E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9862
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Par kopīpašuma reālu sadali var vērsties tiesā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. jūnijā, 2016
Ineta

Sveicināti! Īsumā situācija sekojoša: man pieder nekustamais īpašums, citēju no zemesgrāmatas apliecības: "dzīvokļa īpašums un pie dzīvokļa īpašuma piederošā kopīpašuma domājamā daļa no daudzdzīvokļu mājas, palīgceltnēm un zemes gabala", kopīpašuma domājamā daļa 893/1504. Uz papīra uzlikts un nostiprināts zemes un ēku lietojuma plāns nepastāv. Pirms 2 gadiem nomira otrā dzīvokļa īpašniece, kuras īpašums nonāca mantojumā viņas dēlam, kuram pēc 9 mēn. procesiem iecēla aizgādni, kurš pārstāv dēla tiesiskās intereses, tostarp darījumu veikšanu. Dēls ir garīgi slims un viņam trūkst rīcībspēja. Sākotnējās sarunas ar aizgādni par īpašuma pārdošanu norisinājās veiksmīgi un noslēdzām rokas naudas līgumu. Pašreizējā situācija ir tāda, ka ir tiesas spriedums, ka aizgādnim šī iemaksātā rokas nauda ir jāatgriež. Bet kas tad notiek šobrīd? Īpašums jau 2 gadus stāv tukšs, neapkurināta koka ēka, skurstenis brūk kopā utt. Ar aizgādni sarunāties un vienoties ir neiespējami. Kāds ir risinājums? Vai es varu griezties tiesā ar prasību par reālu īpašuma sadali (ņemot vērā, ka reālais īpašnieks ir rīcībnespējīgs)? Vai beigu beigās es vēl nezaudēšu savu īpašumu, jo saprotu, ka pastāv 3 vai 4 veidi, kā īpašumu tiesa var sadalīt?

A
atbild:
06. jūlijā, 2016
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Ja kopīpašuma otrajam īpašniekam, kam ir ierobežota rīcībspēja attiecībā uz darījumiem ar nekustamo īpašumu, ir iecelts aizgādnis, tad visi darījumi jākārto ar viņu. Tas, ka otram līdzīpašniekam ir ierobežota rīcībspēja, nebūs arguments saistībā ar nekustamā īpašuma atsavināšanu.

Konkrētu padomu par to, kā Jums ieteicams rīkoties, nezinot visus objektīvos lietas apstākļus, nav iespējams sniegt. Ja sākotnēji ar aizgādni sarunas par īpašuma domājamās daļas pārdošanu norisinājās sekmīgi, tad jābūt pamatotam iemeslam, kādēļ darījums tika pārtraukts un tālāk jau norisinājās tiesvedība. Iespējams, darījuma nosacījumi nebija otrai pusei izdevīgi.

Jā, ar iesniegumu par kopīpašuma reālu sadali (to nosaka Civillikuma 1074. pants un 1075. pants) varat vērsties tiesā, kas izvērtēs, vai tas ir iespējams un pieņems attiecīgu lēmumu. Taču pirms vērsties ar iesniegumu tiesā būtu vēlama jurista konsultācija.

Izsmeļošu informāciju par kopīpašuma sadali varat izlasīt LV portāla rakstā “Kopīpašums – kopējās atbildības vienība. Ar ko jārēķinās?

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas