SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
12. augustā, 2010
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: E-vide
9
69
9
69

Dzīvesvietu ērti un bez maksas var deklarēt elektroniski

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Iedzīvotājiem dzīvesvietas deklarēšana kļuvusi daudz pieejamāka un ērtāka, jo to var izdarīt jebkurā laikā un no jebkura datora, kam pieslēgts internets.

FOTO: Boriss Koļesņikovs, LV

Kopš pastāv iespēja savu dzīvesvietu deklarēt elektroniski, iedzīvotāji šo pakalpojumu izvēlas arvien biežāk. Šobrīd 12% no visām apstrādātajām deklarācijām tiek iesūtītas elektroniski, liecina Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) statistika par šā gada pirmā pusgada darba rezultātiem. Taču daudzi šī pakalpojuma potenciālie klienti joprojām nezina par iespēju deklarēt dzīvesvietu, neizejot no istabas, ja vien tajā pieejams internets.

Kopš 2009. gada nogales iedzīvotājiem ir pieejams ērts bezmaksas pakalpojums - ieviesta iespēja ar internetbankas nodrošinātiem autentifikācijas līdzekļiem dzīvesvietu deklarēt elektroniski portālā „www.latvija.lv”. Šogad sešu mēnešu laikā šo pakalpojumu izmantojušas jau 8182 personas, turpretī pērn visa gada laikā elektroniski tika saņemtas tikai 2000 dzīvesvietas deklarācijas. Pieaugums galvenokārt skaidrojams ar pērn novembrī ieviestajām izmaiņām, kas pavēra iespējas iedzīvotājiem dzīvesvietu internetā deklarēt ne tikai ar drošu elektronisko parakstu, kā tas bija līdz tam, bet izmantot arī „Swedbank”, „SEB bankas” un „Latvijas Krājbankas” internetbanku nodrošinātos autentifikācijas līdzekļus.

Dzīvesvieta ir jādeklarē personai, ja tā maina dzīvesvietu vai ja tā līdz šim nav deklarēta. Kur un kā to izdarīt, skaidro PMLP priekšnieka palīgs preses un sabiedriskajos jautājumos Andrejs Rjabcevs.

Kur interneta vidē pašlaik ir iespējams veikt dzīvesvietas deklarēšanu?

Dzīvesvietas deklarēšana interneta vidē šobrīd tiek nodrošināta vienotajā portālā www.latvija.lv, izmantojot PMLP e-pakalpojumu "Dzīvesvietas deklarācijas iesniegšana", persona var elektroniski deklarēt savu, sava nepilngadīgā bērna, aizbildnībā vai aizgādnībā esošas personas dzīvesvietu Latvijā.

Pakalpojums pieejams, autentificējoties ar internetbankas autentifikācijas līdzekļiem vai drošu elektronisko parakstu. Autentifikācija ar internetbanku pieejama "Swedbank", "SEB bankas" un "Latvijas Krājbankas" internetbankas lietotājiem. Lai autentificētos ar elektronisko parakstu, nepieciešama elektroniskā paraksta viedkarte un viedkartes nolasīšanas iekārta.

Portāls „www.latvija.lv”" ir sasaistīts ar Iedzīvotāju reģistra datubāzi. Šajā portālā iedzīvotājiem iespējams ne tikai iesniegt elektroniski savu dzīvesvietas deklarāciju, bet arī izmantot citus PMLP nodrošinātos e-pakalpojumus, tai skaitā pieprasīt un saņemt visas ziņas, kas par personu ir iekļautas Iedzīvotāju reģistrā.

Deklarējot dzīvesvietu elektroniski

  • nav jāuzrāda personu apliecinošs dokuments, jo pakalpojuma pieprasītājs tiek identificēts pēc elektroniskā paraksta vai internetbankas autentifikācijas līdzekļa;
  • ja dzīvesvieta tiek deklarēta savam nepilngadīgajam bērnam, aizbildnībā vai aizgādnībā esošajai personai, nav jāuzrāda pārstāvību apliecinošs dokuments, jo ziņas par personas likumisko pārstāvi tiek automātiski pārbaudītas Iedzīvotāju reģistrā;
  • deklarējamās dzīvesvietas adreses ievadīšanai tiek izmantoti Valsts adrešu reģistra dati, līdz ar to tiek nodrošināta automātiska adreses esamības pārbaude;
  •  ziņas par jauno dzīvesvietu uzreiz tiek aktualizētas Iedzīvotāju reģistrā.

Vai, deklarējot dzīvesvietu elektroniski, ir jāmaksā valsts nodeva?

Par šo pakalpojumu nav jāmaksā valsts nodeva. Savukārt, ja persona izvēlas dzīvesvietu deklarēt klātienē, ierodoties savā pašvaldībā, valsts nodeva trīs latu apmērā ir jāmaksā. Trīs latu valsts nodeva jāmaksā arī ārzemniekiem, kuri dzīvesvietu deklarē PMLP teritoriālajās nodaļās. PMLP nodaļās dzīvesvietas deklarācijas pieņem tikai no ārzemniekiem, kas Latvijā saņēmuši uzturēšanās atļauju. Latvijas iedzīvotāji (pilsoņi/nepilsoņi) PMLP nodaļās dzīvesvietu deklarēt nevar.

Ar kuru brīdi elektroniskā dzīvesvietas deklarēšana tiek uzskatīta par spēkā esošu, notikušu?

Deklarējot dzīvesvietu internetā ar drošu elektronisko parakstu vai internetbankas nodrošinātu autentifikāciju, personas norādītās ziņas uzreiz tiek saglabātas Iedzīvotāju reģistra datubāzē. Tas nozīmē, ka, tiklīdz persona ir aizpildījusi elektronisko veidlapu un saņemts apstiprinājums, ka deklarācija ir sekmīgi pieņemta, šīs ziņas par jauno dzīvesvietu jau ir iekļautas Iedzīvotāju reģistrā un dzīvesvietas deklarēšana ir veikta. 

Pārliecināties par savu deklarēto dzīvesvietu iespējams elektroniski - portālā „www.latvija.lv”, izmantojot PMLP piedāvāto e-pakalpojumu „Mani dati Iedzīvotāju reģistrā”. Divas reizes kalendārā gada laikā persona ir tiesīga bez maksas saņemt visu informāciju no Iedzīvotāju reģistra gan par sevi, gan arī saviem nepilngadīgajiem bērniem.

Vai elektroniski dzīvesvietu var deklarēt arī ārzemnieki, bezvalstnieki, Eiropas Savienības dalībvalsts, Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) valsts un Šveices Konfederācijas pilsoņi un viņu ģimenes locekļi?

Jā, ārzemnieki, kuri reģistrēti Iedzīvotāju reģistrā un saņēmuši Latvijā uzturēšanās atļauju, dzīvesvietu var deklarēt arī elektroniski.

Dzīvesvietu var deklarēt

  1.  tās pašvaldības dzīvesvietas deklarēšanas iestādē, kurā atrodas jaunā dzīvesvieta;
  2.  elektroniski portālā „vvvw.latvija.lv”;
  3.  Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē - tikai ārzemnieki, bezvalstnieki, ES dalībvalsts, EEZ valsts un Šveices Konfederācijas pilsoņi un viņu ģimenes locekļi.

No 2010. gada 1. janvāra Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde vairs nedeklarē personas dzīvesvietu pa pastu.

Būtiskas izmaiņas attiecībā uz dzīvesvietas deklarāciju elektronisku iesniegšanu nav plānotas, informē A. Rjabcevs. Taču pašlaik norit darbs pie tā, lai turpmāk iedzīvotājiem varētu piedāvāt arvien jaunus un kvalitatīvākus PMLP pakalpojumus interneta vidē, piemēram, padarīt iedzīvotājiem ērtāku ārzemnieku ielūgšanas vai izsaukšanas procedūru.

Saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā noteikto par dzīvošanu bez deklarētas dzīvesvietas Latvijas teritorijā (186. panta otrā daļa) vai par apzināti nepatiesu ziņu sniegšanu dzīvesvietas deklarēšanas iestādēm, deklarējot dzīvesvietu (190.10 pants), personai var uzlikt naudas sodu līdz divsimt piecdesmit latiem.

Labs saturs
69
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI