NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
27. augustā, 2010
Lasīšanai: 12 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Pašvaldības

Sagatavoties skolai palīdz gan pašvaldības, gan sabiedriskās organizācijas

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Septembris vecākiem allaž saistās ar prāvākiem izdevumiem, tādēļ ir svarīgi zināt, kā iepirkties lētāk un kur meklēt palīdzību, lai skolas gads iesāktos mierīgi un bez jaunām kredītsaistībām.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Tie, kam naudas trūkuma dēļ ir grūtības sagatavot bērnu skolai, var meklēt atbalstu pašvaldībās vai sabiedriskajās organizācijās, kā arī rūpīgi pārdomāt, kā iepirkties lētāk.

Grāmatas – internetā, tirdziņā, maiņas punktā

Skolas, kurām šajā gadā ir piešķirti tikai 69 santīmi mācību līdzekļu iegādei vienam skolēnam, diemžēl nespēj skolēnu nodrošināt ar visām nepieciešamajām mācību grāmatām, tādēļ iztrūkstošās vecākiem jāgādā pašiem. Protams, var doties uz grāmatnīcu un nopirkt pavisam svaigu grāmatu ar neticamo cenas zīmi, bet var izlīdzēties arī lētāk.

Visupirms jāpadomā, vai draugu un paziņu vidū nav kāds gadu vai divus vecāks skolēns. Iespējams, viņam grāmatplauktā ir pagājušā gada mācību grāmatas un viņam pat prātā neienāk, ka tās kādam varētu būt noderīgas. Turklāt vairākās skolās mācību gada sākumā rīko grāmatu tirdziņus. Iespējams, tur meklēto varēs nopirkt krietni lētāk nekā veikalā.

"Portālā pieejamas vairāk nekā 12 500 mācību grāmatas, no kurām vairāk nekā 500 tiek atdotas pilnīgi par velti un tūkstošiem grāmatu tiek piedāvātas maiņas ceļā."

Jau vairāk par gadu internetā ir atvērts portāls www.iBook.lv , kura lietotāji savā starpā var mainīt, pirkt un pārdot grāmatas pilnīgi bez maksas. Kā stāsta portāla "iBook.lv" līdzautore Zane Saulīte, pašreiz portālā pieejamas vairāk nekā 12 500 mācību grāmatas, no kurām vairāk nekā 500 tiek atdotas pilnīgi par velti un tūkstošiem grāmatu tiek piedāvātas maiņas ceļā, kas ļauj iegūt grāmatu, nesamaksājot par to ne santīma. Ja maiņas darījums nav iespējams, grāmatu iegāde www.iBook.lv ļaus ietaupīt 2–10 reizes vairāk, nekā iegādājoties grāmatas veikalā. Mācību grāmatas var meklēt arī www.calis.lv forumu sadaļā “Skolēni”, lietotas un jaunas mācību grāmatas lētāk nekā veikalā var iegādāties arī dažādos sludinājumu portālos www.ss.lv, www.zip.lv. Protams, tas prasīs daudz vairāk laika nekā iepirkties grāmatu veikalā, bet nauda noteikti ietaupīsies.

Lieti noderēt var arī dažādu sabiedrisko organizāciju rīkotās akcijas. Tā līdz 5. septembrim Rīgā, t/c “Domina”, netālu no lielveikala “Prizma”, ar Latvijas Sarkanā Krusta gādību katru dienu no pulksten 10 līdz 21 notiek akcija “Mantinieks”, kurā var savas liekās skolas mantas iemainīt pret noderīgām. No 23. augusta ir atvērts otrs apmaiņas punkts – 41.vidusskolā, Slokas ielā 49a. Arī tas darbosies līdz 5. septembrim.

Akcijas laikā ikviens sev nevajadzīgās mācību grāmatas, kancelejas preces, mugursomas un līdzīgas skolas mantas var atstāt maiņas punktā, pretī izvēloties kādu citu pašam nepieciešamu mantu, ko uz apmaiņas vietu būs atgādājuši Latvijas skolēni, viņu vecāki, uzņēmēji vai nevalstiskās organizācijas. Mantas var arī vienkārši ziedot, neko pretī neņemot. Pēc "Mantinieka" noslēguma 5. septembrī mantas, kas būs palikušas pāri, tiks atdotas skolām, bērnu namiem un trūcīgajām ģimenēm.

"Jāņa Rozes grāmatnīcā, piemēram, zilas un melnas krāsas pildspalvas pašlaik nopērkamas par 4 santīmiem, bet “Maxima” veikalos ir 30% atlaide visām skolas precēm."

Ietaupīt var, arī iegādājoties rakstāmpiederumus un apģērbus. Tā Naudas plānošanas centra eksperti iesaka sekot līdzi akcijām lielveikalos, jo tur pieejamas atlaides skolai nepieciešamajiem materiāliem: rakstāmpiederumiem, burtnīcām, zīmēšanas blokiem, krāsām un citām kancelejas precēm. Jāņa Rozes grāmatnīcā, piemēram, zilas un melnas krāsas pildspalvas pašlaik nopērkamas par 4 santīmiem, bet “Maxima” veikalos ir 30% atlaide visām skolas precēm. Lieti noderēs arī pircēju un atlaižu kartes, kas nodrošina speciālos piedāvājumus un papildus izdevīgumu, iegādājoties pamata preci. Eksperti iesaka pievērst uzmanību veikalu bukletiem, kas apkopo labāko skolas preču piedāvājumu.

Tāpat apģērbus lētāk var iegādāties lietoto apģērbu veikalos, internetā. Vecākiem, kam naudas maz, nevajag censties visu gadam vajadzīgo nopirkt tieši augusta beigās. Pirkumus var sadalīt un tagad nopirkt pašu nepieciešamāko, daļu pirkumu atliekot vēlākam laikam.

Var meklēt atbalstu pašvaldībā

Ir pašvaldības, kas, sākoties jaunajam mācību gadam, piešķir naudas vai cita veida pabalstus skolēniem, bet katrā no tām ir savi noteikumi, tādēļ vienotu padomu visiem skolēnu vecākiem nevar dot. Katrā ziņā jebkurš vecāks, kam ir grūtības sagatavot bērnu skolai, var lūgt palīdzību pašvaldībai. Jāsaprot, ka pašvaldības sociālās palīdzības pabalsts skolēniem vai citi izdevumi par mācīšanos ir pabalstu veids, ko pašvaldība var piešķirt pēc savas iniciatīvas. Šāda veida pabalsti tiek maksāti tikai gadījumā, ja apmierināts pašvaldības iedzīvotāju pamatotais pieprasījums pēc pabalsta garantētā minimālā ienākumu līmeņa nodrošināšanai (GMI pabalsta) un dzīvokļu pabalsta, un pašvaldībai ir līdzekļi arī citu pabalstu izmaksai. Šādu pabalstu piešķiršanas mērķi, kārtību un lielumu nosaka attiecīgās pašvaldības saistošie noteikumi. Labklājības ministrijas Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības departamenta Sociālās palīdzības un sistēmas monitoringa nodaļas vadītāja Anda Masejeva iesaka jautājumu par pabalstiem noskaidrošanai vērsties tās pašvaldības sociālajā dienestā, kur ir skolēna deklarētā dzīvesvieta, izlasīt pašvaldības saistošos noteikumus vai pašvaldības iespējas palīdzēt noskaidrot pieņemšanā pie sociālā darbinieka.

Tā, piemēram, Ventspils novada dome šogad piešķir 20 latu pabalstu skolas piederumu iegādei pirmklasnieku vecākiem, kuru bērni deklarēti Ventspils novadā un sāks mācības kādā no novada skolām. Piešķirot pabalstu, netiek vērtēts materiālais stāvoklis – naudu saņem visi 1. klases audzēkņi.

"Jebkurš vecāks, kam ir grūtības sagatavot bērnu skolai, var lūgt palīdzību pašvaldībai."

Savukārt Ventspils pilsētas pašvaldība ir iedalījusi 10 504 latus vienreizējā materiālā pabalsta izmaksai mācību līdzekļu iegādei, uzsākot jauno mācību gadu. Pabalstu 21 lata apmērā Ventspilī saņems bērni no trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm, pabalstu 30 latu apmērā – bāreņi, kuri mācās vispārizglītojošā skolā, 43 latu lielu pabalstu – bāreņi, kuri mācās profesionālās izglītības iestādē, bet pabalstu 85 latu apmērā paredzēts izmaksāt bāreņiem, kuri mācās augstskolā. Kopumā vienreizējo pabalstu mācību līdzekļu iegādei Ventspilī varētu saņemt 449 bērni un jaunieši.

Aizkraukles novada sociālais dienests katram trūcīgo ģimeņu bērnam skolas piederumu iegādei piešķirs 40 līdz 55 latus, bet maznodrošināto ģimeņu skolēniem – 25 līdz 40 latus. Līdzekļu izlietojumu pārbaudīs sociālais darbinieks.

Jelgavā skolēniem piešķir pabalstu skolas piederumu iegādei 40 latu apmērā. Pabalstu un brīvpusdienas skolā var saņemt skolēni no ģimenēm, kurās ir darbspējīgas personas un ģimenes ienākumi mēnesī uz vienu ģimenes locekli nepārsniedz 90 latus, skolēni no ģimenēm, kurās nav darbspējīgas personas un ģimenes ienākumi mēnesī uz vienu ģimenes locekli nepārsniedz 140 latus, kā arī skolēni, kuri dzīvo aizbildņu ģimenēs un ģimenes ienākumi mēnesī uz vienu ģimenes locekli nepārsniedz 160 latus. Iepriekšējā mācību gadā brīvpusdienas saņēma 838 skolēni. Šajā mācību gadā budžetā plānota palīdzība apmēram 1000 skolēniem.

Arī Valmieras sociālajā dienestā līdz 30. septembrim turpinās dokumentu pieņemšana pabalstam jaunā mācību gada uzsākšanai. Pabalstu izsniedz dāvanu kartes veidā, un tā lielums ir 30 latu. Tiesības to saņemt ir ģimenēm, kas atzītas par trūcīgām un pilsētā deklarējušas savu dzīvesvietu pēdējos 12 mēnešus. Pabalsts paredzēts mācību līdzekļu iegādei, un to pašvaldība piešķir trūcīgajām ģimenēm par katru nepilngadīgu skolēnu, kas apmeklē vispārizglītojošo, aroda vai vidējās profesionālās izglītības iestādi. Pagājušajā gadā pabalstu mācību līdzekļu iegādei saņēma 291 skolēns.

"Atbalsts Rīgas un Rīgas rajona skolēniem ir dāvanu karte 25 latu vērtībā kancelejas preču iegādei pirmklasniekiem."

Daugavpils pilsētas domes Sociālo lietu pārvalde līdz 15. septembrim izmaksā pabalstu ģimenēm ar bērniem jaunā mācību gada sākumā. Pabalstu tiesīgas saņemt trūcīgas ģimenes ar bērniem līdz 21 gadam, kuri turpina iegūt pamatizglītību, vidējo vai profesionālo izglītību mācību iestādes dienas nodaļā. Tāpat pabalsts pienākas aizbildņu ģimenēm, ja vidējais ienākums uz katru ģimenes locekli pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz valstī noteikto minimālo mēneša darba algu. Pabalsta apmērs ir 15 latu katram bērnam, pirmklasniekiem pabalsts ir 25 lati.

Savukārt Rīgas domes Labklājības departaments, gatavojoties jaunajam mācību gadam, aicina rīdziniekus saņemt pabalstu mācību līdzekļu iegādei Rīgas domes saistošo noteikumu Nr. 84 “Noteikumi par Rīgas pilsētas pašvaldības sociālajiem pabalstiem” noteiktajā kārtībā. Tiesības saņemt pabalstu ir ģimenēm, kuras deklarējušas savu pamata dzīvesvietu Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā ne mazāk kā gadu pirms pabalsta pieprasīšanas un kuru ienākumi pēdējo trīs mēnešu laikā nepārsniedz 135 latus katram ģimenes loceklim, kā arī atbilst pārējiem šo saistošo noteikumu kritērijiem. Pabalstu piešķir vispārizglītojošās vai profesionālās izglītības iestādes audzēknim, kurš nav sasniedzis 20 gadu vecumu un nav stājies laulībā, kā arī sociālās korekcijas klašu audzēkņiem (bez vecuma ierobežojuma). Pabalsta apmērs ir 25 lati katram skolēnam ģimenē. Lai saņemtu pabalstu, bērna likumiskais pārstāvis vai bērns līdz 31. oktobrim Rīgas Sociālajā dienestā atbilstoši deklarētajai pamata dzīvesvietai iesniedz rakstisku iesniegumu, izglītības iestādes izziņu par to, ka bērns mācās mācību iestādē, aizpilda iztikas līdzekļu deklarāciju, uzrāda personu apliecinošu dokumentu. Neskaidrību gadījumos zvanīt uz Rīgas domes Labklājības departamenta bezmaksas informatīvo tālruni 80005055, no pirmdienas līdz ceturtdienai no plkst. 9 līdz 17 un piektdienās no plkst.9 līdz 16. No plkst. 17 līdz 21 darbojas automātiskais atbildētājs.

Palīdzēs labdarības organizācijas

Latvijas Sarkanā Krusta (LSK) sabiedrisko attiecību speciāliste Terēza Beāta Rutkovska visiem, kam ir grūtības sagatavot bērnus skolai, mudina meklēt palīdzību viņu organizācijā. Daudzas LSK komitejas rīko palīdzības akcijas skolēniem. Tā, piemēram, vēloties palīdzēt bērniem piepildīt skolas somu, LSK Rīgas rajona komiteja ir iesaistījusies ziedot.lv akcijā "Skolas soma 2010". Atbalsts Rīgas un Rīgas rajona skolēniem ir dāvanu karte 25 latu vērtībā kancelejas preču iegādei pirmklasniekiem. Akcijas mērķis ir sniegt palīdzību pirmklasniekiem no mazturīgām daudzbērnu un nepilnajām ģimenēm. Kritēriji, lai saņemtu atbalstu: pierādījums un pārliecība, ka palīdzība ir nepieciešama, daudzbērnu un nepilnās ģimenes, maznodrošinātās vai trūcīgās ģimenes un citi apstākļi, kas liedz pilnvērtīgi sagatavot bērnu skolai. Pieteikumu dāvanu kartes saņemšanai var aizpildīt LSK mājaslapā.

Par citu komiteju palīdzības iespējām jāinteresējas katrā no tām vai zvanot pa tālruni 67336651 uz LSK centrālo biroju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI