NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
08. augustā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Politika
2
2

Vēlme iekļūt Saeimā pieaugusi

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Saeimas kanceleja

Noslēgusies kandidātu sarakstu iesniegšana 13. Saeimas vēlēšanām. Uz vietām parlamentā pretendē vairāk kandidātu un sarakstu nekā iepriekš.

Saeimas vēlēšanām, kas notiks 6. oktobrī, Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) iesniegti 16 partiju un partiju apvienību kandidātu saraksti. To līdz pēdējai sarakstu pieņemšanas dienai – 7. augustam – izdarījušas Jaunā konservatīvā partija, Rīcības partija, Latvijas Reģionu apvienība, “Attīstībai/Par!”, “Jaunā Vienotība”, Zaļo un zemnieku savienība, “No sirds Latvijai”, “Progresīvie”, “Saskaņa”, Latvijas Krievu savienība, nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”–“Tēvzemei un Brīvībai/LNNK”, “PV LV”, “Latviešu nacionālisti”, “LSDSP/KDS/GKL”, Latvijas centriskā partija un “Par alternatīvu”. Kopumā tas ir par trīs partiju sarakstiem vairāk nekā 2014. gada Saeimas vēlēšanās.

Maksimālo deputātu kandidātu skaitu – 115 kandidātus – norādījušas tikai septiņas politiskās partijas vai to apvienības – Jaunā konservatīvā partija, Latvijas Reģionu apvienība, “Attīstībai/Par!”, “Jaunā Vienotība”, Zaļo un zemnieku savienība, nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”–“Tēvzemei un Brīvībai/LNNK”, “KPV LV”.  

13. Saeimas vēlēšanām iesniegtajos kandidātu sarakstos kopumā pieteikti 1470 deputātu kandidāti, uz vienu no 100 parlamentāriešu vietām pretendējot 15 kandidātiem. Pieteikto kandidātu skaits, salīdzinot ar iepriekšējām Saeimas vēlēšanām, ir būtiski palielinājies – 2014. gadā Saeimas vēlēšanās piedalījās 1156 deputātu kandidāti. Par trim pieaudzis arī iesniegto sarakstu skaits. Turklāt tas noticis, neraugoties uz kandidēšanai noteikto prasību sliekšņa paaugstināšanu. 13.Saeimas vēlēšanās pirmo reizi ir spēkā nosacījums, ka kandidātu sarakstu var iesniegt reģistrētas partijas, kuras dibinātas ne vēlāk kā gadu pirms vēlēšanām un kurās ir ne mazāk par 500 biedru. Iepriekš vienīgais biedru skaita ierobežojums partijām bija partijas dibināšanai vajadzīgie 200 biedri.

13. Saeimas vēlēšanām reģistrēto deputātu kandidātu sarakstu numuru izloze norisināsies piektdien, 10. augustā. Izlozētie sarakstu numuri tiek norādīti uz vēlēšanu zīmēm līdzās saraksta nosaukumam, un vēlēšanu iecirkņos zīmes vēlētājiem izsniedz, sakārtotas numerācijas secībā, sākot ar pirmo numuru zīmju komplekta virspusē.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI