SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
19. janvārī, 2010
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Ekonomika
2
2

Ar grozījumiem labo un precizē jauno vienoto algu likumu

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Likumā koriģētas arī tās normas, kas reglamentē kompensāciju par attiecīgo dienestu noteikto pārcelšanos uz citu dzīvesvietu, proti, citu administratīvo teritoriju.

FOTO: www.sxc.hu

Saeima 14. janvārī vienas plenārsēdes laikā steidzamības kārtā pieņēma grozījumus Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, precizējot atlaišanas pabalsta normas, likuma piemērošanu pedagogiem, pārcelšanās pabalsta piešķiršanas kritērijus dzīvesvietas maiņas gadījumā, kā arī karavīram izmaksājamo atlīdzību, kad viņš ir arestā vai neattaisnotā prombūtnē.

Likumprojektu iesniedza Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija, lai novērstu nepilnības pērn decembrī pieņemtajā jaunajā vienoto algu likumā, izlabotu tehniska un matemātiska rakstura kļūdas un formulējumu neatbilstības, kā arī novērstu iespējamās interpretācijas saistībā ar Darba likumu, Darba aizsardzības likumu un likumu “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”.

Likuma 2. pantā (Likuma darbība) precizēts likuma attiecinājums uz pedagogiem, proti, šā panta trešajā daļā ar grozījumiem tiek paskaidrots, ka tie ir pedagogi „atbilstoši pedagogu amatu sarakstam”. Tātad, kā turpmāk tiks noteikts likumā - „uz Valsts prezidentu, Saeimas deputātiem, tiesnešiem, prokuroriem, pedagogiem atbilstoši pedagogu amatu sarakstam, ostu pārvaldniekiem un citiem ostu darbiniekiem attiecas tikai šā likuma 3. panta astotā daļa”.

Likuma 3. panta (Atlīdzība) 8. daļa paredz, ka Ministru kabinets nosaka valsts tiešās pārvaldes iestāžu amatpersonu (darbinieku) atlīdzības un personu uzskaites sistēmu (datubāzi), kā arī citu valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu (darbinieku) atlīdzības uzskaites sistēmu (datubāzi).

Slimības pabalsti izņēmumos

Likuma 3. panta piektā daļa, kurā uzskaitītas iestādes, situācijas un gadījumi, uz kuriem neattiecas šajā pantā (Atlīdzība) noteiktais un ierobežojumi, grozījumi papildināti ar vēl vienu - 5. punktu šādā redakcijā: „5) ievērojot šajā likumā noteiktos ierobežojumus:

  1. likumā noteiktajos gadījumos izmaksā slimības naudu,
  2. likumā noteiktajos gadījumos izmaksā atlīdzību par laiku, kad darbinieks neveic darbu vai nepilda amatu (dienestu) attaisnojošu iemeslu dēļ,
  3. atlīdzina izdevumus, kas nepieciešami amata (dienesta, darba) veikšanai,
  4. likumā noteiktajos gadījumos sedz izdevumus sakarā ar amatpersonas (darbinieka) nosūtīšanu veikt veselības pārbaudi,
  5. likumā vai Ministru kabineta noteikumos paredzētajos gadījumos izmaksā atlīdzību, lai ievērotu darba aizsardzības prasības vai veiktu darba aizsardzības pasākumus.”

Precizē nedisciplinēto karavīru maksājumu ieturēšanu

9. panta (Karavīru un militāro darbinieku mēnešalga) piektās daļas jaunā redakcija uzskaita vairāk maksājumu liegumu karavīriem dažādu pārkāpumu gadījumos: „(5) No amata atstādināts karavīrs saņem mēnešalgu un karavīra uzturdevu vai tās kompensāciju. Laikā, kad karavīrs bez attaisnojoša iemesla atstājis Nacionālo bruņoto spēku vienību vai dienesta vietu vai bez attaisnojoša iemesla nav ieradies noteiktā laikā dienesta vietā, kā arī par patvaļīgā prombūtnē pavadīto laiku karavīrs nesaņem mēnešalgu, piemaksas, karavīra uzturdevu vai tās kompensāciju un kompensāciju dzīvojamās telpas īres izdevumu un komunālo maksājumu segšanai, un šo laiku neieskaita viņa izdienas stāžā. Laikā, kad karavīrs atrodas arestā, viņu nodrošina ar uzturdevu, bet mēnešalgu, piemaksas un kompensāciju dzīvojamās telpas īres izdevumu un komunālo maksājumu segšanai viņam neizmaksā.”

Nosaka piemaksas arī karavīriem pedagogiem

Likuma 14. panta (Vispārējās piemaksas) pirmā daļa, kurā uzskaitītas personas, kas saņem papildu naudu arī par pedagoģisko darbu (ierobežotā apmērā procentos no mēnešalgas) papildināta ar vienu teikumu, proti, arī karavīrs varēs saņemt „piemaksu par pedagoģisko darbu militārajā izglītības iestādē, ja viņa amata pienākumos neietilpst pedagoģiskā darba veikšana, un šī piemaksa nedrīkst būt lielāka par 30 procentiem no karavīram noteiktās mēnešalgas.”

Kompensācija pārceļoties, bet uz citu administratīvo teritoriju

Likuma 24. panta (Dzīvesvietas maiņa) pirmā daļa precizē, ka ar to domāta pārcelšanās uz „uz citu administratīvo teritoriju”, kad karavīram izmaksā vienreizēju pabalstu vienas mēnešalgas apmērā un 50 procentu apmērā no viņam noteiktās mēnešalgas par katru ģimenes locekli, kas pārceļas uz jauno dzīvesvietu kopā ar viņu.

"Likumā vai Ministru kabineta noteikumos paredzētajos gadījumos izmaksā atlīdzību, lai ievērotu darba aizsardzības prasības vai veiktu darba aizsardzības pasākumus."

Analoga korekcija ir arī 30. panta (Ar pārcelšanos saistīto izdevumu kompensācija) otrajā daļa, saskaņā ar kuru kompensācija pienākas, ja Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādes vai Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersona ar speciālo dienesta pakāpi vai karavīrs dienesta interesēs maina dzīvesvietu uz citu administratīvo teritoriju, viņa laulātais pārcelšanās dēļ zaudē darbu un nesaņem bezdarbnieka pabalstu, pensiju vai citus pastāvīgus ienākumus un jaunās dislokācijas vai dienesta vietas apvidū citu darbu nav atradis, tad Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādes vai Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonai ar speciālo dienesta pakāpi vai karavīram izmaksā ikmēneša kompensāciju 10 procentu apmērā no mēnešalgas. Kompensāciju izmaksā līdz brīdim, kad laulātais sāk saņemt pastāvīgus ienākumus.

Izlabota rēķināšanas kļūme atlaišanas pabalstos

Likuma Pārejas noteikumu 8. punktā (kurā minēti prēmiju, atlaišanas pabalstu un citu maksājumu griesti 2010. un 2011. gadā, lai ierobežotu ar atlīdzību saistītos izdevumus) izlabots maksājuma iespējamais apmērs, proti, tas var būt 95 procenti no mēneša vidējās izpeļņas, ja amatpersona (darbinieks) pie attiecīgā darba devēja bijusi nodarbināta mazāk nekā piecus gadus. Ar šo grozījumu ir labota kļūda, ko likumprojektā ieviesuši Saeimas deputāti, ierakstot 0,95% kā atlaišanas pabalsta griestus. Proti, tas noteikts 100 reižu mazāks, nekā īstenībā domāts. Jāpiebilst, ka sākotnēji Finanšu ministrijas sagatavotajā un valdības iesniegtajā dokumentā bija ieraksts, ka atlaišanas pabalsts ir 0,95 mēneša vidējo izpeļņu apmērā, ja amatpersona (darbinieks) pie attiecīgā darba devēja bijusi nodarbināta mazāk nekā piecus gadus. Saeimā šī norma koriģēta, paskaidrojot ar procentiem, un kļūdaini, tāpēc bija labojama.

Pārejas noteikumi papildināti ar 8.1 punktu, nosakot, ka šajos noteikumos labotais par 95% pabalsta apmēru no mēneša vidējās izpeļņas un šā likuma ar grozījumiem papildinātais (jaunais) 3. panta piektās daļas 5. punkts tiek piemērots no 2010. gada 1. janvāra.

Grozījumos noteikts, ka tie stāsies spēkā nākamajā dienā pēc likuma izsludināšanas. Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums tika pieņemts vienlaikus ar 2010. gada valsts budžeta likumprojektu paketi pagājušā gada 1. decembrī un ir spēkā no šā gada 1. janvāra.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI