SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
08. augustā, 2011
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Veselība
1
3
1
3

Varēs pieteikties surdotulka pakalpojumiem skolās

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Grozījumi Invaliditātes likumā jau no šā gada 1. septembra nodrošinās jauniešiem ar dzirdes traucējumiem surdotulka pakalpojumus mācību iestādēs.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Ar 2011. gada 1. septembri spēkā stāsies grozījumi Invaliditātes likumā, kurus Saeima kā steidzamus otrajā un galīgajā lasījumā pieņēma 8. jūlijā un 28. jūlijā izsludināja Valsts prezidents Andris Bērziņš. Pieņemtie grozījumi Invaliditātes likumā paredz, ka personām ar dzirdes traucējumiem, kuri saziņai lieto zīmju valodu, būs iespēja saņemt no valsts budžeta apmaksātu surdotulka pakalpojumu izglītības programmas apgūšanai profesionālās pamatizglītības, profesionālās vidējās izglītības un augstākās izglītības iestādēs.

Grozījumi Invaliditātes likumā veikti sakarā ar to, ka likuma šā brīža aktuālās redakcijas pārejas noteikumos ir paredzēts, ka no 1. septembra stāsies spēkā likuma 12. panta piektais punkts, kas paredz nodrošināt tiesības saņemt no valsts budžeta apmaksātu surdotulka pakalpojumu. Grozījuma mērķis bija nodrošināt surdotulka pakalpojuma sniegšanas funkciju Latvijas Nedzirdīgo savienībai (LNS), lai tā no šī gada 1. septembra nodrošinātu skolu audzēkņiem un studentiem ar dzirdes traucējumiem izglītības programmas apguvei nepieciešamos surdotulka pakalpojumus.

Surdotulks - zīmju valodas tulks

Invaliditātes likumā tiek skaidrota surdotulka definīcija, kas nosaka, ka surdotulks ir persona, kas zīmju valodā nodrošina personai ar dzirdes invaliditāti saskarsmi ar citām personām, arī profesionālās pamatizglītības, profesionālās vidējās izglītības vai augstākās izglītības iestādē, kur persona ar dzirdes invaliditāti apgūst izglītības programmu.

"Surdotulks zīmju valodā nodrošina saskarsmi personai ar dzirdes invaliditāti."

Grozījumos Invaliditātes likumā ir noteikts, ka no valsts budžeta apmaksātie surdotulka pakalpojumi būs pieejami profesionālās pamatizglītības, profesionālās vidējās un augstākās izglītības programmas studentiem. Uz surdotulka pakalpojumu izglītības programmas apguvei varēs pieteikties tās personas, kuras dzirdes traucējumus nevar kompensēt ar tehniskiem palīglīdzekļiem, kurām, pamatojoties uz ārstējošā ārsta izziņu, ir noteikta surdotulka pakalpojuma nepieciešamība un kuras saziņā lieto zīmju valodu.

Surdotulka pakalpojumus nodrošinās LNS

Šobrīd surdotulka pakalpojumus izglītības programmai nodrošina, piešķirot mērķdotācijas pašvaldībām. Turpmāk surdotulka pakalpojuma sniegšanas funkciju uzņemsies Latvijas Nedzirdīgo savienība, tādējādi centralizējot pakalpojumu un atvieglojot pašvaldību darbu. Līdz ar to Invaliditātes likums tika papildināts ar 13. pantu, kas nosaka normas surdotulka pakalpojumiem izglītības programmas apguvē.

LNS būs jānodrošina surdotulka pakalpojuma apjoms izglītības programmas apguvei vienai personai līdz 480 akadēmiskajām stundām viena mācību gada laikā. Sniedzot pakalpojumu, nepieciešamības gadījumā LNS var iesaistīt kapitālsabiedrības (tās, kurās LNS ir akcionāre), kā arī var izvēlēties citus pakalpojuma sniedzējus publiskos iepirkumus regulējošajos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

"No valsts budžeta apmaksātie surdotulka pakalpojumi būs pieejami profesionālās pamatizglītības, profesionālās vidējās un augstākās izglītības programmas studentiem."

Lai LNS varētu veikt sev uzticētās funkcijas, tika izstrādāts Ministru kabineta noteikumu projekts „Nosacījumi un kārtība, kādā Latvijas Nedzirdīgo savienība sniedz no valsts budžeta apmaksātu surdotulka pakalpojumu profesionālās pamatizglītības, profesionālās vidējās izglītības un augstākās izglītības programmas apgūšanai”. 7. jūlijā projektu izsludināja Valsts sekretāru sanāksmē. Līdz spēkā stāšanās dienai tas vēl ir jāsaskaņo ar ministrijām un jāapstiprina valdībā.

Ar dokumentu iesniegšanu nedrīkst kavēties

Surdotulka pakalpojumi jauniešiem, kuri apgūst profesionālās pamatizglītības programmas vai profesionālās vidējās izglītības programmas, tiks nodrošināti grupās, savukārt apgūstot augstskolas izglītības programmu, surdotulka pakalpojumi būs individuāli. Plānots, ka līdz ar surdotulka pakalpojumu ieviešanu, nedzirdīgajiem jauniešiem būs lielākas iespējas saņemt konkurētspējīgu un labu profesiju. Lai saņemtu surdotulka pakalpojumus, jauniešiem ir jāiesniedz pieteikums Latvijas Nedzirdīgo savienībai. Ar dokumentu iesniegšanu nedrīkst kavēties - tie ir jāsagatavo un jāiesniedz LNS ne vēlāk kā 20 darba dienu laikā pirms mācību gada sākuma.

LNS viceprezidente Sandra Gerenovska skaidro, ka jauniešiem, kuri vēlēsies saņemt surdotulka pakalpojumus, būs jāpiesakās Latvijas Nedzirdīgo savienībā Elvīras ielā 19, 3. stāvā pie sekretāres. Jāiesniedz šādi dokumenti:

  1. iesniegums brīvā formā, kurā norāda: vārdu, uzvārdu, personas kodu, deklarētās dzīvesvietas adresi un faktiskās dzīvesvietas adresi (ja atšķiras no deklarētās), tālruņa numuru, e-pasta adresi, vēlamo mācību iestādi un apgūstamo specialitāti;
  2. invalīda apliecības kopiju;
  3. ārsta izziņu, kas apliecina, ka personas dzirdes traucējumus nevar kompensēt ar tehniskiem palīglīdzekļiem;
  4. profesionālās pamatizglītības, profesionālās vidējās izglītības vai augstākās izglītības iestādes apliecinājumu, ja persona  jau uzsākusi kādu izglītības programmas apguvi.

Pēc dokumentu saņemšanas LNS 10 darba dienu laikā pieņem lēmumu piešķirt vai nepiešķirt surdotulka pakalpojumus. Surdotulks studēt gribētājiem tiks nodrošināts rindas kārtība, tāpēc tie, kas nepaspēs pieteikties pirmie, gaidīs rindā vai arī varēs pievienoties kādai grupai un apgūt to profesiju, kuru izvēlējās tie, kas uz surdotulka pakalpojumu saņemšanu pieteicās pirmie.

Visu informāciju par to, kā pieteikties un kuri dokumenti ir jāiesniedz, var lasīt LNS mājaslapā (www.lns.lv).

Finansējums

Plānots, ka kopumā, lai LNS nodrošinātu surdotulku profesionālās pamatizglītības, profesionālās vidējās un augstākās izglītības programmas nedzirdīgajiem audzēkņiem, vienam gadam ir nepieciešami 42 044 lati. Grozījumi Invaliditātes likumā nosaka, ka LNS atrodas Labklājības ministrijas (LM) funkcionālā pārraudzībā un līdz ar to tā nodrošina piešķirto valsts budžeta līdzekļu racionālu izlietojumu un kontroli, administrēšanas izdevumiem izlietojot ne vairāk kā 10% no piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem. Lai nodrošinātu šo funkciju, LNS ir tiesīga izdot administratīvos aktus.

"Lai saņemtu surdotulka pakalpojumus, jauniešiem ir jāiesniedz pieteikums LNS ne vēlāk kā 20 darba dienu laikā pirms mācību gada sākuma."

Plānojot 2012. gada budžetu, Finanšu ministrijai ir jārod iespēja palielināt LM budžetu, lai surdotulka pakalpojuma izglītības apguves īstenošana būtu nodrošināta turpmākajos gados. 2011. gadā nepieciešamos 19 888 latus LM ir jāatrod pašai (samazinot finansējumu citiem jau esošiem sociālās rehabilitācijas pakalpojumiem).

S. Gerenovska vēsta: tā kā šāds pasākums Latvijā ir pirmo reizi, grūti ir pateikt, vai visiem pietiks atvēlētā finansējuma. „Pēc neoficiāli iegūtās informācijas, izskatās, ka visiem nepietiks. Tie, kam naudiņas nepietiks, vai tie, kas pieteiksies novēloti, tiks uzņemti rindā.

Šis ir pirmais gads. Nākotnē tad būs vieglāk prognozēt, cik ļoti aktuāla ir šāda pakalpojuma nepieciešamība,” norāda S. Gerenovska.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI