NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
16. decembrī, 2021
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Dienas fakts
TĒMA: Veselība
3
3

Uzsāk bērnu no 5 gadiem vakcināciju pret Covid-19 – jautājumi un atbildes

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Freepik

No 16. decembra vakcīnu pret Covid-19 var saņemt ikviens bērns no piecu gadu vecuma. Nacionālais veselības dienests ir apkopojis atbildes uz biežāk uzdotajiem vecāku jautājumiem.

“Vakcinācija īpaši ieteicama bērniem ar dažādām hroniskām saslimšanām, piemēram, ar virssvaru, cukura diabētu, smagiem imūnsistēmas traucējumiem, hroniskām kardiovaskulārajām un nieru slimībām, kā arī onkoloģiskām saslimšanām, skaidro Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja asoc. prof. Dr. med. Dace Zavadska.

Bērniem ar hroniskām saslimšanām, līdzīgi kā pieaugušajiem, ir augstāks risks nopietnāk saslimt ar Covid-19. Riskus, saslimstot ar Covid-19, bērniem rada ne tikai blakus saslimšanas. Latvijā novēroti arī gadījumi, kad bērniem dažās nedēļās pēc Covid-19 izslimošanas attīstījies pediatriskais multisistēmu iekaisuma sindroms, stāsta profesore Zavadska.

Vakcinācija tiek veikta vecāka klātbūtnē

Bērnu vecumā no 5 līdz 11 gadiem vakcinācija notiek pie ģimenes ārstiem un ārstniecības iestādēs (poliklīnikās, veselības centros un slimnīcās).

Pieteikt bērnu vakcīnai var vecāki vai likumiskie pārstāvji pie sava ģimenes ārsta, ārstniecības iestādē, kā arī, zvanot uz tālruņa numuru 8989.

Vecāki pirms tam tiek aicināti pārliecināties, vai konkrētajā ģimenes ārsta praksē vai ārstniecības iestādē ir pieejama Pfizer-BioNTech bērnu vakcīna Comirnaty. Par to var pārliecināties šeit: https://www.vmnvd.gov.lv/lv/bernu-vakcinacija.

Vakcinācija notiek vecāka vai cita likumiskā pārstāvja klātbūtnē.

Ilgāks starplaiks starp vakcinācijas devām

Bērniem, atšķirībā no pieaugušajiem, tiek rekomendēts ilgāks starplaiks starp 1. un 2. vakcīnas devas saņemšanu – bērniem tie ir 3 mēneši. Ja bērnam kādu iemeslu dēļ ir nepieciešams saņemt otro devu ātrāk par noteikto laiku, tas ir pieļaujams saskaņā ar vakcīnas reģistrāciju (reģistrētais intervāls starp 1. un 2. devas lietošanu ir 21 diena).

Kā jebkuriem citiem medikamentiem, arī katrai Covid-19 vakcīnai, tostarp bērniem paredzētajai, pirms izmantošanas Eiropas Savienībā jāatbilst stingrām kvalitātes, drošuma un efektivitātes pierādījumu prasībām, uzsver Nacionālais veselības dienests. Nekādas atkāpes no šīm pamatprasībām nav iespējamas. Gan bērniem, gan pieaugušajiem izmantotā vakcīna ir droša un pārbaudīta.

Jautājumi un atbildes par bērnu vakcināciju

(atbild Nacionālais veselības dienests)

 

  • Vai vakcīna pienākas visiem bērniem?

Balstoties uz Pasaules Veselības organizācijas un Eiropas Zāļu aģentūras publicētajiem pētījumiem, ar mērķi stiprināt imunitāti un mazināt saslimšanas riskus, vakcīnu var saņemt ikviens bērns, kurš ir vismaz piecus gadus vecs.

 

  • Ar ko atšķiras bērnu un pieaugušo vakcīnas pret Covid-19?

Bērniem vecumā no 5 līdz 11 gadiem vakcinācijai pret Covid-19 tiek izmantota Comirnaty 10 µg (mikrogramu) vakcīna, savukārt bērniem no 12 gadu vecuma un pieaugušajiem devas lielums vakcīnai Comirnaty ir 30 µg (mikrogrami). Bērnu vakcīna atšķiras pēc devas lieluma, tas ir trīs reizes mazāks, un, lai atvieglotu medicīnas personāla ikdienas darbu, tā ir marķēta ar oranžu vāciņu.

 

  • Vai drīkst vakcinēt bērnu pret Covid-19, ja viņam ir smagas hroniskas saslimšanas?

Vakcinācija prioritāri ir nepieciešama bērniem ar jau esošiem veselības traucējumiem – onkoloģiskām saslimšanām, virssvaru, cukura diabētu, kardiovaskulārām fona saslimšanām un citām hroniskām slimībām.

 

  • Kur vērsties, ja rodas šaubas par vakcināciju?

Ja rodas kādas šaubas, vai bērnam ir kādas hroniskas saslimšanas, tad pirms vakcīnas saņemšanas vecāki tiek aicināti pieteikt vizīti pie ģimenes ārsta vai ārstējošā ārsta, lai pārrunātu bērna individuālo veselību un ar to saistītos jautājumus.

 

  • Bērnam tūlīt būs 12 gadi, kura vakcīnas deva viņam ir jāsaņem?

Devas lielums tiek balstīts uz bērna vecumu pirmās devas vakcinācijas dienā. Ja bērnam aprit 12 gadi laikā no pirmās līdz otrās devas saņemšanai, tad gan kā pirmā, gan kā otrā deva tiek saņemta bērna vakcīnas deva.

  • Vai drīkst vakcinēt bērnu pret Covid-19, ja nesen saņemta cita vakcīna?

Covid-19 vakcīnas gan bērniem, gan pieaugušajiem var ievadīt vienlaicīgi ar citām vakcīnām tajā pašā dienā vai jebkādā intervālā pirms un pēc Covid-19 vakcīnas saņemšanas.

  • Vai bērnu ir nepieciešams vakcinēt, ja ir pārslimots Covid-19?

Lai nodrošinātu maksimālu aizsardzību pret Covid-19, arī bērniem, kuri ir pārslimojuši Covid-19 (ko apliecina pozitīvs PCR testa rezultāts medicīniskajā dokumentācijā), ir jāvakcinējas. Šādā gadījumā pietiek ar vienu vakcīnas devu.

  • Kāpēc bērniem starp abām vakcīnas devām ir tik ilgs laika intervāls?

Bērniem vecumā no 5 līdz 11 gadiem individuālās aizsardzības spēja pēc vienas saņemtas mRNS vakcīnas devas uzskatāma par būtisku un īslaicīgi pietiekamu, lai novērstu vidēji smagu, smagu saslimšanas gaitu un hospitalizācijas nepieciešamību. Pamatojoties uz pētījumiem un citu valstu pieredzē balstīto informāciju, arī viena deva sniedz ievērojamu efektivitāti gan asimptomātiskas, gan vieglas slimības gaitas novēršanai. Pirmās devas radītā aizsardzība par optimālu ir uzskatāma 14 dienas pēc vakcīnas ievades.

  • Kādas organisma reakcijas bērniem var būt pēc vakcīnas saņemšanas?

Bērniem pēc vakcīnas saņemšanas var būt tādas pašas reakcijas kā pieaugušajiem – apsārtums, pietūkums vai sāpes injekcijas vietā, drudzis, nogurums, slikta pašsajūta, reibonis, galvassāpes, slikta dūša, vemšana. Šie simptomi izzūd dažu dienu laikā (1–3 dienās), un ārstēšana nav nepieciešama.

 

  • Ko darīt, ja simptomi saglabājas ilgāk par 3 dienām?

Ja pamanāt, ka simptomi pēc vakcīnas saņemšanas nepazūd trīs dienu laikā, nepieciešams sazināties ar savu ģimenes ārstu.

 

  • Kad un kā bērni iegūs vakcinācijas sertifikātu?

Vakcinācijas sertifikāts bērniem vecumā no 5 līdz 11 gadiem būs izmantojams 15. dienā pēc vakcīnas otrās devas saņemšanas. To bērna vecāki vai likumiskais pārstāvis varēs lejupielādēt vietnē https://covid19sertifikats.lv/.

 

 

 

 

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI