NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
23. februārī, 2011
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Eiropas Savienība
3
3

Nedēļa pieredzes ārvalstīs izglītības darba vadītājiem

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šogad vadošie izglītības speciālisti var pieteikties pieredzes apmaiņas pasākumiem 33 valstīs.

FOTO: www.sxc.hu

Eiropas Komisija (EK) izsludinājusi gadskārtējo konkursu Mūžizglītības programmas mācību braucieniem. Šajā sakarā Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA), kas ir programmas administrētāja Latvijā, izsludinājusi pieteikšanos ES Mūžizglītības programmas Caurviju apakšprogrammas mācību braucieniem. Mācību braucieni sniedz iespēju vadošajiem izglītības speciālistiem pavadīt nedēļu Mūžizglītības programmas dalībvalstī, gūstot pieredzi, apmainoties ar idejām, iepazīstot citvalstu kultūru un tradīcijas un rodot ierosmes izglītības sistēmas uzlabošanai savā valstī.

„Latvijas vadošie izglītības darbinieki šīs programmas ietvaros uz citām valstīm iepazīties ar izglītības sistēmu, jauninājumiem, reformām brauc jau kopš 1997. gada,” teic VIAA ES Mūžizglītības programmas departamenta Comenius un Mācību braucienu nodaļas vadītāja Baiba Sermuliņa.

Šogad izglītības speciālisti var pieteikties pieredzes apmaiņas pasākumiem 33 valstīs:

  • ES 27 dalībvalstīs - Austrijā, Beļģijā, Bulgārijā, Čehijā, Dānijā, Francijā, Grieķijā, Igaunijā, Itālijā, Īrijā, Kiprā, Latvijā, Lielbritānijā, Lietuvā, Luksemburgā, Maltā, Nīderlandē, Polijā, Portugālē, Rumānijā, Slovākijā, Slovēnijā, Somijā, Spānijā, Ungārijā, Vācijā un Zviedrijā;
  • Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) dalībvalstīs - Īslandē, Norvēģijā, Lihtenšteinā un Šveicē;
  • un ES kandidātvalstīs Turcijā un Horvātijā.

Mācību braucienu programmā Latvijai šogad iedalīta 31 stipendija ar kopējo finansējumu 49 000 eiro jeb 34 437 lati. Dalībnieki saņem stipendiju, kas sedz gan ceļa izdevumus, gan visas uzturēšanās izmaksas.

Mācību braucienu programmai 2011. gadā ir divas iesniegumu iesniegšanas kārtas:

  • mācību braucieniem, kas notiks no 2011. gada septembra līdz 2012. gada februārim, iesniegumu iesniegšanas termiņš ir 2011. gada 31. marts (pasta zīmogs);
  • mācību braucieniem, kas notiks no 2012. gada marta līdz 2012. gada jūnijam, iesniegumu iesniegšanas termiņš ir 2011. gada 14. oktobris (pasta zīmogs).

"Dalībnieki saņem stipendiju, kas sedz gan ceļa izdevumus, gan visas uzturēšanās izmaksas."

„Latvijas vadošie izglītības darbinieki ir viesojušies daudzās valstīs. Brauc skolu direktori, novadu izglītības dzīves vadītāji, aizvien aktīvāk iesaistās sociālie partneri – arodbiedrību pārstāvji, Darba devēju konfederācijas atbilstošie speciālisti, lielu izglītības iestāžu personāla speciālisti, pētnieki, doktoranti. Mazo un vidējo uzņēmumu vadītāji šo iespēju līdz šim gan nav izmantojuši. Iespējams tādēļ, ka piedāvātie temati galvenokārt domāti vispārējās izglītības sistēmā iesaistītajiem. Bet jāteic, ka pamazām parādās arī tādi temati kā apmācības darbavietā un tamlīdzīgi, kas saistīti ar mūžizglītību, ar pieaugušo izglītošanu,” stāsta B. Sermuliņa.

Sākot ar 2007. gadu, katru mācību gadu Latvijai programmā atvēlēta 31 vieta, pirms tam vietu skaits Latvijai kā mazai valstij bijis daudz mazāks. Šajos gados piedāvātās iespējas izmantojuši vairāk nekā 200 vadošo darbinieku.

„Viņiem ir svarīgi gūt šo pieredzi, jo mūsu izglītības sistēmā notiek nemitīgas pārmaiņas un ir jāspēj pieņemt pareizos lēmumus, neatkārtojot citu valstu pieļautās kļūdas,” uzskata nodaļas vadītāja.

Kas aicināti pieteikties

Mācību braucienu dalībniekiem ir labi jāpārzina darba grupas valoda, un tas ir svarīgs nosacījums. Konkrētās darba grupas valodu uzzināt var gan VIAA, gan CEDEFOP mājaslapā (sk. turpmāko informāciju).

Mācību braucienā var piedalīties:

  • vietējā, reģionālā un nacionālā līmeņa izglītības sistēmas administratīvie darbinieki,
  • vispārējās un profesionālās izglītības iestāžu, karjeras izglītības un izglītības akreditācijas centru direktori,
  •  iestāžu struktūrvienību vadītāji,
  • izglītības iestāžu direktora vietnieki mācību darbā,
  • skolotāju izglītotāji,
  • izglītības inspektori,
  • izglītības, praktisko un profesionālās pilnveides mācību tīklu un asociāciju pārstāvji,
  • izglītības un karjeras konsultanti,
  • cilvēkresursu vai personāla speciālisti,
  • uzņēmumu personāla praktisko un profesionālās pilnveides mācību vadītāji,
  • izglītības atbalsta pakalpojumu, nodarbinātības dienestu vai karjeras atbalsta centru pārstāvji,
  • tirdzniecības, rūpniecības un amatniecības kameru pārstāvji,
  • darba devēju/ņēmēju asociāciju un arodbiedrību pārstāvji,
  • mazo un vidējo uzņēmumu īpašnieki vai vadītāji,
  • pētnieki.

Katram mācību braucienam ir noteikts temats, ko izvēlas uzņemošā iestāde, balstoties uz savas darbības profilu un sekojot EK izvirzītajām prioritātēm. Ar detalizētāku informāciju par mācību braucieniem, kā arī tematiem var iepazīties gan VIAA mājaslapā http://www.viaa.gov.lv/lat/muzizglitibas_programma/macibu_braucieni/par_macibu_braucieniem/?tl_id=2740&tls_id=379, gan arī Eiropas Profesionālo mācību attīstības centra (CEDEFOP) tīmekļa vietnē (http://studyvisits.cedefop.europa.eu/index.asp?cid=2&artid=7194&scid=74&artlang=EN), kur informācija atrodama jau no šā gada 8. februāra. Šajos interneta resursos ir atrodamas arī nepieciešamās veidlapas, vadlīnijas un paskaidrojoša informācija par pieteikumu iesniegšanu un vērtēšanas kritērijiem.

Kā pieteikties mācību braucienam

Lai mācību braucienam pieteiktos, iepriekšminētajās interneta vietnēs:

  • jāiepazīstas ar mācību braucienu katalogu un jāizvēlas četri interesējošie un profesionālajai darbībai visvairāk atbilstošākie braucieni, kas notiek laikā no 2011. gada septembra līdz 2012. gada februārim (ieskaitot). Tad tie jāsarindo prioritārā secībā;
  • jāaizpilda tiešsaistes iesnieguma veidlapa. Norādījumi iesnieguma aizpildīšanai tiešsaistē atrodami līdzās veidlapai;
  • iesniegumā jāsniedz dati par sevi un pārstāvēto iestādi, jānorāda vēlamie braucieni un sava izvēle jāpamato. Jāapraksta arī sava profesionālā darbība, mācību brauciena gaidāmā ietekme uz savu un savas iestādes profesionālo attīstību un jāparedz jauniegūtās informācijas un pieredzes izplatīšanas veidi.

"Šajos gados piedāvātās iespējas izmantojuši vairāk nekā 200 vadošo izglītības darbinieku."

Iesniegums jāiesniedz tiešsaistē un tas jāaizpilda pirmās prioritātes brauciena darba valodā. Pēc tam iesniegums jāizdrukā, jāapstiprina ar savu un savas iestādes vadītāja /darba devēja parakstu un oriģinālo zīmogu.

Oriģinālais iesniegums un viena tā kopija, personīgais CV latviešu valodā, kā arī iesnieguma veidlapas 9.-12. punkta tulkojums latviešu valodā jānosūta VIAA (Rīgā, Vaļņu ielā 1, LV-1050). Ņemot vērā nacionālās atlases, ko veiks VIAA, rezultātus, CEDEFOP izveidos braucienu grupas 6 līdz 15 cilvēku sastāvā, īpašu uzmanību veltot dalībnieku profesionālajai darbībai, valstu pārstāvniecībai un dzimumu līdztiesībai.

Pievērsiet uzmanību!

Pēc tam kad būs aizpildīts iesniegums tiešsaistē un saglabāta aizpildītā informācija, pretendenti norādītajā e-pastā saņems lietotājvārdu un paroli. To varēs izmantot, lai atgrieztos savā iesnieguma veidlapā, veiktu labojumus vai papildinājumus līdz pat iesniegumu iesniegšanas pēdējās dienas plkst. 12.00. Ja jūsu iesniegums tiks apstiprināts, iegūto lietotājvārdu un paroli varēsit izmantot arī, lai piekļūtu informācijai par brauciena grupu.

Iesniegumu izdrukāt ieteicams tikai tad, kad izdarīti visi papildinājumi un labojumi un iesniegums vairs mainīts netiks. Izdrukājot iesniegumu, noteikti pievērsiet uzmanību tam, vai drukāšanu veicāt, izmantojot pareizo funkciju (sistēmas funkciju „Print”), un vai visa informācija izdrukātajā veidlapā ir izlasāma un pilnībā saskatāma.

Ieteicams pirms iesnieguma aizpildīšanas iepazīties ar dokumentiem „Programmas paziņojums”, Tematisko kategoriju apraksti un Norādījumi projekta iesnieguma iesniegšanai, kas atrodami VIAA mājaslapā.

Arī Latvija uzņem mācību braucienu dalībniekus

Mācību braucienu katalogā piedāvāti braucieni uz visām dalībvalstīm, tajā skaitā arī uz Latviju. Katram katalogam, ko organizē vienam mācību gadam, mūsu valsts piedāvā trīs braucienus. Konkrēto braucienu skaitu nosaka EK, vadoties pēc aprēķina, ka dalībvalstij uz katriem 10 dalībniekiem jāpiedāvā viens uzņemošais brauciens.

Mācību braucienu Latvijā var uzņemt jebkura iestāde vai organizācija, kas nodarbojas ar vispārējo vai pieaugušo izglītību, arodizglītību, profesionālajām praktiskajām mācībām vai skolotāju tālākizglītību. To var darīt arī padomdevēju centri, vietējās vai reģionālās izglītības pārvaldes, arodbiedrības vai darba devēju organizācijas ar būtiskiem sasniegumiem izglītības reformu ziņā, kuros tās vēlas dalīties ar kolēģiem no citām Eiropas valstīm.

"Mācību brauciens nekoncentrējas uz vienu iestādi, bet organizētāji iespējami vispusīgi parāda situāciju valstī kopumā."

„Mēs vadošos darbiniekus pie sevis uzņemam kopš 2000. gada. Iestāžu, kas uzņem mācību braucienu pārstāvjus, spektrs ir plašs – sākot ar Izglītības un zinātnes ministrijas departamentiem, ministrijai pakļautajām iestādēm – Latviešu valodas aģentūru, Valsts izglītības satura centru, un beidzot ar vidusskolām - Ventspils 1. ģimnāzija, Daugavpils valsts ģimnāzija, Daugavpils Izglītības pārvalde, Iecavas novada dome, Vaivaru pamatskola pat vairākkārt,” dalībniekus uzskaita B. Sermuliņa.

 „Mācību brauciens nekoncentrējas uz vienu iestādi, bet organizētāji iespējami vispusīgi informē un parāda situāciju valstī kopumā, piedāvājot tikšanos ar atbildīgām amatpersonām, ekspertiem, apmeklējot vēl citas iestādes un organizācijas.”

Daudzu mācību braucienu organizatori paši ir piedalījušies mācību braucienos. Pieteikšanās organizēt mācību braucienu parasti tiek izsludināta septembrī nacionālo aģentūru mājaslapās (www.viaa.gov.lv), nosakot datumu, līdz kuram tiks gaidīti priekšlikumi.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI