NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
20. jūlijā, 2010
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Politika

Par demokrātiju partiju darbībā

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Partiju iekšējās demokrātijas trūkums līdz šim gan kaitējis to darbības efektivitātei, gan atbaidījis potenciālos biedrus. Rokasgrāmatas veidotāju un izdevēju nolūks ir palīdzēt partijām mazināt šīs negācijas.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Šoruden gaidāmās Saeimas vēlēšanas aizvien vairāk nodarbina ne vien politiķu, bet arī ierindas vēlētāju prātus. Vai tautas gribas izpausmes rezultāti atbildīs cerētajam? Tas atkarīgs no partiju vadītāju un kandidātu spējām un godaprāta, taču liela nozīme ir arī partiju darba iekšējai organizācijai. Vēlēšanu reformas biedrība (VĒL) nule laidusi klajā vēl nebijušu palīglīdzekli politiskā darba veicējiem – "Politisko partiju iekšējās demokrātijas rokasgrāmatu".

Kā izdevuma prezentācijā atgādināja VĒL valdes priekšsēdētājs Valdis Liepiņš, rokasgrāmatas veidošanas ideja radusies pērnā gada 7.oktobrī sabiedrības par atklātību "Delna" un VĒL rīkotā foruma "Kādas partijas, tāda demokrātija"  gaitā. Minētajā pasākumā ne reizi vien tika pausta neapmierinātība ar daudzās partijās vērojamo pārmērīgo centralizācijas un subordinācijas lomu, un izteikts vēlējums partijām ieviest kopīgus iekšējās demokrātijas standartus jeb labas prakses kodeksu. Šāda dokumenta izstrādi uzņēmies VĒL valdes loceklis Kaspars Strazds ķērās, un nu tas nodots izvērtēšanai un izmantošanai.

Jāuzlabo politiķu un partiju tēls          

Protams, var uzdot jautājumus: vai tiešām šāda rokasgrāmata ir nepieciešama un vai tajā formulēto principu un nostādņu ieviešana un ievērošana kaut kādā veidā spēs uzlabot Latvijas politikas standartus un kvalitāti? "Delnas" politikas analītiķe Līga Stafecka norāda, ka iekšējo lēmumu pieņemšanas kārtība atspoguļo partijas būtību. Jāpiebilst, ka ne viena vien aptauja parādījusi – vairums vēlētāju partijām diez ko neuzticas, un arī paši aptaujātie tām nelabprāt pievienojas, jo  uzskata, ka ierindas biedra iespējas ietekmēt svarīgu lēmumu pieņemšanu ir niecīgas. Ne velti sabiedrībā nostiprinājies priekšstats par partiju biedriem kā pašlabuma meklētājiem un bezprincipu karjeristiem, bet partijas tiek uzskatītas par vāji slēptu personisko interešu īstenošanas organizācijām. L.Stafecka uzsver – iekšējās demokrātijas rokasgrāmatas uzdevums ir mainīt šo priekšstatu. Iespējams, tādējādi izdotos uzlabot ar partijām saistīto cilvēku publisko tēlu, vienlaikus pamudinot vairāk cilvēku aktīvi iesaistīties politikā.

"Partijas tiek uzskatītas par vāji slēptu personisko interešu īstenošanas organizācijām."

RRokasgrāmata nebūtu jāuzskata par akmenī iekaltu normu krājumu, tās  veidotāju un izdevēju nolūks ir palīdzēt partijām efektīvi strādāt, vienlaikus nodrošinot augstu demokrātijas līmeni to iekšējos procesos, norāda V.Liepiņš. Tas nozīmē, ka, no vienas puses, šim dokumentam būtu jākalpo partijām, to vadītājiem un ierindas biedriem par autoritatīvu uzziņas un darbības vadlīniju avotu, bet, no otras puses, tam būtu jākalpo arī sabiedrībai par kritēriju kopumu partiju un to rīcības demokrātiskuma novērtēšanai. Paredzēts arī, ka rokasgrāmata kļūs par normatīvo aktu grozījumu avotu. VĒL ir deklarējusi šādus rokasgrāmatas mērķus:

  • apkopot pamatprincipus un būtiskākos apsvērumus, kas jāņem vērā partijām un to biedriem, lai veicinātu demokrātisku partijas iekšējo darbību, bet neapdraudētu tās efektīvu darbību kopumā;
  •  veicināt biedru zināšanas par savām tiesībām un iespējām partijā;
  •  veidot mērauklas partiju iekšējās demokrātijas izvērtēšanai;
  •  būt par izziņas avotu plašākai sabiedrībai jautājumos par partiju iekšējo demokrātiju.        

    "Paredzēts, ka rokasgrāmata kļūs par normatīvo aktu grozījumu avotu."

Partiju iekšējās demokrātijas rokasgrāmatas ievadā diagnosticētas vairākas problēmas, kas liecina par demokrātijas trūkumu vairāku Latvijas partiju darbībā. Konstatēts, ka būtiski jautājumi tiek izlemti šaurā lokā, partiju administratīvā un politiskā vara tiek koncentrēta nedaudzu personu rokās, partijas biedri netiek pietiekami informēti par sapulcēm un to darba kārtību, "neērtie" partijas biedri tiek izslēgti no partijas rindām vai faktiski izolēti, bet partiju finansēšanas un vēlēšanas aģitācijas likumi tiek ievēroti formāli.

Minēto trūkumu novēršanai rokasgrāmatas veidotāji piedāvā plašu līdzekļu klāstu,  iztirzājot optimālos risinājumus attiecībā uz partijas biedru uzņemšanu un izslēgšanu, biedru tiesībām un pienākumiem, partiju institūcijām un vadības aspektiem, partiju nodaļu darbību, ētikas jautājumu izskatīšanu, lēmumu sagatavošanu un pieņemšanu, kā arī partijas politikas veidošanu. p>

Partiju pārstāvji rokasgrāmatu vērtē atzinīgi        

Partiju iekšējās demokrātijas rokasgrāmatas prezentācijā piedalījās un savu viedokli pauda arī vairāku politisko spēku pārstāvji. Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) priekšsēdētājs Jānis Dinevičs uzskata, ka LSDSP jau šobrīd praksē īsteno rokasgrāmatā formulētos principus. Tie izpaužas, piemēram, partijas decentralizācijā – LSDSP faktiski darbojas kā konfederācija, kas veidota no piecām teritoriālajām organizācijām, un šāda struktūra, no demokrātijas viedokļa, pozitīvi ietekmē lēmumu pieņemšanu partijā. J.Dinevičs arī atzina, ka gaidāmās Saeimas vēlēšanas partijām diktē jaunus spēles noteikumus – sīvākā cīņa būs nevis starp atsevišķām partijām, bet partiju apvienībām. Tas nozīmē: jo aktuālāks kļūst jautājums par iekšējo lēmumu pieņemšanas kārtību, jo panākumi vēlēšanās lielā mērā būs atkarīgi no veiksmīgi izveidotiem kandidātu sarakstiem, bet tas izdarāms, gan rodot kompromisu starp dažādu partiju interesēm, gan izdarot optimālo izvēli katrā partijā. Katrā ziņā nule izdotā rokasgrāmata partijām palīdzēs rast izeju no kļūmīgām situācijām, prognozē LSDSP priekšsēdētājs.

"Panākumi vēlēšanās lielā mērā būs atkarīgi no veiksmīgi izveidotiem kandidātu sarakstiem, bet tas izdarāms, gan rodot kompromisu starp dažādu partiju interesēm, gan izdarot optimālo izvēli katrā partijā."

Apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK pārstāvis Jānis Tomelis pauda viedokli, ka, viņaprāt, "tēvzemieši" ir viena no demokrātiskākajām partijām, kas izpaužas, piemēram, deputātu kandidātu sarakstu veidošanas procesā, kā arī lemjot par partneriem vēlēšanu cīņā. Izņēmums ir Eiropas Parlamenta deputātu kandidātu izvēle, kas notiek partijas augstākajā līmenī. Savukārt politisko partiju apvienības "Vienotība" partijas "Pilsoniskā savienība" (PS) valdes priekšsēdētājs Ģirts Valdis Kristovskis norādīja, ka, veidojot "Vienotības" kandidātu sarakstu, tiek stingri ievēroti vienoti principi un matemātiskas metodes, bet tā pamatā ir katras partijas iekšējie lēmumi, savus kandidātus izvirzot. Viņš arī pauda atzinību rokasgrāmatas veidotājiem par prasmi formulēt svarīgus principus koncentrētā formā, neradot kārtējo biezo un maz lasīto demokrātijas mācību grāmatu, bet gan mūsu dinamiskajam laikmetam atbilstošu dokumentu.

Protams, nav šaubu, ka demokrātijas jautājumi ir gana aktuāli arī citām partijām, bet, kā tās liks lietā derīgos padomus un metodes, rādīs laiks. Vien jāpiebilst, ka "Politisko partiju iekšējās demokrātijas rokasgrāmata" elektroniskā formātā ikvienam interesentam ir pieejama VĒL mājaslapā www.velref.lv

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI