NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
03. novembrī, 2010
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Valsts pārvalde
2
2

Es, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus...

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Jaunievēlētās Saeimas vairākums – 60 deputātu – ir bez iepriekšējas parlamentārās pieredzes. 10. Saeimā atkārtoti ievēlēti 40 tautas kalpi. Seši vakar darbu sākušā parlamenta deputāti ir atkārtoti ievēlēti jau kopš 5. Saeimas.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Otrdien, 2010. gada 2. novembrī, saskaņā ar Satversmi pēc tautas kalpu svinīgā zvēresta nodošanas savas pilnvaras sākusi pildīt 10. Saeima.

"Es, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus, Latvijas tautas priekšā zvēru (svinīgi solu) būt uzticīgs Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās sirdsapziņas. Es apņemos ievērot Satversmi un likumus.”

Šādus vārdus, stājoties tautas kalpa amatā, saskaņā ar Satversmi no Saeimas tribīnes teica jaunievēlētie parlamentārieši, kuri turpmākos četrus gadus pildīs Latvijas Republikas likumdevēja funkcijas.

"Parlaments otrdien deputāta pilnvaras apstiprināja 98 parlamentāriešiem – uz Saeimas sēdi neieradās Jānis Ādamsons, bet svinīgo solījumu Saeimai vēl nenodeva Klāvs Olšteins."

Par 10. Saeimas priekšsēdētāju ievēlēta „Vienotības” pārstāve no „Jaunā laika” (JL) Solvita Āboltiņa, kura 9. Saeimā strādājusi Juridiskajā un Eiropas lietu komisijā. Par S. Āboltiņu nobalsoja 77, bet pret bija 19 deputāti. Par Saeimas priekšsēdētājas biedriem ievēlēti līdzšinējais parlamenta priekšsēdētājs Gundars Daudze no Zaļo un zemnieku savienības un Andrejs Klementjevs no „Saskaņas centra”, kurš 9. Saeimā bija parlamenta sekretāra biedrs. Par Saeimas sekretāru ievēlēts Kārlis Šadurskis (JL).

Parlaments otrdien deputāta pilnvaras apstiprināja 98 parlamentāriešiem – uz Saeimas sēdi neieradās no apvienības "Saskaņas centrs" ievēlētais Jānis Ādamsons, bet svinīgo solījumu Saeimai vēl nenodeva jaunais deputāts Klāvs Olšteins (JL), kurš Saeimas sēdi pametis ģimenes apstākļu dēļ.

 No 100 deputātu mandātiem 10. Saeimā "Vienotība" ir ieguvusi 33, "Saskaņas centrs" - 29, Zaļo un zemnieku savienība - 22, "Par labu Latviju" - astoņus un nacionālā apvienība "Visu Latvijai" - "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK – astoņus mandātus.

Jaunievēlētās Saeimas vairākums – 60 deputātu – ir bez iepriekšējas parlamentārās pieredzes. 10. Saeimā atkārtoti ievēlēti 40 tautas kalpi. Seši vakar darbu sākušā parlamenta deputāti ir atkārtoti ievēlēti jau kopš 5. Saeimas, kura darbu sāka 1993. gada 6. jūlijā.

Dzimumu proporcijas 10. Saeimā sadalās šādi: 81vīrietis un 19 sievietes. 93 jaunievēlētajiem tautas kalpiem ir augstākā izglītība (to skaitā – visām parlamentārietēm); septiņiem – vidējā. Vidējais deputātu vecums ir 48,5 gadi. Jaunākajam ir 22, bet vecākajam – 86 gadi. Vairākums – 76 – tautas priekšstāvju ir latvieši, 13 – krievi. Viens deputāts ir vācietis, un viens – karēlis. Deviņi deputāti savu tautību nav norādījuši.

"Valsts valodas centrs secinājis, ka aptuveni 25 deputātiem var būt problēmas ar valsts valodas prasmi.  "

Pašnovērtējumā par valsts valodas prasmi 69 deputāti apliecinājuši, ka viņu dzimtā valoda ir latviešu. Trīs atzinuši, ka valsts valodu prot teicami. Pārējie savas latviešu valodas zināšanas raksturojuši kā ļoti labas, labas, apmierinošas vai sarunvalodas līmenī.

Tiesa, Valsts valodas centrs, iepazīstoties ar nākamajā parlamentā iekļuvušo deputātu sniegto informāciju par valsts valodas pašvērtējumu, secinājis, ka aptuveni 25 deputātiem var būt problēmas ar valsts valodas pārvaldīšanu augstākajā līmenī. 

Ziņas par deputātu ģimenes stāvokli liecina: 67 deputāti ir precējušies, septiņi – neprecējušies, šķīrušies – trīs; tikpat ir atraitņu. 20 deputāti savu ģimenes stāvokli nav norādījuši.

Ārvalsts (ASV) pilsonība ir diviem jaunievēlētajiem parlamentāriešiem.

Saeimas pastāvīgo komisiju vadītājus paredzēts ievēlēt ceturtdien, 4.novembrī.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI