NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
06. oktobrī, 2021
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Tava drošība
10
10

NMPD prioritāte turpmāk – tikai dzīvībai kritiski izsaukumi. Ieteikumi iedzīvotājiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Evija Trifanova, LETA

Ņemot vērā strauji pieaugošo izsaukumu skaitu saistībā ar Covid-19 infekcijas izplatību, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) ir nācis klajā ar paziņojumu sabiedrībai. Lai dzīvībai kritiskās situācijās, kad izšķirošas ir minūtes, iedzīvotāji arī turpmāk varētu saņemt mediķu palīdzību, dienesta Ārkārtas vadības grupa lēmusi no 6. oktobra vēl stingrāk šķirot uz ārkārtas tālruni 113 saņemtos zvanus – brigādes turpmāk netiks nosūtītas uz zemākas prioritātes situācijām.

īsumā
  • Pieaugot Covid-19 slimnieku pieplūdumam stacionāros, NMPD brigādes tiek ilgi aizņemtas, pavadot līdz pat 2-3 stundām rindā pie slimnīcu uzņemšanas nodaļu durvīm.
  • Tas rada risku, ka var nebūt brīvu brigāžu, kuras dispečeram nosūtīt uz kādu dzīvību apdraudošu situāciju.
  • NMPD brigāde netiks nosūtīta mazāk nozīmīgās veselības situācijās, piemēram, ja gūta rokas vai kājas trauma bez stipras asiņošanas, tostarp kaulu lūzumi.
  • NMPD brigādes nosūtīšana var tikt atteikta, ja ir hroniskas slimības saasinājums, piemēram, paaugstināts asinsspiediens.
  • Ikvienam jau šodien ir jāpārskata sava mājas aptieciņa un jāpapildina ar medikamentiem (pretsāpju, pretdrudža, vemšanai, caurejai u. c.).
  • Hronisko slimību pacientiem mājas aptieciņā vienmēr ar rezervi jābūt visiem ikdienā un slimības saasinājuma brīdī lietojamajiem medikamentiem.
  • Šobrīd ikviens iedzīvotājs tiek aicināts īpaši saudzēt savu un bērnu veselību.
  • NMPD lūdz ierobežot alkohola lietošanu, jo lielākā daļa traumu tiek gūtas reibumā.
  • Šajā krīzes situācijā katram ir nepieciešams atsvaidzināt zināšanas, kā sniegt pirmo palīdzību.

Tas nozīmē, ka ārkārtas tālruņa 113 dispečeri atsevišķu traumu un veselības problēmu gadījumos brigādes nosūtīšanu atteiks un cilvēkam pēc palīdzības būs jāvēršas pie sava ģimenes ārsta, dežūrārsta vai tuvākajā ārstniecības iestādē, informē NMPD.

Šāds lēmums pieņemts pēc epidemiologu prognozēm par Covid-19 ļoti straujo izplatību, kas rada pacientu pieplūdumu slimnīcās, un būtisku izsaukumu skaita pieaugumu arī NMPD. Šādos apstākļos, neierobežojot izsaukumu skaitu, var tikt apdraudēti pacienti, kuriem NMPD mediķu palīdzība vajadzīga nekavējoties. 

“Bezsamaņa, sirdsdarbības apstāšanās, infarkts, insults, plaši apdegumi, ceļu satiksmes negadījumi, smagas traumas pieaugušajiem un bērniem – tās ir situācijas, kurās katra nokavēta minūte cilvēkam var maksāt dzīvību vai atstāt smagas sekas turpmākajā dzīvē. Nedrīkstam pieļaut, ka uz šādiem izsaukumiem nav brīvu brigāžu, kuras iespējams nekavējoties nosūtīt, jo tās ir aizņemtas mazāk nozīmīgu situāciju risināšanā. Tik ļoti strauji pieaugot Covid-19 saslimstībai, jau šobrīd krasi jāierobežo brigāžu piesaistīšana mazāk nozīmīgās situācijās, lai novērstu to brīdi, kad mūsu mediķi pie pacientiem dzīvību apdraudošās situācijās varēs ierasties pēc pusstundas un novēloti, jo tuvākajai brīvajai brigādei līdz pacientam nāktos mērot lielu attālumu no 70-80 kilometru attālās kaimiņu pilsētas,” tā skarbo situāciju un lēmumu mainīt izsaukumu pieņemšanas algoritmu pamato NMPD direktore Liene Cipule.

Situācija pasliktinās ļoti strauji

Covid-19 pacientu skaits, ko NMPD brigādēm nākas nogādāt slimnīcās, pāris nedēļu laikā ir pieaudzis divas reizes. Aizvadītajā diennaktī dienests saņēma 156 izsaukumus pie Covid-19 pacientiem, bet turpmākajās dienās to skaits pieaugs vēl straujāk.

Nacionālā veselības dienesta publicētā informācija liecina, ka pēdējo piecu dienu laikā stacionāros ir uzņemti 412 Covid-19 pacienti. Apkopotie dati 6. oktobrī liecina, ka stacionāros šobrīd ārstējas 653 Covid-19 slimnieki, 66 pacientiem slimības gaita ir smaga.

Pacientu pieplūdums rada saspringtu situāciju slimnīcās, to gultas ātri aizpildās, rodas grūtības pacientus operatīvi uzņemt, tāpēc pēdējo dienu laikā vairākkārt ir izveidojusies situācija, ka NMPD brigādes ir ilgi aizņemtas, jo ar pacientiem operatīvajā transportlīdzeklī pavada līdz pat 2-3 stundām rindā pie slimnīcas uzņemšanas nodaļas durvīm.

NMPD Operatīvās vadības centra vadītāja Raita Krišjāne uzsver: “Tas, ka brigādes ilgi ir aizņemtas un nevar ātri atgriezties savā punktā, lai dotos atkal jaunos izsaukumos, rada risku, ka var nebūt brīvu brigāžu, kuras dispečeram nosūtīt uz kādu dzīvību apdraudošu situāciju. Bažas raisa arī pieaugošais zvanu skaits uz ārkārtas tālruni 113. Ja ikdienā parasti apstrādājam ap 1500 zvanu, tad šajās dienās zvanu skaits diennaktī sasniedz 2000 un vairāk.”

Vairumā gadījumu nav nepieciešama neatliekamā palīdzība, bet mediķa padoms vai palīdzība jāsaņem ambulatori, pašam dodoties uz tuvāko ārstniecības iestādi. “Lūdzam 113 tālruni neizmantot kā izziņu vai padomu tālruni! Tas rada riskus, ka kāds, kuram vajadzīga palīdzība dzīvību patiešām apdraudošā situācijā, var nespēt mūs operatīvi sazvanīt, jo visi dispečeri ir aizņemti,” aicina NMPD Operatīvās vadības centra vadītāja.

NMPD ieteikumi iedzīvotājiem

Lai neradītu risku sev un tuviniekiem novēloti saņemt ārkārtas dienesta palīdzību dzīvībai kritiskās situācijās, kad svarīga katra minūte, NMPD informē par situācijām, kādās brigādes nosūtīšana tiks atteikta, un kā rīkoties.

  • NMPD brigāde netiks nosūtīta mazāk nozīmīgās veselības situācijās, piemēram:

-  ja sākas dzemdības un tās norit bez sarežģījumiem;

-  ja gūts apdegums, kas mazāks par cietušā plaukstu;

-  ja gūta rokas vai kājas trauma bez stipras asiņošanas, tostarp kaulu lūzumi;

-  ja ir sāpes vēderā, ko nepavada intensīva vemšana vai caureja u. c.

Šādos gadījumos ir jādodas uz ārstniecības iestādi pašiem ar savu transportu, taksometru vai draugu un kaimiņu palīdzību. NMPD aicina katru iedzīvotāju jau šobrīd izvērtēt, kādā veidā un ar kā palīdzību varēs nokļūt līdz ārstniecības iestādei vienkāršākās veselības situācijās.

Visu ārstniecības iestāžu kontakti pieejami Nacionālā veselības dienesta mājaslapā:  https://www.vmnvd.gov.lv/lv/kur-sanemt-medicinisko-palidzibu.

  • NMPD brigādes nosūtīšana var tikt atteikta, ja ir hroniskas slimības saasinājums, piemēram:

-  paaugstināts asinsspiediens;

-  ir ilgstošas sāpes kājās, mugurā;

-  ja ir paaugstināta ķermeņa temperatūra bez sarežģījumiem.

Šādās situācijās jāsazinās ar savu ģimenes ārstu, jāvēršas pie dežūrārsta vai steidzamās medicīniskās palīdzības punktā.

Visu ārstniecības iestāžu kontakti pieejami Nacionālā veselības dienesta mājaslapā:  https://www.vmnvd.gov.lv/lv/kur-sanemt-medicinisko-palidzibu.

  • Ikvienam jau šodien ir jāpārskata sava mājas aptieciņa un jāpapildina ar medikamentiem (pretsāpju, pretdrudža, vemšanai, caurejai u. c.) un medicīnas precēm, kuri var būt nepieciešami dažādu saslimšanu vai vieglāku traumu gadījumos. Par aptieciņas saturu var konsultēties ar farmaceitu aptiekā.
  • Hronisko slimību pacientiem mājas aptieciņā vienmēr ar rezervi jābūt visiem ikdienā un slimības saasinājuma brīdī lietojamajiem medikamentiem.

Tāpat laicīgi jāgādā par derīgu recepti šiem medikamentiem – tos nekādā gadījumā nedrīkst pārtraukt lietot, lai nepieļautu slimības saasinājumu un nepieciešamību ārstēties slimnīcā. Ar savu ārstējošo ārstu jau šobrīd jāpārrunā, kā pareizi lietot medikamentus krīzes brīdī, kad slimība saasinās.

  • Šobrīd ikviens iedzīvotājs tiek aicināts īpaši saudzēt savu veselību, lai izvairītos no nepieciešamības pēc medicīniskās palīdzības, – izvairīties no traumām, kas bieži tiek gūtas sadzīvē (kritieni ar kaulu lūzumiem, mežģījumiem, zāģētas, cirstas brūces, apdegumi u. c.).
  • NMPD lūdz ierobežot alkohola lietošanu, jo lielākā daļa traumu tiek gūtas reibumā. NMPD brigāde netiks nosūtīta uz situācijām ar pārmērīgu alkohola lietošanu jeb t. s. “paģiru” sindromu.
  • NMPD aicina arī rūpīgi pieskatīt bērnus, lai izvairītos no nelaimes gadījumiem un traumām.
  • Jāatsvaidzina zināšanas, kā sniegt pirmo palīdzību. Ņemot vērā to, ka strauji pieaugošais Covid-19 izsaukumu skaits ierobežo NMPD iespējas reaģēt uz mazāk nozīmīgām situācijām, iedzīvotāji tiek aicināti iepazīties ar sagatavotajiem materiāliem par pirmo palīdzību:

-  kā rīkoties un palīdzēt sev un līdzcilvēkiem dažādu traumu un saslimšanu gadījumos;

-  kā rūpēties par Covid-19 pacientu, ja ārstēšana notiek mājās apstākļos. 

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI