NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
09. jūnijā, 2009
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
4
4

No septembra – jaunas nodarbinātības iespējas bezdarbniekiem

Publicēts pirms 15 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: www.flickr.com

„Jau šobrīd vairāk nekā puse no reģistrētajiem bezdarbniekiem nesaņem pabalstu un valstij ir jāsniedz palīdzība gan šiem cilvēkiem, gan tiem, kas jau rudenī, iespējams, nevarēs nodrošināt sev iztiku,” tā, tiekoties ar žurnālistiem, atzina labklājības ministrs Uldis Augulis. Viņš norādīja: lai risinātu bezdarba situāciju reģionos, Labklājības ministrija (LM) jau šā gada septembrī papildus jau esošajiem darba tirgus pakalpojumiem plāno piedāvāt jaunus nodarbinātības pasākumus, tajos iesaistot līdz pat 40 tūkstošiem bezdarbnieku.

Labklājības ministrija par jaunu pakalpojumu izstrādi izšķīrās, pārskatot Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu un prognozējot, ka līdz gada beigām reģistrēto bezdarbnieku skaits palielināsies līdz 12,8% jeb 148 tūkstošiem cilvēku. Šobrīd bezdarba līmenis ir 11,3% jeb 126 tūkstoši cilvēku, turklāt no tiem 65 tūkstoši jeb 56% cilvēku saņem bezdarbnieka pabalstu.

„Labklājības ministrija, izvērtējot visas palīdzības iespējas cilvēkiem krīzes apstākļos, tai skaitā tiem, kas vairs nesaņem pabalstu, ir izstrādājusi jaunus nodarbinātības pasākumus. Tos plānots uzsākt jau septembrī, piesaistot valdības papildu iedalītos Eiropas Sociālā fonda līdzekļus 40 miljonu latu apmērā,” norādīja labklājības ministrs U. Augulis.

Darbs par stipendiju pašvaldībā

Viens no jaunajiem pakalpojumiem paredz atbalstu pašvaldībām. Tas nozīmē, ka, ieguldot Eiropas Sociālā fonda (ESF) līdzekļus, no šā gada septembra bezdarbniekiem būs iespēja strādāt pašvaldībās, katru mēnesi saņemot 100 latu stipendiju. Līdz ar to pusgada garumā, pilnu darba laiku veicot mazkvalificētus, bet sabiedrībai derīgus darbus, cilvēki varēs nodrošināt sev iztikas līdzekļus. Tāpat paredzēts apmaksāt transporta izdevumus un nodrošināt darbam nepieciešamos instrumentus.

"Bezdarbniekiem būs iespēja pusgadu strādāt pašvaldībās, veicot mazkvalificētus, bet sabiedrībai derīgus darbus, un katru mēnesi saņemt 100 latu stipendiju."

Šim nolūkam LM ar ESF atbalstu ieguldīs 24 miljonus latu, un pasākumu īstenos Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) no šā gada septembra līdz 2010. gada decembrim. Pasākumā šogad paredzēts iesaistīt 17 800 bezdarbnieku, bet nākamgad – 17 600 bezdarbnieku. Jaunais nodarbinātības pakalpojums varētu arī aizvietot līdzšinējo pasākumu – algotos pagaidu darbus, kas nepieciešams, lai sniegtu atbalstu pēc iespējas vairāk bezdarbniekiem.

Pārkvalificēs, vēl esot darbā

Ministrs norāda, ka vienlaikus paredzēti arī pasākumi, kas nodrošinās rezultātus ilgtermiņā, proti, dažāda veida bezdarbnieku un darba meklētāju apmācība, izmantojot kuponu sistēmu. 

Viens no ierosinājumiem paredz piedāvāt apmācību un pārkvalifikācijas iespējas ne tikai bezdarbniekiem un darba meklētājiem, bet arī bezdarba riskam pakļautiem un šobrīd nodarbinātiem cilvēkiem. Šo apmācību kupona maksimālā summa būs 500 lati par mācību laiku līdz sešiem mēnešiem. Mācību laikā cilvēks varēs saņemt arī stipendiju 50% apmērā no minimālās mēneša darba alga jeb 90 latus.

Tā, piemēram, mācības plānots piedāvāt darbiniekiem tajos uzņēmumos, kas patlaban saskaras ar nepieciešamību samazināt darba laiku līdz 20 stundām nedēļā. Darba tirgum paredzēts apmācīt arī tos bezdarbniekus, kuriem nav profesionālās kvalifikācijas, – jauniešus ar nepabeigtu vidējo izglītību un bez izglītības.

Tāpat LM rosina piedāvāt garākas mācību programmas (1. un 2. līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmas) bezdarbniekiem ar jau iegūtu augstāko izglītību. Mācību vai pārkvalifikācijas programmas varēs pabeigt arī tad, ja cilvēks būs atradis darbu.

U. Augulis arī norāda, ka „vienlaikus šobrīd ir būtiski saistīt apmācību un pārkvalifikācijas iespējas ar finansiālu atbalstu stipendiju un mācību pabalstu formā. Savukārt kuponu sistēma nepieciešama, lai apmācības padarītu efektīvākas un individuālākas”.

Atjaunot darba tirgū

Bezdarbnieku mācību un pārkvalifikācijas nodrošināšanai LM ar ESF atbalstu plāno ieguldīt aptuveni 20 miljonus latu, mācīties varēs no 2010. gada līdz 2013. gadam. Lai gan Latvijas bezdarba struktūra norāda uz nepieciešamību ievērojami palielināt ieguldījumus konkurētspējas veicināšanā, pašreizējos apstākļos uzmanība tiek pastiprināti pievērsta tieši sociālās drošības tīkliem. Projektu īstenos NVA sadarbībā ar izglītības iestādēm.

LM speciālisti norāda, ka jau šobrīd bezdarbniekiem un darba meklētājiem ir iespēja saņemt atbalstu. Proti, iesaistīties aktīvajos nodarbinātības pasākumos, kurus piedāvā NVA – subsidētās darbavietas, algotie pagaidu darbi, mācību un pārkvalifikācijas iespējas, atbalstu komercdarbības un pašnodarbinātības uzsākšanai.

"Mācību vai pārkvalifikācijas programmas varēs pabeigt arī tad, ja bezdarbnieks būs atradis darbu."

Jāpiebilst, ka, ņemot vērā finansējuma samazināšanu sociālajai jomai, NVA vairs nepiedāvās skolēnu vasaras nodarbinātības pakalpojumus. Līdz šim skolēnu darbam bija liela atsaucība, tomēr šobrīd prioritāte ir pieaugošais bezdarbs. Līdz deviņiem mēnešiem ir pagarināts bezdarbnieka pabalsta saņemšanas laiks visiem bezdarbniekiem, un pagarinātajā periodā pabalsts būs 45 lati.

Prognozes liecina, ka galvenās nozares, kurās varētu būt nepieciešami apmācīti darbinieki, ir apstrādes rūpniecība, elektroenerģija, gāzes un siltumapgāde, transports un uzglabāšana, informācijas un komunikāciju pakalpojumi, komunālās saimniecības un infrastruktūras apkalpošana, sociālā sfēra.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI