NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Laura Platace
LV portāls
30. janvārī, 2013
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Uzņēmējdarbība
3
3

Gatavojoties eiro ieviešanai Latvijā, uzmanīs patēriņa cenu izmaiņas

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Eiro ieviešanas laikā preču un pakalpojumu cenu izmaiņas ir jāvērtē ne tikai valsts institūciju pārstāvjiem, cenu izmaiņām ir aicināti sekot līdzi arī iedzīvotāji.

FOTO: LV portāla kolāža

Viens no apstākļiem, par ko raizējas iedzīvotāji Latvijā pirms eiro ieviešanas, ir patēriņa cenu celšanās. Tādēļ Ekonomikas ministrija ir noteikusi veikt patēriņa cenu monitoringu, lai nepieļautu situāciju, ka tirgotāji un pakalpojumu sniedzēji nepamatoti ceļ cenas, un lai varētu novērot cenu izmaiņas gan pirms, gan pēc eiro ieviešanas Latvijā.

Preču un pakalpojumu cenu monitorings

Latvijas Nacionālais euro ieviešanas plāns paredz pasākumus, lai aizsargātu patērētāju tiesības eiro ieviešanas procesā Latvijā. Viens no šādiem pasākumiem ir patēriņa cenu monitorings. Plānā ir noteikts: lai izvairītos no spekulatīvas cenu celšanas, vienu gadu pirms un pēc eiro ieviešanas tiks veikts preču un pakalpojumu cenu monitorings.

Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs Vilnis Ķirsis norāda: "Cilvēki bažījas, ka pēc eiro ieviešanas var notikt cenu celšanās, taču šādām bažām nav racionāls pamats, jo jebkuru skaitli var noapaļot gan uz augšu, gan uz leju. Citu valstu pieredze rāda, ka labs veids, kā to kontrolēt, ir novērot cenas gan pirms, gan pēc eiro ieviešanas." Finanšu ministrijas Eiro projekta vadītāja Dace Kalsone atzīst, ka cenu monitorings ir viena no rekomendācijām, ko nosaka Eiropas Savienības (ES) tiesību ietvars attiecībā uz eiro ieviešanas praktiskajiem darbiem.

Vērtējot iecerēto patēriņa cenu monitoringu, Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas izpilddirektors Noris Krūzītis uzsver: "Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijai nav iebildumu pret patēriņa cenu monitoringu. Citu valstu pieredze arī liecina, ka sabiedrībai ir jāseko līdzi cenu izmaiņām un pircējiem jāzina, kā eiro ieviešanas periodā mainās cenas. Tomēr, sekojot līdzi cenu izmaiņām, nedrīkstētu aizmirst, ka to paaugstināšanās vai pazemināšanās notiek arī bez eiro ieviešanas."

No maizes līdz solārija apmeklējuma izmaksām

Iesākumā patēriņa cenu monitoringu veiks vienu reizi mēnesī līdz šā gada 1.oktobrim dažādās preču un pakalpojumu sniegšanas vietās, bet no oktobra līdz decembrim – četras reizes mēnesī. Cenu monitorings notiks septiņās lielākajās Latvijas pilsētās: Rīgā, Daugavpilī, Ventspilī, Liepājā, Valmierā, Jelgavā un Rēzeknē.  

"Sabiedrībai pašai ir jāseko līdzi cenu izmaiņām, un pircējiem jāzina, kā eiro ieviešanas periodā mainās cenas."

Monitoringu uzticēts veikt "Aptauju centram". Tā vadītājs Andris Avotiņš informē, ka cenu novērotāji fiksēs cenas 93 precēm dažādās preču grupās, piemēram, "Druvas mākoņmaize", cepumi "Selga", apelsīni, cūkgaļa, kartupeļi, dīzeļdegviela, un 32 pakalpojumiem, piemēram,  aukstais ūdens, vilciena biļete "Rīga-Jelgava", 10 minūšu solārija apmeklējums. Pilns preču un pakalpojumu saraksts, kam veiks cenu monitoringu, ir pieejams Ekonomikas ministrijas mājaslapā.

Preču un pakalpojumu saraksts ir izveidots, balstoties uz ekspertīzi. Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietniece Zaiga Liepiņa skaidro: sarakstu cenu uzraudzībai ir izstrādājuši Latvijas Bankas un Centrālās Statistikas pārvaldes eksperti, balsoties uz citu valstu pieredzi, patērētājiem visplašāk pieejamām precēm, kā arī balsoties uz patēriņa grozu Latvijā. Viņa arī norāda, ka pirmais mēnesis būs izmēģinājuma mēnesis, pēc kura iespējamas korekcijas produktu sarakstā un veikalu ķēdēs.

Iedzīvotāju iesaistīšanās

Preču un pakalpojumu monitoringu veiks cenu novērotāji, taču arī iedzīvotāji ir aicināti skatīties līdzi, vai tirgotāji cenas nepaaugstina nepamatoti. Z.Liepiņa uzsver: "Mēs atvērti skatāmies uz jebkādu informāciju, ko patērētāji ir novērojuši ikdienā. Gadījumā ja pircējs redz, ka cenas celtas negodīgi, būs iespēja par šo negodīgo praksi ziņot. Patērētāju tiesību aizsardzības centrs nodrošinās telefona līniju, pa kuru varēs nodot informāciju." Taču EM speciāliste atgādina, ka ir jāņem vērā un jāpievērš uzmanība tam, kādēļ ceļas cenas – vai to ceļ tirgotājs, vai tās ir ražošanas cenu izmaiņas.

"Jāpievērš uzmanība tam, kādēļ cenas ceļas – vai to ceļ tirgotājs, vai tās ir ražošanas cenu izmaiņas."

Informācija par patēriņa cenu monitoringa rezultātiem būs pieejama arī iedzīvotājiem. D.Kalsone  skaidro, ka tā būs atrodama gan Ekonomikas ministrijas mājaslapā, gan eiro ieviešanas mājaslapā. Slovākijas pieredze liecina, ka šajā darbā ir jāpiedalās arī pašiem patērētājiem, sekojot līdzi un iesaistoties eiro ieviešanā, norāda Eiro projekta vadītāja.

"Godīgs eiro ieviesējs"

Nacionālais euro ieviešanas plāns paredz: lai veiksmīgi īstenotu patērētāju tiesību aizsardzību un izvairītos no negodīgas cenu noapaļošanas, piemēram, cenu eiro norādot augstāku, Ekonomikas ministrija sadarbībā ar Patērētāju tiesību aizsardzības centru un NVO pārstāvjiem īstenos akciju "Godīgs eiro ieviesējs". Tās laikā komersanti, kuri būs precīzi aprēķinājuši un atbilstoši norādījuši cenu eiro, saņems uzlīmi "Godīgs eiro ieviesējs".

Ar šo akciju uzņēmējus aicinās apliecināt, ka viņi cenas eiro valūtā aprēķinās godīgi. Z.Liepiņa skaidro, ka akcija vēl ir izstrādes stadijā, taču tirgotāji jau ir apstiprinājuši, ka arī viņu interesēs ir piemērot godīgu pāreju uz eiro, neveidojot inflāciju. Viņa uzsver, ka akcija būs pašu uzņēmēju pašapliecināšanās, kā arī pārbaudes mehānisms, jo visus produktus un preces ne cenu monitoringam, ne valsts institūcijām nebūs iespējams izkontrolēt.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI