NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
26. februārī, 2022
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Robežšķērsošana
9
9

Informācija par atvieglotiem nosacījumiem Ukrainas pilsoņu iebraukšanai Latvijā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Zane Bitere, LETA

Iekšlietu ministrija informē, ka Latvijas valsts nodrošinās Ukrainas pilsoņiem, kuri izceļo no Ukrainas militārā konflikta dēļ, mītnes vietu, pārtiku un cita veida palīdzību. Lai varētu uzturēties un strādāt Latvijā, Ukrainas pilsoņiem tiks izsniegtas ilgtermiņa vīzas saistībā ar tiesībām uz nodarbinātību Latvijā. Atvieglotas ieceļošanas prasības arī mājdzīvniekiem. 

Nākamajā nedēļā Ministru kabinetā tiks virzīts likumprojekts, kas ļaus Ukrainas iedzīvotājiem saņemt uzturēšanās atļauju Latvijā uz gadu ar tiesībām strādāt, informē iekšlietu ministre Marija Golubeva. Arī Labklājības ministrija un Latvijas Pašvaldību savienība ir gatava virzīt nepieciešamās izmaiņas tiesību aktos, lai sniegtu iebraucējiem no Ukrainas sociālo atbalstu. 

Par ieceļošanu Latvijā

Iekšlietu ministrija informē, ka, dodoties uz Latviju, Ukrainas pilsoņi tiek lūgti neaizmirst ceļošanas dokumentus. Taču ceļošanas dokumentu neesamība nebūs šķērslis Ukrainas pilsoņu ieceļošanai Latvijā. Arī medicīnisko dokumentu (Covid-19 sertifikāts, Covid-19 tests) neesamība nebūs šķērslis ieceļot Latvijā.

Ja, ierodoties Latvijas teritorijā, ir nepieciešama neatliekamā medicīniskā palīdzība, par to ir jāinformē robežšķērsošanas vietā strādājošo Valsts robežsardzes amatpersonu vai jāzvana uz 113.

Informācija par valsts robežas šķērsošanu (24/7) pieejama, zvanot uz šiem telefona numuriem: +371 67913569 vai +371 67913568.

Ierodoties Latvijā, caur robežšķērsošanas punktiem (ārējā robeža, lidosta):

  • notiks robežpārbaudes personām, kuras ieceļo ar biometriskajām pasēm, un vīzu izsniegšana personām, kurām ir citi ceļošanas dokumenti, bet nav vīzas ieceļošanai Eiropas Savienībā. Ja personai nav ceļošanas dokumentu, sadarbībā ar Ukrainas kompetentajām iestādēm tiks veikta personas identitātes noteikšana;
  • tie Ukrainas pilsoņi, kuriem nav mītnes vietas Latvijā, informē Valsts robežsardzes amatpersonu par palīdzības nepieciešamību.

Ierodoties Latvijā, šķērsojot LatvijasIgaunijas vai LatvijasLietuvas robežas:

  • tie Ukrainas pilsoņi, kuriem nav mītnes vietas Latvijā, sazinās ar Valsts robežsardzi, zvanot uz diennakts tālruni: +371 67913569, +371 67913568.

Kontaktinformācija

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde

  • Lai noskaidrotu vairāk par ilgtermiņa vīzu pieteikšanas un saņemšanas procedūru, jāzvana uz telefona numuru: +371 67209400 (pirmdienceturtdien 8.3016.00; piektdien 9.0015.00).

Valsts robežsardze

Informācija par valsts robežas šķērsošanu (24/7) pieejama, zvanot uz šiem telefona numuriem:

  • +371 67913569;
  • +371 67913568.

Visiem tiem, kuri vēlas sazināties par palīdzības sniegšanu un atbalstu, lūgums rakstīt Iekšlietu ministrijai – krize.ukraina@iem.gov.lv.  

Atviegloti ieceļošanas nosacījumi arī mājdzīvniekiem

Pārtikas un veterinārais dienests informē, ka, ieceļojot no Ukrainas, arī mājas (istabas) dzīvniekiem atvieglotas ieceļošanas prasības. 

Parastā kārtība ir tāda, ka, ieceļojot no Ukrainas, dzīvniekam ir jābūt apzīmētam ar mikroshēmu, vakcinētam pret trakumsērgu un jābūt veiktam trakumsērgas antivielu līmeņa noteikšanas testam, kā arī ir jābūt veselības sertifikātam.

Ņemot vērā situāciju, dzīvnieki no Ukrainas tiks ielaisti Latvijas teritorijā arī tad, ja kāds no iepriekš minētajiem nosacījumiem nebūs izpildīts.

Dzīvnieka īpašniekam visas formalitātes, tostarp dzīvnieka apzīmēšanu ar mikroshēmu, vakcinēšanu un trakumsērgas antivielu noteikšanas testu būs iespējams veikt pēc ieceļošanas Latvijā.

Apstiprināts plāns bēgļu no Ukrainas uzņemšanai

Ministru kabinets 24. februārī ir apstiprinājis plānu personu no Ukrainas masveida ierašanās gadījumā Latvijā. Šobrīd paredzēts, ka pasākumu plāna īstenošanai papildu nepieciešamais finansējums nepārsniedz 56 803 536 eiro, LV portāls noskaidroja Iekšlietu ministrijā.

Plāna mērķis ir noteikt valsts institūciju, pašvaldību un komersantu īstenojamos pasākumus un iesaistāmos resursus, nodrošinot saskaņotu un nekavējošu rīcību, lai spētu uzņemt un izmitināt desmit tūkstošus personu, kuras masveidā varētu ierasties no Ukrainas.

Plāns ir nepieciešams, jo 2022. gada 24. februārī ir sākta neizprovocēta, plaša mēroga Krievijas militāra agresija pret Ukrainu. Latvijai ir jāgatavojas iespējamiem drošības riskiem, tai skaitā neprognozējamai bēgļu plūsmai. Pasākumu plāns būs attiecināms uz cilvēkiem, kuri masveidā ierastos no Ukrainas un prasītu patvērumu Latvijā vai pieteiktos vīzas saņemšanai humānu iemeslu dēļ.

Plānā prognozēts, ka Latvijā no Ukrainas varētu ierasties līdz 10 000 cilvēku.

Pasākumu plānā uzņemšanas fāzē personu izmitināšana un ēdināšana paredzēta viesnīcās, viesu mājās, mājsaimniecībās, neveidojot alternatīvas izmitināšanas vietas, piemēram, sporta centros vai skolās.

Personu izmitināšanas koordinācijā tiks iesaistītas pašvaldības un pašvaldību sadarbības teritoriju civilās aizsardzības komisijas. Neatliekamo medicīnisko palīdzību nodrošinās Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests, savukārt ambulatoro veselības aprūpi – Nacionālais veselības dienests un ārstniecības iestādes.

Izmitināšanas fāzē paredzēta sociālo pakalpojumu nodrošināšana, bērnu ievietošana izglītības iestādēs. Gadījumā, ja valsts spējas uzņemt un izmitināt no Ukrainas masveidā ieradušās personas būs nepietiekamas, tiks pieprasīta starptautiskā palīdzība un atbalsts.

Pasākumu plānā iekļautos pasākumus koordinēs un nepieciešamības gadījumā papildu pasākumus noteiks Valsts civilās aizsardzības plānā atrunātais Civilās aizsardzības operacionālais vadības centrs, kuru vadīs Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs.

Plāna izpildi nodrošinās atbildīgās ministrijas, to padotībā esošās iestādes, pašvaldības, komersanti, kā arī atbalsta sniegšanā paredzēts iesaistīt nevalstiskās un citas organizācijas.

Aicina pieteikties tūristu mītnes

Savukārt Ekonomikas ministrija informē, ka pašlaik apkopo informāciju par tūristu mītņu gatavību iespējamo bēgļu uzņemšanai, lai brīdī, kad tas būs nepieciešams, palīdzību sniegtu iespējami efektīvāk. Līdz piektdienas vakaram vairāk nekā 130 tūristu vietņu paudušas gatavību uzņemt cilvēkus, ja radīsies tāda nepieciešamība.

Informācijas apkopošanas vajadzībām Ekonomikas ministrija aicina tūrisma mītnes, kuras ir gatavas izmitināt bēgļus no Ukrainas, aizpildīt tiešsaistes anketu: https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=pf52149_TUSrTlz_wImV8dNnnhXN451HoiYbWJDWq1VUQ1RUOFI0SkZHV1BQNFRJR1FKVjVHQllNVC4u&wdLOR=cB2A39874-8F63-4AC3-9209-C7C1966D03F4.

 

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI