SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
09. aprīlī, 2010
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Finanses
1
1

Brīvprātīgā pensijas apdrošināšana un obligātā apdrošināšana pašnodarbinātajam

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Cilvēks var palielināt savu nākotnes pensiju ne tikai ar algotu darbu, bet arī ar brīvprātīgiem maksājumiem.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Patlaban bieži sastopami gadījumi, kad persona, kurai līdz pensijas vecumam palicis pavisam nedaudz, tiek atlaista no darba. Ko darīt šādā situācijā – sēdēt mājās un gaidīt, kad iestāsies pensijas vecums? Varbūt palielināt pensijas kapitālu un maksāt pensijas apdrošināšanu brīvprātīgi? Bet varbūt labāk strādāt savā piemājas saimniecībā – nodarboties ar lauku produktu pārdošanu tirgū un reģistrēties kā pašnodarbinātajam?

Par pensijām

Likuma „Par valsts pensijām” 9. pantā noteikts, ka valsts pensijas apmērs ir atkarīgs no apdrošināšanas stāža, kurā ieskaitāmi mēneši, kuros veiktas vai bija jāveic apdrošināšanas iemaksas attiecīgajam sociālās apdrošināšanas veidam.

Apdrošināšanas stāžu veido apdrošināšanas iemaksu periodi, kuru laikā persona bijusi obligāti sociāli apdrošināmā persona arī kā pašnodarbinātais, kurš veicis apdrošināšanas iemaksas, vai persona ir brīvprātīgi pievienojusies sociālajai apdrošināšanai un veikusi apdrošināšanas iemaksas attiecīgajam sociālās apdrošināšanas veidam.

Tātad, lai palielinātu darba stāžu un pensijas lielumu, pastāv divas iespējas:

  1. reģistrēties kā pašnodarbinātai personai Valsts ieņēmumu dienestā (VID) vai
  2. reģistrēties kā brīvprātīgi pievienojušam sociālajai apdrošināšanai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA).

Brīvprātīgās sociālās apdrošināšanas iemaksas

Brīvprātīgo iemaksu objekts ir brīvprātīgi apdrošinātās personas izvēlēti līdzekļi, no kuriem aprēķina un veic brīvprātīgās iemaksas Ministru kabineta 2000. gada 6. jūnija noteikumos Nr. 192 „Noteikumi par brīvprātīgu pievienošanos valsts sociālajai apdrošināšanai” noteiktajā kārtībā.

Brīvprātīgi valsts pensiju apdrošināšanai var pievienoties persona, kura

  • ir sasniegusi 15 gadu vecumu,
  • pastāvīgi dzīvo Latvijā,
  • nav obligāti sociāli apdrošināta,
  • nesaņem valsts vecuma pensiju.

Personas reģistrācija. Lai personu kā brīvprātīgi apdrošināto personu reģistrētu VSAA nodaļā pēc dzīvesvietas adreses, ir jāiesniedz iesniegums. 

VSAA 10 darbdienu laikā pēc reģistrācijas:

  • izsniedz personai paziņojumu;
  • atver sociāli apdrošinātās personas kontu, ja personai tas nav bijis atvērts.

Brīvprātīgo iemaksu objekts. Brīvprātīgo iemaksu objekts ir brīvprātīgi apdrošinātās personas izvēlēti līdzekļi (piemēram, laulātā ienākumi, mantojumā gūtais ienākums), no kuriem aprēķina brīvprātīgās iemaksas.

Brīvprātīgo iemaksu objekta minimālo apmēru gadam nosaka divpadsmitkārtīgā Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas apmērā (180 lati x 12 mēneši = 2160 lati gadā).

Brīvprātīgo iemaksu objekta maksimālais apmērs katram nākamajam kalendāra gadam tiek noteikts, piemērojot koeficientu 9,0.

"Brīvprātīgo iemaksu objekts ir brīvprātīgi apdrošinātās personas izvēlēti līdzekļi, piemēram, laulātā ienākumi, mantojumā gūtais ienākums."

Brīvprātīgo iemaksu aprēķināšana un veikšana. Brīvprātīgi apdrošinātā persona brīvprātīgās iemaksas aprēķina šādi. Reizina brīvprātīgo iemaksu objekta apmēru (180 lati mēnesī) ar likmi, kas atbilst Ministru kabineta 2009. gada 22. decembra noteikumu Nr. 1577 „Noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu likmes sadalījumu pa valsts sociālās apdrošināšanas veidiem 2010. gadā” 12. punktam - 21,66 procenti.

Jāmaksā: 180 x 21,66% = 38,99 LVL mēnesī

Kur jāmaksā? Brīvprātīgi apdrošinātā persona brīvprātīgās iemaksas veic latos un santīmos ar VAS “Latvijas Pasts” vai jebkuras kredītiestādes starpniecību par pārskata mēnesi (mēnesi, par kuru pienācis laiks veikt brīvprātīgās iemaksas) vai arī par iepriekšējiem mēnešiem no brīvprātīgi apdrošinātās personas statusa iegūšanas brīža.

Maksājuma dokumentā (maksājuma uzdevumā vai pasta pārvedumā) norāda:

  • personas kodu;
  • laikposmu (gadu un mēnesi);
  • laikposmus (gadus un mēnešus) un attiecīgās summas, ja brīvprātīgās iemaksas veic par vairākiem mēnešiem vienlaikus;
  • atzīmi “brīvprātīgā iemaksa”.

VSAA brīvprātīgo iemaksu sociāli apdrošinātās personas kontā reģistrē par to mēnesi, kāds norādīts maksājuma dokumentā (neatkarīgi no brīvprātīgo iemaksu veikšanas laika).

Par laikus neveiktām brīvprātīgajām iemaksām netiek aprēķināta nokavējuma nauda.

Brīvprātīgi apdrošinātajai personai ir tiesības jebkurā laikā atteikties no brīvprātīgās pievienošanās valsts sociālajai apdrošināšanai.

Pašnodarbinātā iespējas

Pašnodarbinātais ir sociāli apdrošināts, ja faktiski ir veicis sociālās apdrošināšanas iemaksas.

Pašnodarbinātais ir persona, kura gūst ienākumu (vai ieņēmumus) kā fiziskā persona, kas reģistrējusies kā saimnieciskajā darbībā gūtā ienākuma nodokļa maksātāja Valsts ieņēmumu dienestā. 

Ja jums ir piemājas saimniecība un jūs audzējat, piemēram, dārzeņus, lai tos realizētu tirgū, varat reģistrēties VID kā saimnieciskās darbības veicējs. Par to jums izsniegs nodokļa maksātāja apliecību.

Vienlaikus jūs VID reģistrējaties kā pašnodarbinātā persona, jo tas nozīmē, ka jūs maksāsiet valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

Pašnodarbinātais valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas rēķina par katru mēnesi un samaksā reizi ceturksnī līdz ceturksnim sekojošā mēneša 15. datumam, kā arī iesniedz VID ziņojumu par pašnodarbinātā valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām (VSAOI).

Minimālā summa, no kuras maksā VSAOI, ir 180 latu liels ienākums (peļņa) mēnesī. Obligāto iemaksu likme pašnodarbinātajam ir 28,17% no obligāto iemaksu objekta.

Tātad, ja jūsu peļņa sasniedz 180 latus mēnesī un vairāk:

180 x 28,17% = 48,91 LVL

VSAOI var maksāt arī no lielākas summas, no faktiskās peļņas mēnesī.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI