SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
31. augustā, 2010
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Labklājība
1
1

Darba meklētājiem jāuzmanās no negodīgiem pakalpojumu sniedzējiem

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Dodoties strādāt uz ārvalstīm, jāpārliecinās, vai attiecīgajā valstī ir garantēta dzīves vieta, un jānodrošinās ar iztikas minimumu vismaz pirmajām darba nedēļām.

FOTO: Boriss Koļesņikovs, LV

Tiem, kas izmanto darbiekārtošanas uzņēmumu palīdzību, lai atrastu darbu ārzemēs, jāzina savas tiesības, jo pēdējā laikā pamanīts daudz negodīgu pakalpojuma sniedzēju.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC), sadarbojoties ar Nodarbinātības valsts aģentūru (NVA), augusta sākumā konstatējis pārkāpumus vairāku darbiekārtošanas pakalpojumu sniedzēju darbībā. Vainīgajiem uzņēmumiem piemērots administratīvais sods par negodīgu komercpraksi, jo tie piedāvājuši vakances ārvalstu uzņēmumos bez NVA piešķirtas licences darbiekārtošanas pakalpojumu sniegšanai noteiktajās valstīs.

Ja darba meklētājs vēlas atrast darbu ar darbiekārtošanas uzņēmuma (komersanta) palīdzību, viņam jāievēro vairāki noteikumi.

PTAC aicina patērētājus būt vērīgiem, izmantojot darbiekārtošanās pakalpojumus, kur tiek piedāvāts darbs ārvalstīs, un pirms līguma parakstīšanas lūgt, lai uzņēmums uzrāda NVA izsniegto licenci par tiesībām sniegt darbiekārtošanas pakalpojumus attiecīgajā valstī. Ja NVA izsniegtā licence darbiekārtošanas pakalpojumu sniegšanai konkrētajā valsī vai valstīs nav saņemta, uzņēmums nemaz nav tiesīgs darbu ārzemēs piedāvāt. Šādā gadījumā darbiekārtošanas pakalpojumu piedāvāšana mājaslapās un informācijas sniegšana par vakancēm dažādās valstīs vērtējama kā maldinoša. PTAC norāda, ka saskaņā ar Negodīgas komercprakses aizlieguma likumu komercprakse uzskatāma par maldinošu, ja patērētājam tiek radīts iespaids, ka uzņēmums drīkst likumīgi sniegt konkrēto pakalpojumu, taču tas neatbilst patiesībai.

"Darba meklētājiem jāatceras, ka viņi, meklējot darbu ar darbiekārtošanas uzņēmuma starpniecību, nav tikai pazemīgi lūdzēji."

Ja licence ir, ar komersantu jānoslēdz rakstisks līgums par darbiekārtošanas pakalpojumu sniegšanu. Visi dokumenti, ar kuriem komersants iepazīstina un/vai lūdz parakstīt, jāizlasa ļoti rūpīgi.

Tāpat jāpieprasa, lai komersants pirms nosūtīšanas pie darba devēja rakstveidā sniedz informāciju par konkrēto darba piedāvājumu un iepazīstina ar darba devēja piedāvāto darba līgumu, kā arī nepieciešamības gadījumā jāpieprasa, lai šie dokumenti būtu pieejami latviešu valodā.

Pēc tam jāsazinās ar darba devēju un jānoskaidro, vai darba devējs ir informēts par darbinieka ierašanos, tāpat jābūt drošam, ka konkrētā darba veikšanai attiecīgās valsts valodas zināšanu līmenis ir pietiekams.

Dodoties strādāt uz ārvalstīm, jāpārliecinās, vai attiecīgajā valstī ir garantēta dzīves vieta, un jānodrošinās ar iztikas minimumu vismaz pirmajām darba nedēļām. Informāciju par darba un dzīves apstākļiem Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) valstīs var iegūt NVA mājaslapā Eiropas valstu nodarbinātības dienestu tīkla (EURES) sadaļā vai klātienē, apmeklējot EURES konsultantus. EURES konsultantu pakalpojumi darba meklētājiem ir bezmaksas. Nodarbinātības nosacījumus katrā ES/EEZ valstī regulē nacionālā likumdošana, tāpēc ir svarīgi iegūt informāciju par uzturēšanās noteikumiem, darba likumdošanu, darba iespējām un dzīves apstākļiem tieši darba meklētāju interesējošā valstī.

Pakalpojuma sniedzēja pienākumi

Darba meklētājiem jāatceras, ka viņi, meklējot darbu ar darbiekārtošanas uzņēmuma starpniecību, nav tikai pazemīgi lūdzēji. Darbiekārtošanas firma darba meklētājam sniedz pakalpojumu, par kuru saņem atlīdzību. Tādēļ darbiekārtošanas firmai ir savi pienākumi: rakstveidā noslēgt līgumu ar darba meklētāju par darbiekārtošanas pakalpojumu sniegšanu, iepazīstināt darba meklētāju ar noteikumiem, kādi pastāv starp komersantu un viņa sadarbības partneri noslēgtajā līgumā.

"2010. gada pirmajā pusgadā ar licencēto darbiekārtošanās firmu palīdzību darbā iekārtojās 1620 darba meklētāju."

Vēl darbiekārtošanai firmai ir pienākums iepazīstināt darba meklētāju ar darba līgumu un tā atbilstību attiecīgās valsts normatīvajos aktos noteiktajām prasībām un pirms darba meklētāja nosūtīšanas pie darba devēja rakstveidā informēt darba meklētāju par konkrēto darba piedāvājumu, norādot darba devēja nosaukumu, adresi, tālruņa numuru, darba uzsākšanas laiku, darbinieka profesiju, vispārīgu darba raksturojumu, darba samaksas apmēru, darba vietu, darba laiku un darba līguma izbeigšanas noteikumus. Tāpat darbiekārtošanas firmai jānodrošina, lai darba piedāvājums un darba līgums pēc darba meklētāja pieprasījuma būtu pieejams latviešu valodā.

Ko darīt, ja tā nenotiek?

2010. gada pirmajā pusgadā ar licencēto darbiekārtošanās uzņēmumu palīdzību darbā iekārtojās 1620 darba meklētāji.

 Ja licencēta darbiekārtošanas firma pārkāpusi darba ņēmēja tiesības, jāiesniedz rakstveida sūdzība Nodarbinātības valsts aģentūrā Rīgā, K. Valdemāra ielā 38 k-1, 405. kabinetā.

Savukārt par nekvalitatīva pakalpojuma sniegšanu un savu pienākumu nepildīšanu NVA ir tiesīga anulēt darbiekārtošanas pakalpojumu sniedzējam piešķirto licenci. Tā 2010. gadā, izskatot darba meklētāju sūdzības, NVA jau ir anulējusi licences par darbiekārtošanas pakalpojumu sniegšanu sešiem komersantiem: SIA „R.E.Expert”, „Active bemanning”, SIA „Norbigs”, SIA „Amiks Group”, SIA „Baltresurs”, SIA „WorkingDay Latvia”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI