NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
07. oktobrī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Valsts pārvalde
7
7

Nacionālo attīstības plānu nodod sabiedrības vērtēšanai

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika. Avots: NAP2027

Pirmdien, 7. oktobrī, sabiedriskajai apspriešanai nodota Nacionālā attīstības plāna 2021.–2027. gadam (“NAP 2027”) pirmā redakcija. Ikviens sabiedrības pārstāvis vai organizācija aicināta par to izteikt viedokli un sniegt priekšlikumus līdz 8. novembrim.

Iesniegtie viedokļi un priekšlikumi tiks izvērtēti, lai precizētu un papildinātu sabiedriskajā apspriešanā piedāvāto “NAP 2027” pirmo redakciju un sagatavotu “NAP 2027” otro redakciju jeb gala redakciju. Tie tiks apkopoti un publicēti Pārresora koordinācijas centra (PKC) mājaslapā, skaidro PKC pārstāvis Guntis Rozenbergs. “NAP 2027” otro redakciju plānots iesniegt izskatīšanai Ministru kabinetā, lai Saeimā to varētu izskatīt un apstiprināt līdz šā gada beigām.

“NAP 2027” ir galvenais valsts vidēja termiņa attīstības plānošanas dokuments. Tas ir izstrādāts, īstenojot Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģiju līdz 2030. gadam (“Latvija 2030”) un ANO ilgtspējīgas attīstības mērķus, lai nākamajos septiņos gados ikviens Latvijas iedzīvotājs un Latvijas sabiedrība kopumā panāktu dzīves kvalitātes uzlabošanos.

“NAP 2027” nosaka stratēģiskos mērķus, kurus Latvijā apņemamies sasniegt līdz 2027. gadam, iezīmē nozaru politiku virzienus un galvenās reformas, kā arī publisko investīciju virzienus valsts budžeta, Eiropas Savienības (ES) fondu un citu finanšu instrumentu ieguldījumiem Latvijā.

“NAP 2027” izvirza stratēģiskos mērķus un nosaka prioritātes ar konkrētiem uzdevumiem, kas valstī jāveic šo mērķu sasniegšanai, lai nākamajos septiņos gados panāktu ikviena Latvijas cilvēka un valsts izaugsmi.

“NAP 2027” noteikti trīs stratēģiskie mērķi:

  • vienlīdzīgas iespējas;
  • produktivitāte un ienākumi;
  • sociālā uzticēšanās.

Tie būs galvenā mēraukla rīcībpolitiku un budžeta līdzekļu ieguldījumu pieprasījumu vērtēšanā un pārvaldības procesu un nozaru stratēģiju izvēlē nākamajiem septiņiem gadiem, uzsvērts “NAP 2027” pirmajā redakcijā.

Stratēģisko mērķu sasniegšanai izvirzītas sešas prioritātes:

  • stipras ģimenes;
  • veseli un aktīvi cilvēki, zināšanas un prasmes personības un valsts izaugsmei;
  • uzņēmumu konkurētspēja un materiālā labklājība;
  • kvalitatīva dzīves vide un teritoriju attīstība;
  • kultūra un sports aktīvai un pilnvērtīgai dzīvei;
  • vienota, droša un atvērta sabiedrība.

Katrā no tām paredzēti konkrēti rīcības virzieni, uzdevumi un sasniedzamie rezultāti – rādītāji, pēc kuriem tiks vērtēta uzdevumu īstenošana. Tas nodrošinās mērķtiecīgus Latvijas valsts budžeta, Eiropas Savienības struktūrfondu, kā arī pašvaldību un privātā finansējuma ieguldījumus Latvijas turpmākajā attīstībā. “NAP 2027” mērķi un vajadzības tiks salāgotas ar attīstībai pieejamiem resursiem, tāpēc plāns būs reāls un īstenojams.

LV portāls publikācijā “Jaunajā “NAP 2027” politiķi prasīs uzsvērt reģionu intereses un vajadzības” aprakstīja izraudzītos trīs stratēģiskos mērķus un sešas prioritātes, kā arī pašreizējā Nacionālajā attīstības plānā (“NAP 2020”) nospraustos mērķus.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI