NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
05. oktobrī, 2020
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Noziedzība
4
4

Uzdevums – dot koordinētu triecienu noziedzīgajai pasaulei

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Zane Bitere, LETA

“Kontrabandistiem droši var teikt: vediet preces caur Terehovu, un mēs tās atņemsim!” – tā, iepazīstinot ar diviem nozīmīgiem starpinstitucionālās sadarbības projektiem, kuru mērķis ir sekmēt pārrobežu noziegumu novēršanu un apkarošanu, norādīja Valsts ieņēmuma dienesta ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

īsumā
  • Programmas ietvaros tiks risinātas vairākas problēmas, tostarp korupcija, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācija un pārrobežu ekonomiskie noziegumi.
  • Šogad konfiscēti 44 miljoni kontrabandas cigarešu, 2300 litri degvielas un 500 gadījumos novērsta narkotiku pārvadāšana – kopā konfiscēts 31 kilograms.
  • “Terehova” ir lielākā robežas šķērsošanas vieta uz Latvijas un Krievijas robežas.
  • Projekta laikā uz robežas strādājošie muitas un robežsardzes speciālisti piedalīsies kopīgās mācībās, tā nostiprinot starpinstitucionālo sadarbību un koordināciju.
  • Izstrādās vienotu kriminālizlūkošanas datu apmaiņas sistēmu starp VID Nodokļu un muitas policiju un Valsts policiju.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme un Iekšlietu ministrijas valsts sekretāra vietniece Ingūna Aire parakstījušas līgumus par divu svarīgu projektu īstenošanu – “Tiesībsargājošo iestāžu sadarbības veicināšana ekonomisko noziegumu novēršanā un apkarošanā Latvijā” un “Ekonomisko noziegumu novēršana un apkarošana robežšķērsošanas vietā “Terehova””.

Šos projektus VID īstenos Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta 2014.–2021. gada perioda līdzfinansētās programmas “Starptautiskā policijas sadarbība un noziedzības apkarošana” ietvaros. Tā vērsta uz to, lai Latvijā kvalitatīvāk un efektīvāk tiktu novērsti un apkaroti ekonomiskie noziegumi. Programmas ietvaros tiks risinātas vairākas problēmas, kas būtiski ir ietekmējušas ārvalstu investoru uzticību Latvijai, tostarp korupcija, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācija un pārrobežu ekonomiskie noziegumi, projektu prezentācijā teica I. Aire.

Programmas apsaimniekotājas Iekšlietu ministrijas pārstāve – valsts sekretāra vietniece – norādīja, ka jākoncentrējas uz to, lai maksimāli tiktu paaugstināta to tiesībsargājošo institūciju darbības efektivitāte, kas ir iesaistītas ekonomisko noziegumu apkarošanā. “VID ir viena no šīm iestādēm, kuras kapacitāte programmas ietvaros tiks būtiski stiprināta. Turklāt abi projekti sniegs būtisku pienesumu programmas mērķu sasniegšanā, tie veicinās ekonomisko noziegumu novēršanu un apkarošanu,” tā I. Aire.

Kontrabanda ik dienu

“Kontrabandas cigaretes, alkohols – katru dienu ir šī plūsma, par spīti VID pūlēm to apkarot,” projektu atklāšanā teica I. Jaunzeme, minot statistiku: šogad vien ir konfiscēti 44 miljoni kontrabandas cigarešu, 2300 litri degvielas un 500 gadījumos novērsta narkotiku pārvadāšana – kopā konfiscēts 31 kilograms. 132 gadījumos ir izņemtas viltotās preces.

“Katra kontrabandas krava tirgū rada negodīgu konkurenci. Tirgū nopirkta cigarešu paciņa bez Latvijas akcīzes markas aizvieto to, kura tiktu nopirkta veikalā un no kuras tiktu samaksāts akcīzes nodoklis. Nemaz nerunājot par veselību – var iepīpēt kārtīgu devu minerālmēslu, dažādu naftas produktu atlieku,” uzsvēra VID ģenerāldirektore.

“Realizējot abus projektus, neesam naivi un nedomājam, ka līdz nullei izdosies apkarot kontrabandu,” turpināja I. Jaunzeme. “Mūsu uzdevums ir dot nozīmīgu triecienu noziedzīgajai pasaulei. Kontrabandistiem droši var teikt: vediet savas preces caur Terehovu, un mēs tās atņemsim!”

Modernizēs robežšķērsošanas vietu “Terehova”

Ģeogrāfiskais stāvoklis, autoceļu tīkls un fakts, ka caur Terehovu iet ceļš uz Maskavu, padarījis “Terehovu” par lielāko robežas šķērsošanas vietu uz Latvijas–Krievijas robežas, zināja teikt VID ģenerāldirektora vietnieks muitas jomā, Muitas pārvaldes direktors Raimonds Zukuls. Vidēji dienā Terehovas robežpunktu šķērso 515 kravas transportlīdzekļu.

Īstenojot projektu “Ekonomisko noziegumu novēršana un apkarošana robežšķērsošanas vietā “Terehova””, paredzēts modernizēt infrastruktūru efektīvākai muitas kontrolei, kā arī drošākiem un ērtākiem apstākļiem robežas šķērsotājiem.

Projekta laikā uz robežas strādājošie muitas un robežsardzes speciālisti piedalīsies kopīgās mācībās, tā nostiprinot starpinstitucionālo sadarbību un koordināciju. Savukārt muitas kinoloģijas dienestam tiks pārbūvētas telpas Rēzeknē un iegādāti jauni mācību līdzekļi un aprīkojums treniņu vajadzībām.

42 mēnešus ilgā projekta izmaksas ir 2 585 935 eiro, no kuriem 85% jeb 2 198 045 eiro līdzfinansē Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instruments un 15% jeb 387 890 eiro līdzfinansē valsts.

Uzlabot noziedzības novēršanu un apkarošanu

VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš savu prezentāciju sāka ar jautājumu: “Vai finanšu un muitas noziegumiem Latvijā ir tendence samazināties?” Un pats arī uz to atbildēja: “Pavisam noteikti ne, un tam ir vairāki iemesli: nesodāmības sajūta, pašreizējā nodokļu maksāšanas kultūra, sabiedrības tolerance pret kontrabandas precēm, vēl neizsmeltais potenciāls sadarbībai starp tiesībsargājošām iestādēm.”

46 mēnešus ilgā projekta “Tiesībsargājošo iestāžu sadarbības veicināšana ekonomisko noziegumu novēršanā un apkarošanā Latvijā” mērķis ir uzlabot noziedzības novēršanu un apkarošanu, kā arī paaugstināt ekonomisko noziegumu apkarošanas efektivitāti.

Projekta ietvaros tiks izstrādāta vienota kriminālizlūkošanas datu apmaiņas sistēma, lai sekmētu un nodrošinātu ātru un mūsdienīgu informācijas apmaiņu starp VID Nodokļu un muitas policiju un Valsts policiju. Vienotā kriminālizlūkošanas datu apmaiņas sistēma ietvers datu digitālās analītikas instrumentu un VID Nacionālā kriminālizlūkošanas modeļa digitālo atbalsta sistēmu, kas tiks savienota ar Valsts policijas datubāzi. Projekta ietvaros arī tiks sagatavoti informācijas analītiķi un īpašo uzdevumu eksperti.

Pilna informācija īsā laikā

Kādi būs ieguvumi, īstenojot projektu? Latvijas līmenī – paātrināta un modernizēta informācijas apmaiņa starp VID Muitas un nodokļu policiju un Valsts policiju, operatīvo darbību modernizācija un analītiskās kapacitātes paaugstināšana. Eiropas kontekstā – ātrāka nelegālo preču plūsmas atklāšana, kas plūst pāri ES robežām, kā arī efektīvāka ES iekšējā tirgus aizsardzība.

“Projekts palīdzēs apmainīt informāciju ar Valsts policiju, apvienojot datubāzes. Tagad daudz laika patērējam, lai iegūtu elementāru informāciju – par katru notikumu, personu rakstām pieprasījumu uz policiju, atbilde tiek saņemta pēc vairākām nedēļām,” skaidroja K. Podiņš. “Projektā, nospiežot piecus taustiņus, būs iespēja saņemt pilnu analīzi gan par konkrēto personu, gan notikumiem. Līdz ar to visas darbības – operatīvā, izmeklēšanas un analītiskā – būs daudz ātrākas. Šādā veidā strādā visa “vecā” Eiropa”.

“Zinām, ka smagi noziegumi, kas saistīti ar naudas atmazgāšanu, ir laikietilpīgi. Vienotas kriminālizlūkošanas datu apmaiņas sistēmas izveide ļaus samazināt izmeklēšanas laiku, lai lietu ātrāk nodotu kriminālvajāšanas uzsākšanai un pēc tam tiesai,” uzsvēra K. Podiņš.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI