SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
13. jūlijā, 2009
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Labklājība
2
8
2
8

Kāpēc daudzi steidza noformēt priekšlaicīgu pensionēšanos

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Līdz 1. jūlijam piešķirtā priekšlaicīgā pensija līdz pensijas vecuma sasniegšanai tika maksāta 80% apmērā no piešķirtās pensijas. Pēc 1. jūlija tā tiek samazināta par 10% un ir 70% no piešķirtās. Savukārt pēc 1. jūlija priekšlaicīgi pensionējušies saņem 50% no piešķirtās pensijas.

FOTO: Māris Kaparkaļējs, LV

Pēc Saeimā 16. jūnijā pieņemtajiem grozījumiem pensijas ietekmējošos likumos, kas pēc 1. jūlija noteica arī priekšlaicīgās pensionēšanās jaunu kārtību, daudzi 60 gadu vecumu sasniegušie un vēl strādājošie iedzīvotāji steidzās uz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru (VSAA) pieteikties priekšlaicīgai pensijai – tas ir noformēt dokumentus, taču pensijā uzreiz nedodoties. Ieguvums acīmredzot tika izrēķināts divējs – ja nu šajos nestabilajos laikos tomēr nākas zaudēt darbu, pirms vēl pienācis pensijas vecums, līdz 1. jūlijam priekšlaikus pieteikušies saņems 70 procentus no aprēķinātās pensijas.

Tie, kas pēc 1. jūlija dosies priekšlaikus pensijā (un arī noformēs šo pensiju, bet vēl turpinās strādāt), saskaņā ar likumu līdz 2012. gadam saņems tikai 50 procentus no aprēķinātās pensijas. LV.LV skaidrojumu šajos jautājumos sniedza VSAA Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Ludmila Osipova.

Ja 60 gadus sasniegušie, kaut arī joprojām strādā, noformēja pensiju līdz 1. jūlijam, vai tas nozīmē, ka viņi saņems 70% no aprēķinātās pensijas, ja dosies pensijā nevis uzreiz, bet arī vēlāk? Tātad saņems vairāk atšķirībā no tiem, kas noformēs pensiju pēc 1. jūlija?

Ja personai vecuma pensija ir piešķirta priekšlaicīgi līdz 2009. gada 30. jūnijam, tad no 2009. gada 1. jūlija to izmaksās 70% apmērā no piešķirtā. Savukārt, ja personai pensija ir piešķirta no 2009. gada 1. jūlija, tad viņas pensijas izmaksas apmērs ir 50% no piešķirtā apmēra. Personai ir tiesības pieprasīt pensiju gada laikā no tiesību rašanās dienas, tas ir, arī par periodu līdz jūlijam. Atgādinām, ka priekšlaicīgo vecuma pensiju izmaksā tad, ja persona nestrādā (nav darba ņēmējs vai pašnodarbinātais). Šī izmaksas kārtība noteikta likuma „Par valsts pensijām” Pārejas noteikumu 30. punktā un likuma „Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009. gada līdz 2012. gadam” 2. pantā.

Labklājības ministrijas skaidrojumā par likuma normām jau ir pateikts, ka pensiju samazinājums par 10% (strādājošajiem – par 70%) neattieksies uz darba stāža gadu piemaksām. Taču priekšlaikus pensiju saņēmējiem šajā ziņā ir citi kritēriji (piemaksas tiek ieskaitītas pamatpensijā). Vai pareizi esam sapratuši likuma normas?

Piemaksa, kas ir noteikta personai par apdrošināšanas stāžu līdz 1995. gada 31. decembrim, nav pensijas sastāvdaļa, tāpēc to nevar ieskaitīt pensijas apmērā. Līdz ar to piemaksa netiek samazināta par 10% (strādājošajiem par – 70%). Ja personai ir piešķirta priekšlaicīgā vecuma pensija, tad piemaksas izmaksājamais apmērs ir atkarīgs no tā, kad šī pensija ir piešķirta. Ja priekšlaicīgā pensija ir piešķirta līdz 2009. gada 30. jūnijam, piemaksu turpina izmaksāt līdzšinējā apmērā (80% apmērā no piešķirtā piemaksas apmēra). Savukārt, ja pensija ir piešķirta pēc 2009. gada 1. jūlija, tad piemaksa, tāpat kā pensija, izmaksājama 50% apmērā. (Piemaksas izmaksas kārtība ir noteikta Ministru kabineta 2008. gada 16. decembra noteikumos Nr. 1024 „Noteikumi par ikmēneša piemaksu pie vecuma un invaliditātes pensijas”.)       

"Priekšlaicīgo vecuma pensiju izmaksā tad, ja persona nestrādā (nav darba ņēmējs vai pašnodarbinātais)."

Vai joprojām ir spēkā likuma norma par priekšlaikus pensionēšanās iespēju līdz 2011. gada 31. decembrim?

Likuma „Par valsts pensijām” norma, kas dod tiesības personai pieprasīt pensiju priekšlaicīgi no 60 gadu vecuma, ja viņas apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 30 gadiem, ir spēkā līdz 2011. gada 31. decembrim.  

Vēl ir jautājums par pensiju neapliekamo minimumu. Kā to tagad piemēros?
Piemēram, ja cilvēkam ir 150 latu pensija un līdz 1996. gadam 30 gadu darba stāžs, cik viņš saņems pēc 1. jūlija?

Personām, kurām pensija piešķirta vai pārrēķināta pēc 1996. gada 1. janvāra vai noteikta piemaksa par apdrošināšanas stāžu, joprojām neapliekamais minimums pensijai kopā ar piemaksu ir 1980 latu gadā (Ls 165,00 mēnesī).

Izskatot piemēru, risinājums ir šāds:

Personai ir piešķirta priekšlaicīgā vecuma pensija līdz 2009. gada 30. jūnijam, un viņa nestrādā. Personas piešķirtais vecuma pensijas apmērs ir Ls 150,00, un piemaksas apmērs ir Ls 21,00 (par apdrošināšanas stāža 30 gadiem līdz 1995. gada 31. decembrim). No 2009. gada 1. jūlija personai izmaksās pensiju Ls 105,00 apmērā (70% no Ls 150,00) un piemaksu Ls 16,80 (80% no Ls 21,00). Ienākuma nodoklis netiks ieturēts, jo pensija kopā ar piemaksu nesasniedz neapliekamo minimumu - Ls 165,00, līdz ar to summa, ko persona saņems, būs Ls 121,80.

"Daudzi strādājošie, kam tiesības uz priekšlaicīgo pensiju bija līdz 1. jūlijam, pieprasīja to piešķirt „katram gadījumam”, līdz ar to iesniegumu skaits vairākās VSAA nodaļās krasi palielinājies."

VSAA preses sekretāre Edīte Olupe informē, ka pašreiz priekšlaicīgās vecuma pensijas saņem 13 000 personu. Kā šis skaits būs izmainījies pēc jūnija pēdējām nedēļām, kad daudzi steidza formāli noformēt priekšlaikus pensiju, vēl nevarot pateikt, jo jūnija dati vēl tiek apkopoti, taču daudzās VSAA nodaļās bijusi vērojama lielāka pirmspensijas vecuma cilvēku aktivitāte. “Daudzi strādājošie, kam tiesības uz priekšlaicīgo pensiju bija līdz 1. jūlijam, pieprasīja to piešķirt „katram gadījumam”, līdz ar to iesniegumu skaits vairākās nodaļās ir  krasi palielinājies. Piemēram, Jēkabpils nodaļā maijā tika pieņemti 27 iesniegumi, bet jūnijā – jau 102,” skaidro E. Olupe.

Arī Daugavpils nodaļas vadītāja Dace Raciņa informējusi, ka klienti, baidoties no likuma izmaiņām, steidza iesniegt dokumentus, lai gan plānoja turpināt strādāt: “Šādos gadījumos mēs viņiem skaidrojām viņu tiesības pieprasīt priekšlaicīgo vecuma pensiju arī vēlāk, ja darbs patiešām tiks zaudēts, bet dokumentus iesniedza un priekšlaicīgo pensiju pieprasīja tie klienti, kuriem provizoriski aprēķinātais priekšlaicīgās vecuma pensijas apmērs pārsniedza pašreizējo darba algu, īpaši vēl arī tādēļ, ka algas samazinājums arī gada otrajā pusē ir prognozējams faktiski visās jomās un nozarēs. Jūnijā VSAA nodaļu darbiniekiem ļoti apjomīgs darbs bija pensiju prognožu veikšana. Tas gan bija laikietilpīgi, bet arī ļoti svarīgi mūsu klientiem, lai viņi varētu pieņemt konkrētus lēmumus.”

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI