu) iekļaut valsts apmaksātajos pakalpojumos; izveidot valstī neauglīgo pacientu reģistru; izmainīt Nacionālā veselības dienesta noslēgtos līgumus ar ārstniecības iestādēm, nosakot neauglības reģistra izveidē iesaistīto pušu funkcijas, pienākumus, mērķus, uzdevumus. Tāpat ministrija plāno sagatavot informatīvu ziņojumu par neauglības problēmām Latvijā, apzinot esošo situāciju un sniedzot priekšlikumus situācijas uzlabošanai, un izveidot spermas banku Latvijā (ietverot dzimumšūnu donoru izmeklēšanu).

Risinājumi – ne tikai Veselības ministrijas rūpes

Plāns paredz: lai efektīvāk izstrādātu un īstenotu mātes un bērna veselības politiku Latvijā, veselības, izglītības, labklājības un citu nozaru aspekti jāiekļauj vienotā starpsektoru politikā, sadarbojoties ar citām ministrijām, pašvaldībām un nevalstisko sektoru, kā arī ar Pasaules Veselības organizāciju un ES institūcijām. Mātes un bērna veselības jautājumi jārisina stratēģiski un kompleksi, lai ieviestu principu „veselība visās politikās”, jo šie jautājumi vistiešākā veidā saistīti ar demogrāfijas situācijas uzlabošanu un valsts veselīgu attīstību.

Demogrāfijas jautājumi, tajā skaitā seksuālā un reproduktīvā veselība, šobrīd izvirzīti par vienu no valdības prioritātēm. Veselības ministrija norāda, ka īpaša uzmanība jāpievērš jauniešu izglītošanai jau skolās, jo informācijas nepietiekamība ir tiešs iemesls neplānoto grūtniecību un mākslīgo abortu skaita pieaugumam jauniešu vidū, un Latvijā dzimumdzīve vidēji  tiek uzsākta 17 gadu vecumā. Ministrija plāno vispārējās vidējās un profesionālās izglītības mācību programmās iekļaut kā obligātu mācību priekšmetu „Veselības mācība”.

"Ministrija rosina neauglības ārstēšanu iekļaut valsts apmaksātajos pakalpojumos."

Latvijā joprojām ir aktuāla tēma par vardarbību pret bērnu, tomēr nav vienotas sistēmas, kas uzskaitītu visus pret bērniem reģistrētos vardarbības gadījumus, kā arī Latvijā īpaši netiek izdalīti statistikas dati par bērniem, kas cietuši no vardarbības un dzīvo institūcijās (piemēram, bērnunamos).

Veselības ministrija, sadarbojoties ar nevalstiskajām organizācijām un pašvaldībām, plāno attīstīt un stiprināt pusaudžu un jauniešu neformālo izglītību par seksuālās un reproduktīvās veselības jautājumiem, kā arī izglītot jaunos vecākus par vardarbību ģimenē novēršanu un atbalsta iespējām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI