NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
27. februārī, 2020
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Veselība
10
10

Koronavīrusa izplatības novēršana. Kas jāzina iedzīvotājiem no 28. februāra

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 28. februāra tiek mainīts dienestu rīcības algoritms, kā nodrošinās laboratorisko izmeklēšanu personai, kura atgriezusies no augsta riska valstīm un kurai ir vieglas elpceļu infekcijas pazīmes.

Freepik

No 27. februāra ir paplašināts koronavīrusa izraisītās slimības COVID-19 skarto valstu un teritoriju, uz kurām attiecināti īpaši piesardzības pasākumi, saraksts. Savukārt no 28. februāra tiek mainīts arī atbildīgo dienestu rīcības algoritms gadījumos, kad pēc palīdzības, zvanot 113, vērsīsies persona, kura atgriezusies no slimības skarta reģiona.

Paplašināts koronavīrusa izraisītās slimības COVID-19 skarto valstu un teritoriju saraksts

No 28. februāra īpaši piesardzības pasākumi būs attiecināti uz personām, kuras ir atgriezušās no:

  • Itālijas Lombardijas, Veneto, Emīlijas – Romanjas, Pjemontas apgabaliem;
  • Japānas;
  • Singapūras;
  • Dienvidkorejas;
  • Irānas;
  • Ķīnas.

Kā rīkoties, atgriežoties no koronavīrusa skartajām valstīm un teritorijām?

  • Ceļotājiem, kuri atgriežas no koronavīrusa skartajām valstīm un teritorijām, jānovēro sava veselība turpmākās 14 dienas.
  • Ja 14 dienu laikā parādās saslimšanas simptomi –paaugstināta temperatūra, klepus, rīkles iekaisums, apgrūtināta elpošana u. c.:

                  - jāierobežo kontaktus ar ģimenes locekļiem un citām personām;

                 - nekavējoties jāzvana 113;

                 - jānorāda, ka persona ir atgriezusies no paaugstināta riska reģiona.  

  • Bērniem, kuri atgriežas no koronavīrusa skartajām valstīm un teritorijām, speciālisti iesaka:

                  - neapmeklēt izglītības iestādi;

                  - vecākiem sazināties ar ģimenes ārstu;

                  - novērot bērna veselību 14 dienas pēc ceļojuma.

Ja minētajā laika periodā akūtas augšējo elpceļu infekcijas slimības simptomi bērnam nav parādījušies, viņam var atļaut apmeklēt izglītības iestādi ar ģimenes ārsta izziņu. Ja simptomi parādās, nekavējoties jāzvana 113 un jāinformē ārstniecības personu par simptomiem un ceļojumu.

Izglītības iestāžu vadītāji tiek aicināti apzināt iespējamus gadījumus, kad bērni devušies ceļojumā uz vīrusa skartajām teritorijām, uz kurām noteikti īpaši pasākumi un informēt bērnu vecākus par minētajām rekomendācijām.

Kā veiks laboratoriskās pārbaudes

No 28. februāra tiek mainīts dienestu rīcības algoritms, kā nodrošinās laboratorisko izmeklēšanu personai, kura atgriezusies no augsta riska valstīm un kurai ir vieglas elpceļu infekcijas pazīmes.

Turpmāk personas uzreiz netiks vestas ar Neatliekamo medicīniskās palīdzības dienesta brigādi uz Rīgas Austrumu klīnisko universitātes slimnīcu (RAKUS) vai Bērnu klīnisko universitātes slimnīcu (BKUS) analīžu veikšanai.

Rīcības algoritms īsumā:

  1. Ja elpceļu infekcijas pazīmes ir vieglas, pie personas vienas dienas laikā ieradīsies ārstniecības persona, kura paņems analīžu materiālu laboratoriskai pārbaudei, bet pati persona paliks mājās karantīnā (šobrīd tiek risināts jautājums, kā šāda rīcība tiks nodrošināta reģionos).
  2. Ja elpceļu infekcijas pazīmes ir smagas, tostarp apgrūtināta elpošana, NMPD personu nogādās slimnīcā.
  3. Par izmeklējumu rezultātiem laboratorija informēs pacientu un Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC). Persona informāciju par izmeklējumu rezultātiem saņems telefoniski 24 stundu laikā.
  4. Ja izmeklējumu rezultāti uz COVID–19 būs negatīvi, personai tiks noteikts mājas režīms līdz pilnīgai slimības pazīmju izzušanai. Pēc telefoniskas saziņas ģimenes ārsts izsniegs darbnespējas lapu.
  5. Ja izmeklējumu rezultāti uz COVID–19 būs pozitīvi, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests sazināsies ar konkrēto personu un pēc tam viņu nogādās RAKUS vai BKUS.
  6. Saslimšanas gadījumā SPKC uzsāks epidemioloģisko izmeklēšanu un apzinās iespējamās kontaktpersonas, kas varētu būt bijušas saskarsmē ar saslimušo.

Pie iespējamā COVID-19 pacienta ieradīsies dienas laikā

  • Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta ārstniecības personai, kura dosies paņemt analīžu materiālus laboratoriskai pārbaudei, katru dienu tiks izstrādāts loģistikas maršruts.
  • Tas nozīmē, ka šīs brigādes darba laiks būs no 8.00 līdz 22.00. Brigāde ieradīsies pie pacienta laika posmā no 8.00 – 22.00, ievērojot iepriekš izstrādātam loģistikas maršrutam.
  • Uz šīs brigādes darbu netiks attiecināts MK noteikumos paredzētie NMPD brigāžu ierašanās laiki uz izsaukumiem dzīvībai bīstamās situācijās.
  • Analīžu materiālu piegāde laboratorijai notiks atkarībā no brigādei izstrādātā loģistikas maršruta un darba apjoma. Maksimālais laiks paraugu nogāde laboratorijā būs 12 stundas, bet tas neizslēdz to, ka paraugu laboratorijai piegādās stundas laikā, ja tas būs iespējams.
  • Persona informāciju par parauga laboratorās izmeklēšanas rezultātiem saņems  maksimāli 24 stundu laikā, bet ja tas būs iespējas arī īsākā laikā periodā.

Aktuālā informācija

  • Latvijā līdz 27. februārim nav apstiprināts neviens koronavīrusa gadījums.
  • Situācija var strauji mainīties, ņemot vērā saslimstības pieaugumu citās pasaules valstīs, tajā skaitā Itālijā.
  • Tāpēc jau šobrīd Latvijā ir noteikti koronavīrusa izraisītās slimības Covid–19 ierobežojošie pasākumi.
  • Mainoties epidemioloģiskai situācijai atkarībā no notikumu attīstības un starptautiski pieņemtajiem lēmumiem, tiks organizēti arī citi pasākumi.
  • Aktuālajai informācijai par slimības izplatību pasaulē iespējams sekot Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā.

  • Visa aktuālā informācija un atjauninājumi tiek ievietoti arī Latvijas Slimību profilakses centra (SPKC) mājaslapā un SPKC un Veselības ministrijas sociālo  portālu kontos.

Veselības ministrija aicina iedzīvotājus, kuri šobrīd plāno doties uz koronavīrusa skartajām valstīm, nopietni izvērtēt ceļojuma nepieciešamību vai ceļojuma laikā ievērot vispārējos profilakses pasākumus:

  • Bieži mazgāt rokas, īpaši pēc kontakta ar slimiem cilvēkiem vai viņu apkārtējo vidi;
  • Ievērot distanci vismaz 2 metri no cilvēkiem ar akūtas elpceļu infekcijas simptomiem;
  • Klepojot un šķaudot, izmantot vienreiz lietojamās salvetes un pēc tam nomazgājiet rokas;
  • Sekot vietējo varas iestāžu norādījumiem.

Ceļojot ārpus Latvijas, jārēķinās ar iespējamiem strauji mainīgiem pārvietošanās un citiem ierobežojumiem koronavīrusa skartajās valstīs.

Latvijas Infektoloģijas centra galvenā ārste Baiba Rozentāle uzsver:Ņemot vērā to, ka koronavīrusa jeb COVID-19 infekcijas skarto teritoriju ģeogrāfija paplašinās, plānojot skolēnu brīvdienu aktivitātes, nebūtu ieteicams doties ārpus valsts. Februāris un marts ir arī tie mēneši, kad daudzi Latvijas iedzīvotāji dodas uz Itāliju un citiem Eiropas kalnu kūrortiem slēpot. Ņemot vērā vīrusa izplatīšanos, arī šo braucienu nepieciešamību būtu ļoti kritiski jāizvērtē."

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI