NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
11. novembrī, 2022
Lasīšanai: 6 minūtes
5
5

Svinam 11. novembri – Lāčplēša dienu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ieva Čīka, LETA.

Šogad, Lāčplēša dienā, Latvijā atzīmē 103. gadadienu kopš neatkarīgās Latvijas armijas uzvaras pār Rietumu brīvprātīgo armiju jeb tā saukto Bermonta karaspēku 1919. gada 11. novembrī.

Latvijas armija izšķirošo uzbrukumu bermontiešiem sāka 3. novembrī, un, lai gan cīņas bija sīvas, jau 11. novembrī Bermonta karaspēks tika padzīts no Rīgas. Bermontiādes laikā Latvija zaudēja 743 karavīrus, no kuriem 57 bija virsnieki.

Lāčplēša diena ir Latvijas armijas lielākās militārās uzvaras diena, kuras kaldināšanā piedalījās visa tauta.

Uzzini vairāk >>

Latvijas Neatkarības karš ilga no 1918. gada 18. novembra, kad tika proklamēta Latvijas Republika, līdz 1920. gada 11. augustam, kad tika noslēgts Latvijas–Krievijas miera līgums

Lāčplēša ordenis

Lāčplēša diena ir nozīmīga arī ar to, ka 1919. gada 11. novembrī simboliski tika iedibināts Latvijas valsts apbalvojums – Lāčplēša Kara ordenis ar devīzi “Par Latviju” (attiecīgu likumu par ordeni Satversmes sapulce pieņēma 2020. gada 18. septembrī).

Lāčplēša Kara ordeni piešķīra Latvijas armijas karavīriem, bijušo latviešu strēlnieku pulku karavīriem, kā arī ārzemniekiem, kuri piedalījās Latvijas Neatkarības karā vai sniedza ieguldījumu un sekmēja Latvijas valsts nodibināšanu. Kopumā ir pasniegti 2146 Lāčplēša Kara ordeņi.

Uzzini vairāk >>

Aizsardzības ministrija un Nacionālie bruņotie spēki aicina iedzīvotājus piedalīties piemiņas pasākumos un kopīgi atcerēties Latvijas Neatkarības karu, godināt kritušos karavīrus, kā arī kopā ar karavīriem un zemessargiem svinēt Latvijas armijas gūtās uzvaras pirms 103 gadiem.

Ieskats Lāčplēša dienas pasākumu programmā

  • Plkst. 9.00ekumeniskais dievkalpojums Rīgas Doma baznīcā.
  • Plkst. 11.00 – aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš noliks vainagus Rīgas Brāļu kapos pie Mūžīgās uguns, ar klusuma brīdi godinot Latvijas karavīrus, kuri atdevuši savas dzīvības par Latvijas brīvību un neatkarību.
  • Plkst. 13.00 – atzīmējot 30. gadadienu kopš godasardzes atjaunošanas, pie Brīvības pieminekļa norisināsies svinīgā godasardzes maiņa (šogad, 11. novembrī, aprit arī 20. gadadiena kopš godasardzes atjaunošanas pie Rīgas pils).
  • Plkst. 17.00 pasākums “Brīvības cīnītāju gars cauri visiem laikiem”.

Rīgas Brāļu kapos tradicionāli tiks iedegtas piemiņas svecītes, kam sekos patriotisks lāpu gājiens līdz Brīvības piemineklim un 11. novembra krastmalai, kā arī uguns plosta palaišana Daugavā pie pieminekļa, kas veltīts Lielajam Kristapam. Pie Brīvības pieminekļa mācītājs Guntis Kalme teiks svinīgu uzrunu, un vīru kopas “Vilki” izpildījumā tiks ieskandinātas Latvijas Brīvības cīnītāju dziesmas.

  • Plkst. 18.00Rīgas Brāļu kapos notiks svinīgā vakara junda, lai godinātu Latvijas Neatkarības karā kritušo karavīru piemiņu.

Svinīgajā pasākumā piedalīsies aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

Neatkarības kara vakara jundu tiešraidē translēs “Latvijas Televīzija” un “Rīga TV24”.

  • Plkst. 18.0022.00 Latviešu strēlnieku laukumā būs dzirdams koncerts “Spēka dziesmas” ar vairāku Rīgas folkloras kopu un rokgrupas “Līvi” piedalīšanos.

Kultūras norises Rīgas centrā un apkaimēs

  • Līdz plkst. 21.00 pie Latvijas Kara muzeja varēs aplūkot militārās tehnikas izstādi.
  • Plkst. 10.0018.00 Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā būs apskatāma Lāčplēša Kara ordeņa izstāde un jaunā izstāde “Satversme 100+”.
  • Plkst. 19.00 Rīgas Domā skanēs koncerts “Ceļā uz Latviju”, piedaloties orķestrim “Rīga”, jauktajam korim “Sōla” un tādiem solistiem kā Annija Kristiāna Ādamsone (soprāns), Laura Grecka (mecosoprāns) un Aivars Osītis (kornete). Ieeja – ar ielūgumiem, kurus var saņemt Rīgas Doma kasē no 1. novembra.
  • Plkst. 19.00 svinīgas melodijas būs dzirdamas Rīgas Kultūras un tautas mākslas centra “Mazā ģilde” rīkotajā koncertā “Skaista mana tēva sēta”, kur uzstāsies Zane Šmite (balss, vargans), Ilze Grunte (ģitāra, čarango), Indriķis Veitners (saksofons, klarnete) un Andris Grunte (kontrabass). Ieeja koncertā bez maksas. Tiešraide mazagilde.lv un facebook.com/mazagilde.
  • No plkst. 19.00 līdz plkst. 22.00 koncertzālē “Ave Sol” gaidāms koncerts “Daugavmalā mierīgs vakars”, piedaloties Larisai Carjkovai (ērģeles), Rīgas Latviešu biedrības nama jauktajam korim “Austrums”, Zemessardzes korim “Stars”, solistam Atim Zviedrim un viņa draugiem. Ieeja bez maksas.
  • Plkst 11.00 papildu klātienes norisēm Rīgas Kultūras un tautas mākslas centra “Mazā ģilde” tīmekļvietnē un sociālā medija “Facebook kontā ikviens varēs vērot latviešu režisora Andra Rozenberga dokumentālo filmu “Sods par sapni”.
  • No 11. līdz 19. novembrim interesentiem būs iespēja apmeklēt tematiskās darbnīcas Rīgas Porcelāna muzejā, kas veltītas Latvijas Republikas proklamēšanas, suverenitātes un nacionālās identitātes tēmām.

Svētku noformējumā Knuta Skujenieka dzeja un Latvijas dzimtu glabāto valsts karogu stāsti

Šogad valsts svētku noformējuma un satura idejiskais vadmotīvs galvaspilsētā ir iekšējās brīvības neatkarība no ārējiem apstākļiem. Par to savā dzejā runājis arī Knuts Skujenieks, kura dzejas rindas novembrī lasāmas uz pilsētvides stendiem un afišu stabiem. Līdzās tām izvietoti arī stāsti par Latvijas dzimtās glabātiem mūsu valsts karogiem.

GALERIJA

Foto: Rīgas Dome

9

Neatkarības kara piemiņas pasākumi notiks arī vairākos Latvijas novados.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI