NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
05. februārī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Valsts pārvalde
3
3

VID vadīs Ieva Jaunzeme

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Jaunā VID ģenerāldirektore vēlētos vadīt dienestu tā, lai godīgas konkurences vide un ēnu ekonomikas samazinājums tiktu panākts, vienkāršojot nodokļu nomaksas procedūras, stingri vēršoties pret izvairīšanos no nodokļu nomaksas.

FOTO: Edijs Pālens, LETA

Valdība otrdienas, 5. februāra, sēdē Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora amatā apstiprināja Ievu Jaunzemi.

Saskaņā ar likuma “Par Valsts ieņēmumu dienestu” 4. panta pirmo daļu dienesta ģenerāldirektora kandidatūru pēc finanšu ministra ieteikuma apstiprina Ministru kabinets.

Ievai Jaunzemei ir pārliecinoša vadības pieredze, viņa ir izlēmīga un enerģiska, kā arī viņai ir stratēģisks redzējums, ko viņa jau apliecinājusi, strādājot vadošos amatos valsts pārvaldē. Uzskatu, ka Jaunzemes kundzei ir jāturpina iepriekšējo vadītāju sāktais – prasmīgi attīstīt servisa iestādes funkciju godprātīgajiem nodokļu maksātājiem, bet stingri vērsties pret tiem, kas apzināti izvairās no nodokļu nomaksas,” norādīja finanšu ministrs Jānis Reirs. 

Konkurss uz VID ģenerāldirektora amatu tika izsludināts 2018. gada 17. augustā un tā dalībniekus vērtēja trijās konkursa kārtās, informē Valsts kancelejas Komunikācijas departaments. Tika pārbaudīti pretendentu iesniegtie dokumenti un atbilstība obligātajām prasībām, kā arī veikta potenciālo reputācijas risku analīze. Konkursa komisija uzklausīja pretendentu motivāciju ieņemt amatu un pārbaudīja katra zināšanas par valsts pārvaldes uzbūvi, darbību, budžeta plānošanu, administratīvajiem procesiem iestādē un iestādes darbības jomu. Vērtētas tika arī pretendentu vadības kompetences un vēlreiz pievērsta uzmanība konkursa finālistu reputācijai un tās iespējamiem riskiem.

Konkursa komisija bija vienisprātis par I. Jaunzemes pārliecinošo sniegumu un vislabāko atbilstību VID ģenerāldirektora amatam. Konkursa uzvarētāja līdz šim strādājusi Ekonomikas ministrijā administrācijas vadītāja amatā, bet iepriekš bijusi valsts sekretāre Labklājības ministrijā. I. Jaunzeme 6 gadus vadījusi Konkurences padomi, bet pirms tam bijusi padomniece Latvijas Republikas pastāvīgajā pārstāvniecībā Eiropas Savienībā un 4 gadus ieņēmusi ģenerāldirektores amatu Latvijas lielākajā darba devēju intereses pārstāvošajā organizācijā – Latvijas Darba devēju konfederācijā.

Jaunajai VID ģenerāldirektorei ir biznesa vadības maģistra grāds un Ekonomikas fakultātes ekonomista diploms, kas ar Akadēmiskās informācijas centra lēmumu pielīdzināts profesionālā maģistra grādam. Viņa pārvalda divas svešvalodas – angļu un krievu – un pamatzināšanu līmenī ir apguvusi vācu un franču valodu.

Saņemot Ministru kabineta apstiprinājumu un kļūstot par VID ģenerāldirektori, I. Jaunzeme paudusi: “Es vēlētos vadīt Valsts ieņēmumu dienestu tā, lai  godīgas konkurences vide un ēnu ekonomikas samazinājums tiktu panākts, vienkāršojot nodokļu nomaksas procedūras, stingri vēršoties pret izvairīšanos no nodokļu nomaksas.”

Pretendentu atlase konkursam tika veikta saskaņā ar Ministru kabineta 2015. gada 9. jūnija noteikumiem Nr. 293 “Valsts tiešās pārvaldes iestāžu vadītāju atlases kārtība”.

VID gandrīz gadu nebija ģenerāldirektora – pēc tam, kad 2018. gada martā negaidīti mūžībā aizgāja iepriekšējā vadītāja Ilze Cīrule.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI