SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
07. decembrī, 2012
Lasīšanai: 10 minūtes
2
2

Likumprojektu par eiro Saeimā plāno skatīt steidzami un pieņemt janvāra beigās

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

Līdz valdības stratēģiski noteiktajam eiro ieviešanas datumam - 2014.gada 1.janvārim – ES Padome vērtēs mūsu valsts atbilstību kvalifikācijas jeb Māstrihtas kritērijiem. Jau laikus, pirms iespējamās uzaicināšanas pievienoties eirozonai, ir jāpieņem likums par eiro, nosakot naudas maiņas principus, tiesisko nepārtrauktību, normatīvo aktu pielāgošanas un citus jautājumus.
Saeimas Budžeta komisija, uzklausot Finanšu ministrijas skaidroto par eiro ieviešanas likumprojektu, nolēma rosināt skatīt dokumentu steidzamības kārtā – divos lasījumos, paredzot, ka tas būtu jāpieņem nākamā gada 31.janvārī.

Kā noteiks eiro ieviešanas dienu

Likumprojektā ir runa par eiro ieviešanas dienu, nenorādot konkrētu termiņu. Eiro ieviešanas datumu saskaņā ar konverģences ziņojumu par Latvijas atbilstību Māstrihtas kritērijiem noteiks Eiropas Savienības Padome, uzaicinot Latviju pievienoties eirozonai, - atbildot uz Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputātu jautājumu, skaidroja Finanšu ministrijas (FM) Fiskālās politikas departamenta direktors Nils Sakss.

Pievienošanās iespēja eirozonai izriet no Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā, proti, iestāšanās līgums paredz, ka Latvija eirozonai pievienojas. Taču, lai to varētu izdarīt, ir virkne nosacījumu (Māstrihtas kritēriji – pieļaujamā inflācija, budžeta deficīts u.c.). Tādējādi šo likumu var nesaistīt ar konkrētu datumu un tikpat labi tādu likumu varēja pieņemt arī, piemēram, 2006.gadā. Taču konverģences ziņojumā tiks vērtēta arī Latvijas normatīvo aktu bāze, tātad ir jābūt sagatavotam likumam, lai eiro ieviešanas dienā ir skaidrs, kādā veidā rīkoties.

ES Padomes lēmums gaidāms nākamā gada jūlijā. Konkrētais ieviešanas datums parasti ir gada sākums. Valsts uzaicinājumā pievienoties eirozonai būs arī ES Padomes noteikts maiņas kurss no latiem uz eiro.

Sagaidāms, ka latus pret eiro mainīs pēc oficiālā kursa

Eiro ieviešanas likumprojektā Eiropas vienotā valūta tiek rakstīta "euro". Un arī dokumenta nosaukums Saeimas likumdošanas datu bāzē ir "Euro ieviešanas likumprojekts".

Pašreiz viens no jautājumiem, kas rada bažas, ir kurss, pēc kāda mainīs latus pret eiro. Opozīcijas deputāti arī atgādināja, ka Latvijas iedzīvotāji ne tik senā pagātnē jau ir piedzīvojuši divas naudas maiņas – no PSRS rubļiem uz Latvijas rubļiem un no Latvijas rubļiem uz latiem.

"ES Padome vērtējumu un lēmumu paziņos jūlijā."

Dace Kalsone, Finanšu ministrijas Eiro projekta vadītāja, klāstīja, ka minētās situācijas bija naudas reforma, taču pāreja uz eiro par tādu nav uzskatāma.

FM speciālisti informēja, ka Latvijas Bankā un Eiropas Centrālajā banka ir apliecināts, ka maiņas kurss, ko ES Padome noteiks 2013.gada vasarā, visticamāk būs pašreizējais Latvijā fiksētais oficiālais kurss - 0,702804 lati par vienu eiro. N.Sakss skaidroja, ka jau pašlaik lats ir piesaistīts pie stingra kursa, kas var svārstīties tikai procenta robežās. Latvijai noteiktais maiņas kurss varētu neatšķirties no fiksētā. Arī citu eirozonai pievienojušos valstu pieredze liecina - nacionālā valūta vienmēr tiek mainīta pēc oficiālā kursa. "Grūti iedomāties iemeslus, kāpēc pēkšņi Latvijai varētu tikt pieņemts kāds cits kurss," piebilda N.Sakss.

Noapaļošanas principi pārrēķinos

Likumprojektā noteikti principi, saskaņā ar kuriem latus konvertēs uz eiro un kā jānotiek noapaļošanai. Noapaļošana notiks, kā pieņemts matemātikā. Naudas summas pēc latu konvertācijas uz eiro noapaļos līdz tuvākajam centam, ņemot vērā trešo zīmi aiz komata – ja tā ir no nulles līdz četri, tad centa vērtību nemaina, ja trešā zīme aiz komata ir no pieci līdz deviņi, tad centu noapaļo par vienu vērtību uz augšu.

Piemēri (maiņas kurss: 0,702804):

5,38 Ls = 7,65505034120466 = 7,66 EUR;

5,37 Ls = 7,64082162309833 = 7,64 EUR

Atrunāti arī noapaļošanas principi tarifiem, jo tarifos aiz komata var būt vairāk nekā divi cipari. Arī šādā gadījumā noapaļošana notiek matemātiski, un tikpat zīmju, cik ir tarifam latos, būs arī tarifam eiro.

Piemēri (kurss: 0,702804):

0,0818 Ls = 0,1163909141 = 0,1164 EUR;

0,0692362 Ls = 0,09851423725 = 0,0985142 EUR

Lats un eiro apgrozībā vienlaikus – divas nedēļas

Likumprojekts paredz, ka divas nedēļas no eiro ieviešanas dienas vienlaikus apgrozībā būs gan lats, gan eiro. Tātad divas nedēļas varēs veikt maksājumus gan latos, gan eiro. Taču atlikumu izdos eiro arī tad, ja tiks maksāts latos. Pēc šī – divu nedēļu - termiņa beigām norēķināties ar latiem vairs nevarēs un vienīgais likumīgais maksāšanas līdzeklis būs eiro. Sākot ar eiro ieviešanas dienu, bankomātos latus neizsniegs.

Divu nedēļu periods noteikts, balstoties uz Igaunijas, Slovākijas un citu jauno eirozonas valstu praksi. Jo pieredze liecina, ka jau pirmajās desmit dienās pēc eiro ieviešanas vairāk nekā 90 procenti no darījumiem notikuši eiro. Turklāt divu nedēļu periods ir mazāk apgrūtinošs preču pārdevējiem un pakalpojumu sniedzējiem, jo, lai nodrošinātu divu paralēlo valūtu darījumus, tās ir papildu izmaksas.

Skaidrās naudas maiņa: kredītiestādēs – pusgadu, Latvijas Bankā – mūžīgi

Paredzēts, ka kredītiestādēs sešus mēnešus, sākot ar eiro ieviešanas dienu, pieņems latus un apmainīs pret eiro bez maksas. To pašu veiks arī "Latvijas Pasts", taču tikai vienu mēnesi. Savukārt Latvijas Bankā latus mainīt pret eiro varēs bez termiņa ierobežojuma.

"Inflācija 0,2 līdz 0,3% robežās varētu pieaugt komersantu izdevumu ietekmē."

Arī valūtas maiņas punktiem paredzēts tāds pats princips kā komercbankām: sešus mēnešus pēc eiro ieviešanas dienas tajos bez maksas varēs mainīt latus pret eiro. Valūtas maiņas punktiem tas nebūs pienākums, bet tiesības.

Bezskaidras naudas maiņā pamatprincips ir, ka eiro ieviešanas dienā kontos esošie lati tiek konvertēti pret eiro. Konti un to identitātes numuri saglabāsies. Tas pats attiecas uz likumā minētajiem viennolūka maksājuma instrumentiem: dāvanu kartēm, elektroniskajām transporta biļetēm u.c.

Paralēlās cenas – latos un eiro

Likumprojektā paredzēts, ka trīs mēnešus pirms un sešus mēnešus pēc eiro ieviešanas preču un pakalpojumu cenas jāatspoguļo gan latos, gan eiro.

Paralēlās atspoguļošanas periodā norēķinu dokumentos, kas apliecina darījumus (kases čekos, numurētajās Valsts ieņēmumu dienestā reģistrētajās kvītīs), darījumu kopsumma būs jānorāda gan latos, gan eiro. Paralēli abās valūtās cenas var norādīt arī ātrāk nekā trīs mēnešus.

Likumprojektā ir reglamentēta grāmatvedības uzskaite, nodokļu, nodevu, deklarāciju un Kredītu reģistra pielāgošana eiro ieviešanai.

Eiro ieviešanas izmaksas

Likumprojektā noteikts, ka valsts budžeta iestādes eiro ieviešanas izmaksas sedz no valsts budžeta, pārējie subjekti izmaksas sedz no saviem līdzekļiem. Izņēmums ir "Latvijas Pasts", kuram skaidrās naudas nomaiņas tēriņus kompensēs no valsts budžetā Satiksmes ministrijai paredzētajiem līdzekļiem.

Finanšu tirgus pielāgošana

Likumprojektā noteikta atsevišķa kārtība, kā tiek pārvērstas kapitālsabiedrību pamatkapitāla daļas (akcijas) vērtspapīru, valsts aizdevumu un aizņēmumu gadījumā, naudas tirgus indeksiem un izmaiņas sabiedrību pakalpojumu regulējošos dokumentos.

Tiesību aktu pielāgošana

Eiro ieviešanas likumprojektā paredzēts, ka grozījumi likumos un pašvaldību saistošajos noteikumos, kuros ir minētas naudas vienības, ir jāpieņem līdz eiro ieviešanas dienai.

"Latus pret eiro varēs apmainīt visi un visus."

Savukārt Ministru kabineta noteikumi ir dalīti divās grupās. Būtiskos MK noteikumus (MK rīkojumus, MK instrukcijas un MK ieteikumus) tiesiskās noteiktības nodrošināšanai pieņem līdz eiro ieviešanas dienai, pārējos MK noteikumus var pieņemt 36 mēnešu laikā pēc eiro ieviešanas dienas.

Līdz eiro ieviešanas dienai jāpieņem arī Finanšu un kapitāla tirgus komisijas normatīvie akti un Latvijas Bankas noteikumi.

Vai nauda zaudēs vērtību?

Starp jau paustajām bažām ir arī tās, ka pēc eiro ieviešanas paaugstināsies cenas. Finanšu ministrijas pārstāve D.Kalsone deputātus informēja, ka ir paredzēti pasākumi, lai mazinātu nepamatotas cenu paaugstināšanas riskus – būs cenu uzraudzība jeb monitorings veikalos un pakalpojumu sniegšanas vietās, tam varēs sekot līdzi iedzīvotāji, cenas kontrolēs arī Patērētāju tiesību aizsardzības centrs. Īpašā kampaņā "Godīgs eiro ieviesējs" uzņēmēji tiks aicināti necelt cenas, lai pārejā  uz eiro izmantotu matemātisku pieeju.

Savukārt inflācija, kā prognozē FM, varētu būt 0,2 līdz 0,3 procentu robežās, un tā pamatojama ar valsts iestāžu, kā arī komersantu izdevumiem pārejai uz eiro.

Atbildīgās komisijas deputātu attieksme

Budžeta komisijā par likumprojektu nobalsoja visi seši koalīcijas deputāti, pret balsoja pieci opozīcijas deputāti. Komisija aicinās Saeimu eiro ieviešanas likumprojektu atzīt par steidzamu, un plānots, ka 1.lasījumā Saeima to skatīs 13.decembrī. Galīgajā lasījumā jauno likumu paredzēts pieņemt 31.janvārī.

Likumprojektā daudzas situācijas ir definētas lakoniski, un jau iezīmējas gadījumi praksē, kuru risinājumam atbildes vēl nav dzirdētas. Piemēram, Latvijas Pašvaldību savienībā organizētajā seminārā bija jautājums par situācijām ar maksāšanu autostāvvietās, ja mazākā iespējamā vienība, ko pieņem maksājumu automāts, ir 20 santīmu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI