NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
15. februārī, 2010
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Izglītība
5
5

Vienas pieturas aģentūra izglītībā un zinātnē

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Aizvadītajā gadā, apvienojot vienpadsmit Izglītības un zinātnes ministrijas padotības iestādes, tika izveidotas četras un viena no tām ir Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) .
VIAA pēc reorganizācijas ir kļuvusi par vienas pieturas aģentūru Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu, ārvalstu stipendiju un sadarbības programmu, Eiropas Ekonomiskās zonas valstu finanšu instrumentu un grantu shēmu īstenošanā izglītības, zinātnes, pētniecības, mūžizglītības un karjeras atbalsta politikas jomā, piedāvājot plašu informācijas un konsultāciju klāstu par izglītības nozares attīstības iespējām, ko sniedz Latvija un Eiropa.

No 2010. gada janvāra VIAA ir pārņēmusi Akadēmisko programmu aģentūras funkcijas, bet no 2009. gada jūlija – Izglītības inovācijas fonda funkcijas, turpinot finanšu līdzekļu apsaimniekošanu izglītības inovācijas projektu īstenošanai. Patlaban VIAA nodrošina:

  • sadarbības iestādes funkcijas ES struktūrfondu administrēšanā 2007.-2013. gada plānošanas periodā,
  • ES Mūžizglītības programmas 2007.-2013. gadam īstenošanu Latvijā (Comenius – vispārējai izglītībai, Erasmus – augstākajai izglītībai, Leonardo da Vinci – arodizglītībai un Grundtvig – pieaugušo izglītībai); Programmā vēl ietilpst Caurviju programma valodām, informācijas un komunikācijas tehnoloģiju un izglītības politikai, kā arī Žana Monē programma Eiropas integrācijas atbalstam);
  •  Erasmus Mundus (2009.-2013. gads) – sadarbības un mobilitātes programmas īstenošanu augstākajā izglītībā, kuras mērķis ir uzlabot augstākās izglītības kvalitāti un veicināt starpkultūru izpratni, sadarbojoties ar trešajām valstīm;
  • Latvijas dalību EK informācijas un konsultāciju tīklā Euroguidance;
  • Latvijas dalību izglītības sistēmu un politikas informācijas apkopošanas, uzraudzības, apstrādes un aprites tīklā Eurydice saskaņā ar ES vadlīnijās noteiktajiem mērķiem un uzdevumiem;
  • Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta un Norvēģijas valdības divpusējā finanšu instrumenta grantu shēmu „Akadēmiskie pētījumi” un „Stipendiju grantu shēma” apsaimniekošanu;
  • Latvijas un Šveices sadarbības programmas grantu shēmas „Stipendiju fonds” īstenošanu;
  • Ziemeļu Ministru padomes izglītības un pētniecības programmas Nordplus Framework Programme īstenošanu;
  • Eiropas Moderno valodu centra Latvijas kontaktpunkta darbību un dalībnieku atlasi Eiropas Moderno valodu centra radošajām darbnīcām;
  •  informācijas sniegšanu un konsultācijas par ES sadarbības programmām ar citām pasaules valstīm (izņemot Eiropas Ekonomikas zonas valstis un Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas dalībvalstis) izglītības jomā;
  • sadarbību ar ārvalstu institūcijām un starptautisko organizāciju struktūrvienībām pretendentu atlasei ārvalstu un starptautisko organizāciju piedāvātajām stipendiju programmām izglītībā un zinātnē.

„Izveidojot vienas pieturas aģentūru ES struktūrfondu un citu ārvalstu un starptautisko finanšu instrumentu projektiem izglītībā un zinātnē, varēsim sasniegt vienu no svarīgākajiem uzdevumiem, ko esam sev izvirzījuši – izveidot augstas kvalitātes sadarbību un attiecības ar saviem galvenajiem klientiem – izglītības un zinātnes sabiedrību un valsts un pašvaldību iestādēm, kas īsteno un vada izglītības procesus valstī. Šobrīd saviem klientiem piedāvājam gandrīz visu Latvijā pieejamo ārvalstu un valsts atbalsta spektru, dodot iespēju tagad daudzus savas attīstības un investīciju jautājumus atrisināt vienā iestādē,” vērtē VIAA direktore Dita Traidās.

Ieguldījums nākotnē

ES struktūrfondu 2004.-2006. gada plānošanas periodā, kad VIAA veica otrā līmeņa starpniekinstitūcijas funkcijas, Latvijas izglītības iestādes pilnībā izmantoja Eiropas Sociālā fonda (ESF) līdzekļus – 48,4 miljonus latu, ko veidoja ESF un Latvijas valsts publiskais finansējums. Visa plānošanas perioda laikā VIAA noslēdza līgumus par 683 projektu īstenošanu (665 atklāto konkursu projekti  un 18 nacionālo programmu projekti). Projektos piedalījās gan valsts, gan pašvaldību, gan privātās izglītības iestādes, augstskolas, vispārējās un profesionālās izglītības mācību iestādes, arī sabiedriskās organizācijas un biedrības. Projektu pamattematika: izglītības satura, nodrošinājuma un materiāli tehniskās bāzes modernizācija, kā arī izglītības sistēmas kvalitātes jautājumu  risināšana.

"VIAA klientiem piedāvā gandrīz visu Latvijā pieejamo ārvalstu un valsts atbalsta spektru, dodot iespēju attīstības un investīciju jautājumus atrisināt vienā iestādē."

2007.-2013. gada periodam VIAA paredz ievērojamu ES struktūrfondu līdzekļu pieaugumu un lielāku projektu dažādību. Plānošanas dokumenti šim periodam atvēl 619 miljonu latu lielas investīcijas izglītībā un zinātnē, turklāt visos sektoros – vispārējā, profesionālajā, augstākajā izglītībā, mūžizglītībā un dažādos zinātnes virzienos.

Pirmie rezultāti ir jau redzami: veiksmīgi aizsākušies dabaszinātņu kabinetu modernizācijas projekti vidusskolās un skolu informatizācijas projekti visā Latvijā; kā arī daudzu skolu telpas tiek pielāgotas audzēkņiem ar īpašām vajadzībām. Lai nodrošinātu zinātniskajā darbā nodarbināto skaita pieaugumu, jauno zinātnieku iesaistīšanu pētniecībā un sekmētu ārvalstīs strādājošo zinātnieku atgriešanos Latvijā, ESF finansējums – 40 miljoni latu – piešķirts 35 projektiem, ko izstrādājušas valsts zinātniskās institūcijas.

Mūžizglītība un mobilitāte katram

ES Mūžizglītības programmas sniegtās iespējas kļūst aizvien populārākas.

Leonardo da Vinci mērķis ir uzlabot profesionālās jeb arodizglītības kvalitāti. Dalība Leonardo da Vinci programmas projektos dod iespēju: gūt darba un dzīves pieredzi citā valstī, izstrādāt izglītības standartus un programmas, mācību līdzekļus un metodiku, veidot starptautiskus informācijas apmaiņas tīklus, kā arī uzziņas materiālus. Projektu grupas ir dažādas – mobilitātes jeb pieredzes apmaiņas, sagatavošanas vizīšu, partnerības, inovāciju pārneses, inovāciju attīstības un sadarbības tīklu projektu grupas.

Dalība Comenius programmā piedāvā pedagogu tālākizglītību, skolu un reģionu sadarbību vispārējās izglītības attīstībai. Programma piedāvā vairākus projektu veidus: audzēkņu un pedagoģiskā personāla individuālā mobilitāte; sadarbība starp vairāku valstu skolām; sadarbība starp institūcijām, kas atbildīgas par izglītību; daudzpusēji projekti, kuru mērķis ir attīstīt un veicināt jaunas mācību metodes, jaunus mācību materiālus un apmācību kursus.

Erasmus programmas mērķis ir nodrošināt studentu apmaiņu starp Eiropas valstīm, radot iespējas studēt vai praktizēties kādā no Eiropas augstskolām vai uzņēmumiem, augstskolu mācību spēkiem – docēt vai iziet apmācību kādā no Eiropas augstskolām. Erasmus paver daudzveidīgas iespējas tiem, kas apgūst akadēmisko un profesionālo augstāko izglītību, turklāt neatkarīgi no mācību kursa ilguma un paredzamās kvalifikācijas, ieskaitot studijas doktorantūrā. Programmā var iesaistīties arī institūcijas un organizācijas, kas šādu izglītību nodrošina.

Grundtvig programma piedāvā starptautiskās sadarbības iespējas pieaugušo izglītības organizācijām, tālākizglītības iespējas pieaugušo izglītības darbiniekiem, kā arī ikvienam pieaugušajam, kas vēlas gūt jaunas zināšanas un pieredzi un pilnveidot savas prasmes.

"Ne tikai veiksmīgi aizsākušies dabaszinātņu kabinetu modernizācijas projekti vidusskolās un skolu informatizācijas projekti visā Latvijā, bet daudzu skolu telpas tiek pielāgotas audzēkņiem ar īpašām vajadzībām."

Izglītības iestāžu vadītāji, izglītības inspektori, izglītības nozares padomnieki un administratīvais personāls var izmantot iespēju doties mācību braucienos. To mērķis ir sniegt iespēju izglītības un profesionālo mācību speciālistiem, kas ir atbildīgi un īsteno nozīmīgas aktivitātes vietējā, reģionālā vai pat visas valsts līmenī, pārskatīt un pilnveidot savu darbu, izmantojot citu valstu izglītības un profesionālo praktisko mācību struktūru un reformu pieredzi.

Skolotājus un studentus var ieinteresēt Ziemeļu Ministru padomes izglītības un pētniecības programma Nordplus. Tās nozaru programmas – Jauniešu, Augstākās izglītības un Pieaugušo programma – sniedz iespēju doties pieredzes apmaiņas vizītēs un veidot dažādu veidu sadarbību starp piecu Ziemeļvalstu un triju Baltijas valstu izglītības iestādēm un organizācijām. Programmas mērķis ir veicināt kvalitāti, jauninājumus un labākās prakses ieviešanu programmas dalībvalstu izglītības sistēmās.

Vienmēr aktuāla informācija

VIAA administrētajā Nacionālajā izglītības iespēju datubāzē NIID.LV var atrast ļoti daudzpusīgu informāciju par dažādām izglītības iespējām gan jauniešiem, gan pieaugušajiem. Profesionālās izglītības programmas, augstākās izglītības studiju programmas, kā arī augstskolu, koledžu un pieaugušo izglītības iestāžu piedāvātie kursi un kuponu apmācības programmas ir tikai daļa no datubāzē pieejamās informācijas. Ikviens interesents mājaslapā niid.lv var izpildīt karjeras izvēles testus un uzdot jautājumus e-konsultantam. Gan testi, gan konsultācijas ir bezmaksas pakalpojums. Datubāze regulāri tiek papildināta ar visaktuālāko informāciju.

Plašu informāciju par izglītības iespējām ārvalstīs piedāvā Eiropas Komisijas informācijas un konsultāciju tīkls Euroguidance. Interneta vietnē http://www.viaa.gov.lv/euroguidance ir publicēts izdevums „Studiju ceļvedis Eiropā”. Tajā ir noderīgi ieteikumi tiem, kas vēlas studēt kādā no 31 Eiropas valsts mācību iestādēm. Sadaļā „Jautājumi un atbildes” ir iespēja uzdot papildu jautājumus par izglītību Eiropā. Informāciju var saņemt arī EK izglītības iespēju portālā PLOTEUS - http://ec.europa.eu/ploteus

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI