SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
17. janvārī, 2012
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Valsts pārvalde
1
1
1
1

Partiju finansēšana no valsts budžeta līdzekļiem

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Grozījumi Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā paredz partiju daļēju finansēšanu no valsts budžeta.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

2010.gada 10.jūnijā Saeima pieņēma grozījumus Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā, kas paredzēja, ka no 2012. gada sākuma politiskajām partijām vai politiskajām organizācijām tiks piešķirts valsts budžeta finansējums. Valsts finansējumu ir iespējams saņemt tikai tām partijām, kuras iepriekšējās Saeimas vēlēšanās saņēma vairāk nekā divus procentus vēlētāju balsu. Partijas no valsts budžeta līdzekļiem kalendārā gada laikā saņems 0,50 latus par katru iegūto balsi vēlēšanās. Pirmo maksājumu piecas politiskās organizācijas vai partijas saņēma jau līdz šā gada 15.janvārim.

Likumprojekta "Grozījumi Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā" anotācijā ir teikts, ka "grozījumu mērķis ir samazināt partiju atkarību no ziedotājiem un to interešu vēlākas realizēšanas riska, mazināt partiju nelikumīgu finansēšanu, kā arī paaugstināt partiju administratīvo kapacitāti, tādējādi atrisinot praksē identificētās problēmas, kas attiecas uz partiju finansēšanu".

Valsts budžeta finansējums

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) informācija vēsta, ka saskaņā ar 2011.gada 6.oktobra Latvijas Republikas oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" publicētajiem 11.Saeimas vēlēšanu rezultātiem, valsts budžeta finansējumu no 2012.gada ir tiesīgas saņemt sešas politiskās partijas un to apvienības.

 Grozījumi Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā paredz: lai saņemtu valsts budžeta finansējumu, politiskajām organizācijām vai partijām līdz pagājušā gada 1.novembrim bija jāatver atsevišķs konts Latvijā reģistrētā kredītiestādē un jāiesniedz rakstveida iesniegums Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam. Tālāk KNAB, izvērtējot saņemtos iesniegumus un 11.Saeimas vēlēšanu rezultātus, lēma par finansējuma piešķiršanu sešām politiskajām organizācijām vai partijām, kas bija iesniegušas iesniegumus.

"Valsts budžeta finansējumu no 2012.gada ir tiesīgas saņemt sešas politiskās partijas."

Politisko organizāciju vai partiju finansēšanai ir paredzēti valsts budžeta līdzekļi 442 322,50 latu apmērā. Šo finansējumu varēs saņemt piecas no sešām partijām, kam šī summa tika paredzēta, jo partijas "LPP/LC" kongresā 1.decembrī nolēma partiju likvidēt.

Vienota summa katru gadu

KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs norāda, ka katru gadu piecas politiskās partijas un to apvienības valsts budžeta finansējumu saņems četras reizes gadā (līdz 15.janvārim, 15.aprīlim, 15.jūnijam un 15.oktobrim) šādā apmērā:

  • politisko partiju apvienība "Saskaņas Centrs" – Ls 129 965;
  • politiskā partija "Zatlera Reformu partija" – Ls 95 428;
  • politisko partiju apvienība "Partija Jaunais laiks, partija Pilsoniskā savienība un partija Sabiedrība Citai Politikai" – Ls 86 281,50;
  • politisko partiju apvienība "Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!" – "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK" – Ls 63 604;
  • politisko partiju apvienība "Zaļo un Zemnieku savienība" – Ls 55 978,50;
  • partija "LPP/LC" – Ls 11 065,50 (šo līdzekļu izmaksa ir apturēta, jo partija ir paziņojusi par savu likvidāciju).

Finansējumu no valsts budžeta līdzekļiem partijas ir tiesīgas saņemt trīs gadus - no 2012.gada līdz 2014.gadam. No šā gada politiskajām partijām piešķiramais valsta budžeta finansējums tika noteikts pēc 11.Saeimas vēlēšanu rezultātiem.

Kam var tērēt? Un kā jāatskaitās?

Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma 7.4 pants nosaka, ka valsts budžeta finansējumu politiskā organizācija (partija) ir tiesīga izlietot:

  1. telpu īrei un pakalpojumiem, kas saistīti ar telpu īri, tai skaitā sapulču organizēšanu;
  2. sakaru un interneta pakalpojumiem;
  3. darba algām un citiem maksājumiem fiziskajām personām, kas saistīti ar attiecīgās politiskās organizācijas (partijas) vai tās apvienības darbību;
  4. zvērināta revidenta pakalpojumiem;
  5. pētniecības darbiem;
  6. iedzīvotājiem paredzēto izglītošanas pasākumu, tai skaitā publisko pasākumu, semināru, labdarības pasākumu, organizēšanai; grāmatu, bukletu izdošanai un izplatīšanai, izņemot ēdināšanas pakalpojumu nodrošināšanu;
  7. priekšvēlēšanu aģitācijai.

Maksājumus politiskās organizācijas vai partijas veic nevis skaidrā naudā, bet izmantojot bezskaidras naudas norēķinus. A.Vitenburgs skaidro, ka likumā nav noteikts termiņa ierobežojums piešķirtā valsts finansējuma izlietošanai. Tas nozīmē, ka politiskajām organizācijām vai partijām piešķirtais finansējums nav jāizlieto konkrētā laikā posmā. Par izlietoto finansējumu politiskajām partijām katru gadu līdztekus gada pārskatam ir jāiesniedz dokumenti KNAB ne vēlāk kā līdz 31.martam.

Finansējuma pārtraukšana

A.Vitenburgs informē, ka "likums nosaka konkrētus nosacījumus, saskaņā ar kuriem KNAB pieņem lēmumu gan par valsts budžeta finansējuma piešķiršanu vai pamatotu atteikumu, gan piešķirtā finansējuma izmaksas pārtraukšanu". Saskaņā ar Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumu partijai finansējuma izmaksu var atteikt vai pārtraukt, ja partija ir sodīta saistībā ar priekšvēlēšanu izdevumu apmēra pārsniegšanu par vairāk nekā 10% vai arī gada pārskatā un izdevumu vai gada pārskatos un deklarācijās nenorādītiem darījumiem vai ziedojumiem, kuru kopsumma pārsniedz 100 minimālās mēnešalgas. Kā arī valsts finansējuma izmaksu var apturēt, ja partijas darbība ir apturēta, tā nav iesniegusi gada pārskatu vai vēlēšanu deklarāciju par iepriekšējo gadu.

"Finansējumu no valsts budžeta līdzekļiem partijas ir tiesīgas saņemt trīs gadus."

Šā gada 12.janvārī KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks pieņēma lēmumu apturēt valsts finansējuma izmaksu partijai "LPP/LC", jo KNAB rīcībā ir informācija par konkrētās partijas likvidēšanu. A.Vitenburgs skaidro: ja likumā noteiktajos gadījumos tiek pieņemti lēmumi par izmaksu apturēšanu vai pārtraukšanu, tad attiecīgais valsts budžeta finansējums netiek izmaksāts un šie finanšu līdzekļi paliek valsts budžetā.

Tas nekas, ja neiekļūst Saeimā

Grozījumi Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā neparedz, ka valsts budžeta finansējums pienākas tikai tām partijām, kuras ir iekļuvušas Saeimā. Finansējumu var saņemt politiskās partijas, par kurām iepriekšējās Saeimas vēlēšanās ir nobalsojuši vairāk kā divi procenti vēlētāju. Līdz ar to tiek dota iespēja tām partijām, kas nav iekļuvušas Saeimā, sekmīgi pastāvēt apstākļos, kad ienākumu apjoms, iespējams, samazinās.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI