NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
28. februārī, 2022
Lasīšanai: 12 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Tava drošība
12
12

Vienoti pret agresoru – kur meklēt informāciju (papildināts 3. martā)

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Evija Trifanova, LETA

Kopš neizprovocētā Krievijas militārā iebrukuma Ukrainā ir aizritējušas vien nepilnas sešas dienas, bet, šķiet, tās ir pilnībā izmainījušas pasauli un spējušas saliedēt Rietumu sabiedrību nostāties pret agresora vājprātīgajām darbībām. “Ir acīmredzams, ka Krievija un pats Putins nebija gaidījuši šādu Ukrainas un demokrātiskās pasaules reakciju un vienotību,” secina aizsardzības ministrs Artis Pabriks, kurš svētdienas vakarā, pēc Krievijas prezidenta paziņojuma par gatavību izmantot kodolieročus, izplatīja aicinājumu iedzīvotājiem saglabāt mieru un neļauties iebiedēšanai.

“Saskaņā ar esošo Krievijas militāro doktrīnu draudēšana ar kodolieročiem nav nekas jauns, un Krievija dažādos līmeņos to ir skandinājusi jau gadiem. Vienlaikus jāatgādina, ka NATO arī ir kodolalianse un ir gatava šādām situācijām,” sacīja A. Pabriks.

Latvijas Aizsardzības ministrija uzsver – Latvijai nav tūlītēju militāru draudu, jo ievērojama daļa Latvijas apkārtnē izvietoto Krievijas spēku šobrīd tiek pielietoti uzbrukumam Ukrainai, bet tas nenozīmē, ka mēs varam atslābt.

Vienotais informatīvais tālrunis “Palīdzība ukraiņiem Latvijā” 

Vizualizācija: SIF

Lai sniegtu būtiskāko informāciju par atbalsta sniegšanas un saņemšanas iespējām Ukrainas civiliedzīvotājiem vienuviet, darbu uzsācis Sabiedrības integrācijas fonda izveidotais vienotais informatīvais tālrunis – “Palīdzība ukraiņiem Latvijā” – 27 380 380.

Informatīvais tālrunis “Palīdzība ukraiņiem Latvijā” nodrošinās kara bēgļiem no Ukrainas centralizētu informāciju par pieejamo palīdzību un atbalstu Latvijā, piemēram, kā saņemt nodarbinātības, psiholoģiskās palīdzības, juridiskā atbalsta, tulka, veselības aprūpes, sociālā atbalsta u.c. pakalpojumus. Savukārt Latvijas iedzīvotājiem sniegs informāciju par iespējām veikt ziedojumus un sniegt atbalstu, piemēram, iesaistoties brīvprātīgajā darbā.

Sākotnēji paredzēts, ka informatīvais tālrunis strādās visu diennakti bez brīvdienām, atbildes varēs saņemt latviešu, krievu, ukraiņu un angļu valodās.

Bērnu slimnīcas fonds sniegs atbalstu Ukrainas bērniem, kas ieradušies Latvijā bēgļu gaitās

Bērnu slimnīcas fonds informē, ka sniegs palīdzību bērniem, kas ieradušies Latvijā no Ukrainas:

  • nodrošinot informāciju par veselības aprūpes pakalpojumiem Rīgā, reģionos;
  • organizējot transportu un atbalstot ceļa izdevumus, lai var nokļūt līdz veselības aprūpes iestādei;
  • finansiāli atbalstot valsts neapmaksātu pakalpojumu nodrošināšanu.

Vecāku mājā (www.vecakumaja.lv) Ukrainas pilsoņi varēs uzturēties bez maksas un saņemt profesionālu emocionālu un garīgu atbalstu.

Plašāka informācija: https://www.bsf.lv/lv/jaunumi/2022/bernu-slimnicas-fonds-bsf-sniegs-atbalstu-ari-ukrainas-berniem-kas-ieradusies-latvija-beglu-gaitas 

Kā palīdzēt Ukrainas cilvēkiem – svarīgi rīkoties koordinēti

Šobrīd, sadarbojoties valsts pārvaldes institūcijām un iedzīvotājiem, notiek koordinēta atbalsta organizēšana Ukrainai un Ukrainas pilsoņiem. Iedzīvotāji tiek aicināti savas atbalsta darbības koordinēt ar iestādēm un organizācijām, lai neradītu papildu haosu Ukrainas pierobežā un neapgrūtinātu bēgļu plūsmu, kas cenšas nokļūt drošībā.

Aizsardzības ministrija informē – iespēju sniegt palīdzību cilvēkiem, kuri no Ukrainas varētu ierasties Latvijā, koordinē kustība “Gribu palīdzēt bēgļiem” kopā ar citām nevalstiskajām organizācijām un aktīviem Latvijas iedzīvotājiem.

Kustība “Gribu palīdzēt bēgļiem” sadarbībā ar biedrību “TechChill” ir izveidojusi platformu https://www.ukraine-latvia.com/lv.html, kurā apvienojusi informāciju tiem Latvijas iedzīvotājiem, uzņēmumiem un organizācijām, kas gatavi sniegt atbalstu Ukrainas pilsoņiem, kuri meklē patvērumu Latvijā, un Ukrainas iedzīvotājiem, kuriem šī palīdzība ir nepieciešama latviešu, ukraiņu, krievu un angļu valodā.

Lai apzinātu atbalsta iespējas Ukrainai, ikviens, kuram ir iespēja palīdzēt un kurš ir gatavs iesaistīties ziedošanas akcijā, aicināts norādīt savu informāciju, aizpildot tiešsaistes anketas:

Aizsardzības ministrija aicina uzņēmumus, kuri ir gatavi un vēlas ziedot pirmās palīdzības medicīnas preces, pārtiku ar ilgu derīguma termiņu vai citu palīdzību Ukrainas bruņotajiem spēkiem, sazināties, rakstot uz PalidzibaUkrainai@mod.gov.lv.

Lai palīdzētu Ukrainas iedzīvotājiem, Aizsardzības ministrija sadarbojas ar labdarības organizāciju “Ziedot.lv”, kas ir atvērusi ziedojumu kontu līdzekļu vākšanai. Saziedotie līdzekļi tiks izlietoti dažāda veida palīdzībai karadarbībā cietušajiem Ukrainas iedzīvotājiem. (Piemēram, šobrīd par daļu no Ziedot.lv platformā saziedotajiem līdzekļiem tiek veikta 500 tonnu dīzeļdegvielas iegāde Ukrainas armijas vajadzībām, informē Aizsardzības ministrija. Līdz 28. februāra rītam Latvijas iedzīvotāji šim mērķim bija saziedojuši 2,15 miljonus eiro.)

Aizsardzības ministrija informē, ka Ukrainas Nacionālā banka atvērusi kontu Ukrainas bruņoto spēku atbalstam, lai saņemtu pārvedumus no starptautiskajiem partneriem un donoriem gan ārvalstu valūtā (ASV dolāros, eiro, Lielbritānijas mārciņās), gan grivnās – UA843000010000000047330992708.

Nodrošinās patvērumu Ukrainas pilsoņiem

Latvijas valsts nodrošinās Ukrainas pilsoņiem, kuri izceļo no Ukrainas militārā konflikta dēļ, mītnes vietu, pārtiku un cita veida palīdzību. Lai varētu uzturēties un strādāt Latvijā, Ukrainas pilsoņiem tiks izsniegtas ilgtermiņa vīzas saistībā ar tiesībām uz nodarbinātību Latvijā.

Valsts robežsardze ir izveidojusi divus diennakts uzziņas tālruņus, kur var vērsties ar jautājumiem par robežas šķērsošanu: 67913568 vai 67913569. Aktuālajai informācijai iespējams sekot Iekšlietu ministrijas mājaslapā:  https://www.iem.gov.lv/lv/jaunums/informacija-par-ierasanos-un-uzturesanos-latvija.

Diennakts uzziņu tālrunis par palīdzību Rīgā

Lai sniegtu atbalstu cilvēkiem, kas Latvijā ierodas no Ukrainas, no trešdienas, 2. marta, Rīgas Apkaimju iedzīvotāju centra (AIC) bezmaksas uzziņu tālrunis 8000 0800 strādās diennakts režīmā. Šobrīd tiek veidots arī centralizēts risinājums palīdzības nodrošināšanai.

No 2. marta, zvanot uz diennakts tālruni, Ukrainas pilsoņiem, kas ieradušies Latvijā, lai meklētu patvērumu, būs iespējams saņemt informāciju par Rīgas pašvaldības pakalpojumiem un sniegto atbalstu. Uz zvaniem atbildes varēs saņemt latviešu, angļu un krievu valodās. Rīgas iedzīvotāji tāpat kā līdz šim darba laikā no plkst. 8.00 līdz 18.00 varēs zvanīt uz AIC tālruni, lai saņemtu informāciju par pašvaldības pakalpojumiem vai uzdotu sev interesējošus jautājumus. Nakts stundās un brīvdienās zvanu centrs apkalpos tikai jautājumus par atbalstu Ukrainas kara bēgļiem.

Kā sagatavoties dažādām krīzes situācijām

“Vienlaikus katram iedzīvotājam arī pašam ir jāparūpējas par savu un ģimenes gatavību dažādām krīzes situācijām, jo tās var ietekmēt mūsu ikdienu un komfortu,” akcentē Aizsardzības ministrija. “Stiprinot katra iedzīvotāja gatavību dažādām krīzes situācijām, mēs stiprinām visas sabiedrības un valsts drošību!”

Krīzes var būt dažāda rakstura un pienākt negaidot, piemēram, dabas katastrofas, elektrības traucējumi, interneta darbības pārtraukumi. Tās var radīt ķēdes reakciju, kas var tiešā veidā apgrūtināt ikdienas dzīves ritmu.

Ikvienam sabiedrības loceklim ir jābūt gatavam jebkuras krīzes pirmajām 72 stundām, iepriekš pārdomājot rīcību, kā atbalstīs tuviniekus, parūpēsies par mājokli, kādus komunikācijas veidus un uzticamos informācijas avotus izmantos.

Informācija trijās valodās, kā rīkoties krīzes gadījumā:

Bukletā ir apkopota informācija, kā katram cilvēkam un mājsaimniecībai labāk sagatavoties dažādām krīzes situācijām valstī.

Izmantot tikai uzticamus informācijas avotus

Tāpat visiem ir jābūt gataviem, ka informācijas telpā būs pastiprināta agresīva retorika ar mērķi ietekmēt sabiedrību un veicināt paniku.

Aizsardzības ministrija aicina iedzīvotājus kritiski izvērtēt publicēto ziņu saturu un to vēstošos avotus, izmantot tikai uzticamus informācijas avotus – valsts iestāžu mājaslapas un sociālo mediju kontu profilus, kā arī medijus, kuri sevi pierādījuši kā objektīvus informācijas līdzekļus.

Aizsardzības ministrija aicina Latvijas iedzīvotājus izmantot ar Krieviju nesaistītu valsts iestāžu mājaslapas un sociālo mediju kontu profilus.

Kā vēsta Aizsardzības ministrijas vietne Sargs.lv, Ukrainas vēstniecība Latvijā ir izplatījusi sarakstu ar oficiālajām Ukrainas valdības, bruņoto spēku un mediju ziņu vietnēm, kurās meklēt patiesu un oficiālu informāciju par notiekošo Ukrainā.  Ar sarakstu var iepazīties šeit: https://www.sargs.lv/lv/konfliktu-zonas/2022-02-24/ukrainas-vestnieciba-latvija-aicina-informaciju-meklet-tikai-oficialos.

Par dezinformāciju un viltus ziņu atmaskošanu var sekot līdzi NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra “Stratcom” Latvijas “Twitter” kontā: https://twitter.com/STRATCOMCOE.

Seko līdzi iestāžu paziņojumiem sociālo mediju kontos, piemēram:

Ārlietu ministrija: https://twitter.com/Arlietas un https://www.facebook.com/arlietuministrija;

Aizsardzības ministrija: https://twitter.com/AizsardzibasMin un https://www.facebook.com/Aizsardzibasministrija;  

Iekšlietu ministrija: https://twitter.com/IeM_gov_lv un https://www.facebook.com/Iekslietas;

Nacionālie bruņotie spēki: https://twitter.com/Latvijas_armija un https://www.facebook.com/Latvijasarmija.

Latvijas valsts iestāžu informācija tiek apkopota arī LV portāla sadaļā “Dienaskārtība”. Informācija, kas saistīta ar karu Ukrainā, apkopota zem tēmtura “Krievijas agresija Ukrainā”.

Rūpēties par savu digitālo ierīču drošību

Šis karš nenovēršami izraisīs globālus satricinājumus, kuriem mums ir jāgatavojas. Mūs ietekmēs gan netiešas sekas, kā, piemēram, ekonomikas svārstības un bēgļu plūsmas, gan apzināti Krievijas mēģinājumi psiholoģiski un praktiski mūs novājināt.

Iedzīvotājiem ir jābūt gataviem krīzes situācijām, kas var ietekmēt ikdienas dzīves ritmu. Aizsardzības ministrija brīdina par kiberuzbrukumu pieauguma risku.

Lai pasargātu sevi no dažādiem digitālās drošības riskiem, neērtām situācijām un finansiāliem zaudējumiem, Aizsardzības ministrija aicina iedzīvotājus rūpīgi ievērot kiberhigiēnu. Tas nozīmē to, ka ikkatram ir jārūpējas par savu digitālo iekārtu drošību – nevērt vaļā nezināmas saites, izvairīties no dažādu multivides datņu, tostarp filmu, spēļu un citu datņu, lejupielādes no aizdomīgām vietnēm, uzstādīt antivīrusa programmatūru un veikt visus nepieciešamos atjauninājumus gan iekārtas operētājsistēmai, gan lietotnēm.

Labs saturs
12
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI