NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
05. februārī, 2013
Lasīšanai: 13 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: E-vide
1
1

Eiro ieviešanas vadlīnijās skaidroti grāmatvedības, nodokļu, valūtas maiņas un citi noteikumi

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

Euro ieviešanas kārtības likumā, ko Saeima pieņēma 31.janvārī, noteikti galvenie principi pārejai no lata uz eiro: tiesisko instrumentu nepārtrauktība, cenu paralēlā atspoguļošana, naudas maiņa, noapaļošana, grāmatvedības uzskaites pielāgošana. Likums paredz normatīvo aktu korekcijas. Skolā gājušajiem, tātad visiem iedzīvotājiem, noapaļošanas matemātika ar kalkulatoru būs vienkārši saprotama. Taču komersantiem un profesionāļiem, grāmatvedības speciālistiem, IT sistēmu speciālistiem būs nepieciešamas plašākas zināšanas pārejai uz vienoto valūtu.

Uzņēmējiem rīkotajā Finanšu ministrijas (FM) seminārā par eiro ieviešanu valsts iestāžu speciālisti skaidroja eiro ieviešanas praktiskās vadlīnijas piecās jomās:

  • par grāmatvedības uzskaiti,
  • nodokļiem,
  • valūtas kursu noteikšanu un piemērošanu,
  • cenām paralēlās atspoguļošanas laikā,
  • kases aparātiem un sistēmām.

Šādi semināri notiks vēl, jo diskusijā uzdoti jautājumi, uz kuriem atbildes vēl jāatrod, un vadlīnijas, iespējams, jāpapildina, atzīmēja FM pārstāvji.

Vispārīgie principi

Eiro ieviešanas dienu saskaņā ar konverģences ziņojumu par Latvijas atbilstību Māstrihtas kritērijiem noteiks Eiropas Savienības (ES) Padome, uzaicinot Latviju pievienoties eirozonai. Plānots, ka Latvija no latiem uz eiro pāries 2014.gada 1.janvārī. FM informācija liecina, ka eiro centrālais kurss, ko ES Padome noteiks 2013.gada vasarā, būtiski neatšķirsies no pašreizējā - 0,702804 lati par vienu eiro.

Visās vadlīnijās ir skaidroti likuma ieviešanas vispārīgie un speciālie (attiecīgi katrai jomai) principi.

Likums strukturēts vairākās nodaļās. Piemēram, uz grāmatvedību un nodokļiem attiecas likuma V nodaļa "Grāmatvedības uzskaites, nodokļu (nodevu) maksājumu, deklarāciju un Kredītu reģistra pielāgošana euro ieviešanai".

Jānodrošina grāmatvedības uzskaites nepārtrauktība

Salīdzinot ar sākotnējo projektu, pieņemtajā likumā, kas vēl nav izsludināts, ir mainīta pantu numerācija, grāmatvedības prasības noteiktas 15.pantā (Attaisnojuma dokumenti un grāmatvedības reģistri) un 16.pantā (Gada pārskatu un finanšu pārskatu sagatavošana).

FM Nodokļu administrēšanas un grāmatvedības politikas departamenta nodaļas vadītājas vietniece Arta Priede uzsvēra: pārejot no latiem uz eiro, ir jānodrošina grāmatvedības uzskaites nepārtrauktība un valūtas nomaiņā lai varētu izsekot vērtību konvertācijas procesam.

Vadlīnijās par grāmatvedības uzskaiti pārejas periodā no latiem uz eiro speciālo principu vienā daļā apskatīti attaisnojuma dokumenti un grāmatvedības reģistri.

Vadlīnijās ir norādes, kas grāmatvedim jāzina: uz eiro ieviešanas dienu, paralēlās cenu atspoguļošanas periodā saistībā ar grāmatvedības uzskaiti, kā arī periodā pēc eiro ieviešanas.

"Pārejot no latiem uz eiro, jānodrošina grāmatvedības uzskaites nepārtrauktība."

A.Priede paskaidroja jau iepriekš saņemtu jautājumu – ko nozīmē likumā minētais formulējums "eiro ieviešanas dienā". Tas nenozīmē, ka 1.janvārī ir jāsāk pārrēķināt katra grāmatvedības reģistra ieraksta atlikumu. Svarīgi ir, ka, sākoties pirmajai darba dienai, tas tiek pārrēķināts uz eiro ieviešanas dienu, tātad, lai būtu zināma situācija eiro ieviešanas dienā.

Tātad pēc eiro ieviešanas, sākoties pirmajai darba dienai, tiek pārrēķināts katra grāmatvedības reģistra ieraksta atlikums, katra uzskaites vienības vērtība latos uz eiro pēc oficiālā maiņas kursa.

Piemēram, tas ir katra debitora vai kreditora parāda atlikums, katra pamatlīdzekļu vai krājumu uzskaites vienība grāmatvedības kontu analītiskajā uzskaitē.

Grāmatvežiem arī pēc eiro ieviešanas aprēķinos vēl būs jāstrādā ar abām valūtām. Piemēram, rēķinot vidējo darba algu atvaļinājumam, 2013.gada mēnešu darba algas summas aprēķināmas latos un pārrēķināmas eiro.

Cenu paralēlās atspoguļošanas periodā trīs mēnešus pirms eiro ieviešanas dienas attaisnojuma dokumentos, grāmatvedības reģistros un ierakstos par vērtības mēru lieto latus. Sešus mēnešus pēc eiro ieviešanas dienas un turpmāk par vērtības mēru lieto eiro.

Pēc eiro ieviešanas grāmatvedības uzskaitē lata vairs nebūs. 2013.gada 31.decembra beigu atlikums būs jānorāda latos, 2014.gada 1.janvārī sākuma atlikums - eiro.

Taču saskaņā ar likuma 13.pantā noteiktajām prasībām uzņēmumam, sagatavojot norēķina dokumentu patērētājam - fiziskajai personai, darījumu kopsumma jānorāda gan latos, gan eiro. Piemēram, izsniedzot rēķinu iedzīvotājiem par komunālajiem maksājumiem, par mobilo sakaru pakalpojumiem.

Viens no robežšķirtnes noteikumiem ir, ka pirms eiro ieviešanas lietojams Latvijas Bankas oficiālais kurss pret latu, pēc eiro ieviešanas – Eiropas Centrālās bankas (ECB) noteiktais kurss.

Tās ir dažas no situācijām grāmatvedībā. Vadlīnijās ar piemēriem skaidrotas arī citas.

Valūtas kursi – ECB interneta vietnē

Latvijas Bankas (LB) galvenais grāmatvedis Jānis Caune informēja, ka pašreiz LB interneta vietnē publicētie valūtas kursi attiecas uz nākamo darbdienu.

Pēc eiro ieviešanas eiro atsauces kursus nosaka ECB, vadoties pēc tirgus informācijas, saziņā un vienojoties ar nacionālajām bankām. Valūtas kursus paziņo katru darbdienu pl. 15.15 (pēc Latvijas laika).

Valūtu kursi ir pieejami ECB interneta vietnē www.ecb.int, arī dažādos citos avotos. (Izdevums "Financial Times" (FT) bez maksas publicē ļoti plašu valūtu kursu sarakstu tām ārvalstu valūtām, kuru ECB sarakstā nav.)

"Veicot pārrēķināšanu, jāizmanto visas valūtas kursa zīmes."

Sākot ar eiro ieviešanas dienu, Latvijas Bankas interneta vietnē būs norāde uz ECB publicētajiem valūtu kursiem.

J.Caune pievērsa uzmanību tehniskai niansei, kas būtu svarīga informācijas sistēmu izstrādātājiem: gan ECB, gan FT valūtas kursu izsaka par 1 eiro vienību.

Piemēram, 1 EUR = 1,3317 USD (nevis kā LB pašreiz - par cik latiem varam nopirkt 1 eiro, tas ir, 0,702804 Ls = 1,0 EUR).

ECB interneta vietnē ir valūtu saraksts un informācija sistēmu izstrādātājiem par dažādiem formātiem, kā tehniski šos valūtu kursus iegūt un ielasīt savā grāmatvedības informācijas sistēmā.

Tātad ECB noteiktie valūtu kursi būs zināmi dienas otrajā pusē. Grāmatvedībā izmantojams iepriekšējās dienas valūtas kurss, kas vēl aizvien ir spēkā nākamajā darījuma dienā. Tas nozīmē, ka nav jāgaida pl. 15.15, lai varētu sākt iegrāmatot darījumu, un nav arī jāfiksē darījuma pulksteņa laiks.

Eiro nodokļos

Vadlīnijas par nodokļu maksājumu jautājumiem pārejas periodā no latiem uz eiro sagatavotas, lai skaidrotu likumā uz nodokļu jomu attiecinātās prasības. Projektā, iespējams, vēl tiks veiktas korekcijas, "ja saņemsim komentārus", piebilda FM konsultante Daina Robežniece. Nodokļu speciālistei pašai šķiet, ka vadlīnijas vēl varētu pilnveidot, taču par projektu saņemti tikai daži komentāri, tāpēc viņa cer uz lielāku aktivitāti. Nodokļu vadlīnijas sasaucas gan ar grāmatvedības, gan cenu vadlīnijām.

Arī nodokļu aprēķināšanā svarīga robežšķirtne ir eiro ieviešanas datums. Proti, pēc pāriešanas uz eiro visi aprēķini tiek veikti pēc oficiālā maiņas kursa. Taču viss, kas attiecas uz periodu, kad apgrozībā bija lats (dati, aprēķini), ir latos.

Gan nodokļu administrācijai, gan nodokļu maksātājiem jānodrošina, lai visi dati būtu izsekojami, lai varētu saprast, kā nonākts pie konkrētām vērtībām eiro.

Piemēram, nodokļa maksātājs 2014.gada 20.janvārī iesniedz PVN kārtējo deklarāciju par taksācijas periodu, kurā maksāšanas līdzeklis ir lats. Deklarācija tiek aizpildīta latos. Ja nodokļa maksātājam uz deklarācijas pamata ir veicams maksājums, tas ir eiro, konvertējot latos aprēķināto lielumu pēc oficiālā maiņas kursa.

Ja nodokļu maksātājs deklarāciju precizē, labojumu izdara tajā valūtā, kas ir maksāšanas līdzeklis taksācijas periodā, par kuru iesniegta kļūdainā deklarācija, t.i., latos. Ja labojuma rezultātā nodokļa maksātājam ir jāveic maksājums valsts budžetā, latos aprēķinātais piemaksājamais nodoklis tiek konvertēts pēc oficiālā maiņas kursa.

Saskaņā ar vadlīniju vispārīgajiem principiem nodokļu elementu skaitlisko vērtību konvertācija (to pārrēķināšana) no latiem uz eiro notiks pēc oficiālā maiņas kursa, noapaļojot matemātiski:

ja 3.zīme aiz komata ir 0-4, centa vērtība nemainās;

ja 3.zīme aiz komata ir 5-9, centa vērtība mainās uz augšu

Piemēram, pensijas saņēmēja ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamais minimums mēnesī:

LVL 165 = EUR 234,7738488 => noapaļojot => EUR 234,77;

vispārējais ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamais minimums mēnesī:

LVL 45 = EUR 64,0292315 => noapaļojot => EUR 64,03

Veicot pārrēķināšanu, jāizmanto visas valūtas kursa zīmes - 0,70284 (nedrīkst paņemt tikai 0,7028) un jānoapaļo tikai pats rezultāts, pretējā gadījumā tas varētu būt neprecīzāks.

Sākot ar eiro ieviešanas dienu, nodokļi (arī nodokļu avansa maksājumi), nodevas un citi nodokļu jomā noteiktie maksājumi aprēķināmi un maksājami eiro.

Akcīzes nodokļa marķējumi uz cigarešu iepakojuma

Akcīzes preču noliktavās cenu paralēlās atspoguļošanas perioda sākumā (3 mēneši pirms eiro ieviešanas) esošās cigaretes ar akcīzes nodokļa markām, uz kurām maksimālā mazumtirdzniecības cena būs norādīta latos, varēs nodot tirdzniecībai līdz latu perioda pēdējai dienai.

Šādām cigaretēm mazumtirdzniecībā cena eiro būs jāatspoguļo uz cenu zīmes (ne uz katras cigarešu paciņas).

"Pēc eiro ieviešanas eiro atsauces kursus nosaka Eiropas Centrālā banka."

Jūlijā būs zināms ES Padomes lēmums par Latvijas pievienošanos eiro. Tātad būs laiks pasūtīt tādas akcīzes markas, kādas nepieciešamas periodam pēc eiro ieviešanas - ar mazumtirdzniecības cenu eiro.

D.Robežniece atzīst, ka no tā akcīzes nodokļa apmērs nemainīsies, taču nebūtu arī vēlama situācija, ka tirdzniecībā ilgstoši ir akcīzes markas ar cenu latos. Tāpēc tas tiks atrunāts akcīzes nodokļa likumā.

Uzņēmumu ienākuma nodokļa avansa maksājumi tiks noteikti veselos eiro.

Tiesiskie instrumenti

Likuma 4.pants nosaka tiesisko instrumentu nepārtrauktību. Nodokļu likumos un Ministru kabineta normatīvajos aktos (noteikumos, rīkojumos, instrukcijās) līdz eiro ieviešanas dienai tiks veikti grozījumi, mainot valūtas nosaukumu no "lats" uz "euro" un izsakot skaitliskās vērtības eiro.

Kā skaidro D.Robežniece, tiesisko instrumentu lokā ir visi tiesību akti (likums, Ministru kabineta noteikumi, Ministru kabineta rīkojums, pašvaldības saistošie noteikumi u.c.); iestāžu administratīvie akti (piemēram, lēmums par nodokļu revīzijas (audita) rezultātiem, lēmums par datu atbilstības pārbaudes rezultātiem, lēmums par nodokļu samaksas termiņa pagarināšanu, paziņojums par nekustamā īpašuma nodokli); tiesas nolēmumi (piemēram, spriedums par aprēķinātā nodokļu maksājuma samazināšanu); līgumi (piemēram, vienošanās līgums saskaņā ar likuma "Par nodokļiem un nodevām" 41.pantu); citi instrumenti, kas rada jebkādas tiesiskas sekas (nodibina, groza, konstatē vai izbeidz konkrētas tiesiskās attiecības vai konstatē faktisko situāciju).

FM uzklausa profesionālo asociāciju priekšlikumus

FM, Valsts ieņēmumu dienesta, Latvijas Bankas un Patērētāju tiesību aizsardzības centra speciālisti semināra dalībniekiem izklāstīja piecu vadlīniju projektus:

  • Vadlīnijas par grāmatvedības uzskaiti pārejas periodā no latiem uz eiro
  • Vadlīnijas par nodokļu maksājumu jautājumiem pārejas periodā no latiem uz eiro
  • Vadlīnijas par valūtas kursa noteikšanu un piemērošanu pēc eiro ieviešanas dienas
  • Vadlīnijas preču un pakalpojumu cenu norādīšanas kārtībai cenu paralēlās atspoguļošanas periodā
  • Vadlīnijas par darbu ar kases aparātiem un kases sistēmām cenu paralēlās atspoguļošanas un latu un eiro vienlaicīgas apgrozības periodā.

FM Eiro projekta vadītāja Dace Kalsone informēja, ka diskusijā radusies virkne jautājumu, kuri tiks precizēti vadlīnijās un turpmākajās diskusijās:

  1. Eiropas vienotais darbdienu kalendārs (valūtas kursa noteikšana);
  2. skaidrība par to, ka netiek ierobežotas kases sistēmu tehnisko displeju prasības;
  3. paralēlās cenu atspoguļošanas prasības SMS vidē;
  4. pārejas pusnakts (2013.gada 31.decembris-2014.gada 1.janvāris) nepabeigto darījumu valūta;
  5. latu uzskaite vienlaicīgās apgrozības periodā;
  6. kases aparātu pārprogrammēšanas reižu skaits;
  7. ierosinājums organizēt grāmatvedības IT jomas semināru.

Profesionālās asociācijas un patērētājus pārstāvošās organizācijas aicinātas sniegt priekšlikumus izstrādātajām vadlīnijām: http://www.eiro.lv/lat/apspriesana.

Vadlīniju projekti (kārtējā seminārā apspriestie) un arī citi jau iepriekš diskutētie (par dāvanu kartēm, pašvaldībām) atrodami interneta vietnē www.eiro.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI