NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
21. jūlijā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Dienas fakts
TĒMA: Ekonomika
7
7

Latvijas ekonomikai būs pieejami vairāk nekā 10 miljardi eiro

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šī ir unikāla 27 ES dalībvalstu vienošanās par nepieciešamajiem ieguldījumiem dalībvalstu ekonomiku stiprināšanā, kas ļaus Eiropai un dalībvalstīm atkopties no Covid-19 pandēmijas sekām, vienlaikus turpinot ekonomisko izaugsmi nākamā daudzgadu budžeta periodā no 2021. līdz 2027. gadam.

FOTO: Freepik

Otrdien, 21. jūlijā, Briselē, noslēdzoties vienam no Eiropas Savienības (ES) pastāvēšanas vēsturē ilgākajiem dalībvalstu līderu samitiem, panākta bezprecedenta vienošanās par nākamo ES daudzgadu budžetu un Eiropas ekonomikas atjaunošanas fondu, kas nozīmē vairāk nekā 10 miljardu eiro pienesumu Latvijas izaugsmei.

Papildu izaicinājums ES kopīgajai izaugsmei un konkurētspējai ir daudzgadu budžeta kopapjoma samazinājums breksita dēļ, kas attiecīgi nozīmē proporcionāli mazāku pieejamo finansējumu dalībvalstīm. Par spīti tam, sarunu gaitā Latvijai ir izdevies panākt savām interesēm ļoti labvēlīgu vienošanos, informē Valsts kanceleja.

Latvijas ekonomikas attīstībai nākamo septiņu gadu laikā būs pieejami gandrīz 10,5 miljardi eiro, kas ir 39% pieaugums, salīdzinot ar pašreizējo ES daudzgadu budžeta periodu no 2014. līdz 2020. gadam. Turklāt papildus, ja nepieciešams, ar ļoti izdevīgiem nosacījumiem būs iespēja aizņemties ap 2,5 miljardiem eiro. Joprojām no ES kopējā budžeta saņemsim vairāk, nekā iemaksājam: par katru iemaksāto eiro saņemam vidēji 3,6 eiro.

Pēc četru dienu diskusijām dalībvalstu līderi šonakt panāca vienošanos par nākamo ES daudzgadu budžetu un Eiropas ekonomikas atjaunošanas fonda izveidi Covid-19 izraisīto seku pārvarēšanai. Tuvāko septiņu gadu laikā dalībvalstu ekonomikā ES kopumā investēs 1,85 triljonus eiro, attiecīgi vienošanās paredz ES daudzgadu budžeta apjomu 1,07 triljonu eiro un ekonomikas atjaunošanas fonda finansējumu 750 miljardu eiro apmērā.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš, samitam noslēdzoties, uzsvēra: “Ļoti sarežģītās sarunās mums ir izdevies panākt Latvijas interesēm labvēlīgu vienošanos. Pieejamais Eiropas finansējums Latvijai vislielāko pievienoto vērtību nesīs, ja to gudri investēsim. Iespējas mums ir ļoti plašas, taču pamats mūsu izaugsmei ir pašu darbs, nepieciešamie uzlabojumi dažādās jomās – izglītības, veselības aprūpes, nodokļu jomā u. c. Ir panākta vēsturiska vienošanās, tālākais jau ir mūsu pašu rokās.”

Par spīti pandēmijas izaicinājumiem un ES budžetā pieejamā finansējuma samazinājumam, Latvijai ir izdevies panākt pieaugumu kohēzijas, kā arī lauksaimniecības politikā, salīdzinot ar šībrīža periodu. Īpaši jāizceļ vairāku gadu neatlaidīga darba rezultātā panākto tiešmaksājumu kopapjoma pieaugums Latvijai par 40%. Vairāk nekā 7 miljardus eiro varēsim papildus ieguldīt inovācijās, zaļajās un digitālajās tehnoloģijās, infrastruktūrā un modernā izaugsmē.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI