NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
06. oktobrī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Izglītība
15
15

Skolotāju diena – oktobra pirmā svētdiena

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika. Avots: IZM un TALIS 2013

Svētdien, 6. oktobrī, Latvijā svinam Skolotāju dienu. Tā ir reize, kad atceramies savus skolotājus un sakām viņiem – paldies. Vienlaikus šī diena ir iespēja padomāt par izaicinājumiem, ar ko sastopas visai sabiedrībai tik nozīmīgā profesija. Kā rāda starptautisks pētījums, tikai ceturtā daļa Latvijas skolotāju uzskata, ka šis arods sabiedrībā ir cienīts.

Saskaņā ar likuma “Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām” 2. pantu Latvijā oktobra pirmajā svētdienā tiek atzīmēta Skolotāju diena. Starptautiskā mērogā Pasaules skolotāju diena tiek svinēta 5. oktobrī. Šajā datumā 1966. gadā tika parakstīta UNESCO rekomendācija par skolotāja statusu. Dokumentā pirmo reizi starptautiskā līmenī uzmanība tika pievērsta tādiem nozīmīgiem aspektiem kā skolotāju sagatavošanas un nodarbinātības apstākļi un skolotāju līdzdalība lēmumu pieņemšanā. Tika runāts arī par to, kas katrai valstij būtu jādara, lai uzlabotu mācīšanas kvalitāti un mācīšanās vidi.

Kā zināms, minētie jautājumi saglabā aktualitāti arī mūsdienās. Kā rāda Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas starptautiskais mācību vides pētījums TALIS (Teaching and Learning International Survey)1, skolotāji Latvijā ir gados vecāki un sieviešu dzimuma proporcija ir augstāka nekā citās valstīs. Latvijā 89% skolotāju ir sievietes, kas ir augstākais sieviešu īpatsvars visās TALIS pētījuma dalībvalstīs2. Tikai trijās valstīs – Bulgārijā, Igaunijā un Slovākijā – skolotāju sieviešu īpatsvars pārsniedz 80%.

Skolotāju vidējais vecums Latvijā ir 47 gadi, kas ir par četriem gadiem lielāks nekā vidēji TALIS dalībvalstīs. Latvijā tikai 5% skolotāju ir jaunāki par 30 gadiem, kamēr vidēji TALIS dalībvalstīs ir 12% jauno skolotāju. Vienlaikus 11% Latvijas skolotāju ir vecāki par 59 gadiem (vidēji pētījuma dalībvalstīs – 6%).

Minētais pētījums arī uzrādīja, ka Latvija ir viena no piecām TALIS dalībvalstīm (kopā ar Igauniju, Islandi, Norvēģiju un Poliju), kurā vidējais skolēnu skaits skolā ir zem 300. Latvijā vidēji klasē ir 18 skolēnu, šis skaits ir līdzīgs vidējam klases izmēram Igaunijā un Somijā un ir mazāks par vidējo TALIS dalībvalstīs (24).

Ko skolotāji domā par savu arodu (cik skolotāju piekrīt šādiem apgalvojumiem)

Apgalvojums

Igaunija

Somija

Latvija

Polija

Es domāju, ka skolotāja profesija sabiedrībā tiek cienīta.

14%

59%

23%

18%

Skolotāja profesijas priekšrocības nepārprotami atsver trūkumus.

69%

95%

61%

76%

Es ieteiktu savu skolu kā labu darbavietu.

80%

87%

86%

84%

Man patīk strādāt šajā skolā.

81%

91%

92%

90%

Visumā es esmu apmierināts(-a) ar savu darbu.

90%

91%

91%

93%

Ja man būtu jāizlemj atkal, es joprojām izvēlētos strādāt par skolotāju.

70%

85%

68%

80%

Es apsveru, vai nebūtu bijis labāk izvēlēties citu profesiju.

37%

28%

36%

35%

Es nožēloju, ka nolēmu kļūt par skolotāju.

10%

5%

12%

10%

Avots: TALIS 2013

1Starptautiskais mācību vides pētījums (TALIS) vāc starptautiski salīdzināmus datus par mācību vidi un skolotāju darba apstākļiem skolās visā pasaulē. TALIS pētījuma mērķis ir sniegt ticamu, laicīgu un salīdzināmu informāciju no skolu praktiķu perspektīvas, lai palīdzētu valstīm pārskatīt un formulēt politiskos lēmumus kvalitatīvas skolotāju profesijas attīstībai. Starptautiskā analīze sniedz TALIS dalībvalstīm iespēju identificēt citas valstis, kas saskaras ar līdzīgiem izaicinājumiem, un mācīties no citu politiskajām pieejām. Šobrīd TALIS pievienojušās jau 48 valstis.

2 Starptautiskā mācību vides pētījuma (TALIS 2013) galvenie secinājumi par 5.–9. klašu skolotājiem un viņu skolu direktoriem.

Labs saturs
15
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI