E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9660
Lasīšanai: 3 minūtes

Pārdoto īpašumu nevar atgūt

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. maijā, 2016
Ilze

Labdien! Pirms laulībām no tēva mantoju lauku īpašumu ar mežu. Apprecējos ar vīrieti, kurš algotu darbu nestrādāja - ienākumu viņam nebija. Viņam bija kredītsaistības 3000 latu, kuras noformētas iepriekšējā laulībā. Nauda jau bija iztērēta. Es strādāju, un alga bija ievērojama. Reorganizācijas dēļ darbu zaudēju. Vispirms vīrs pierunāja pārdot cirsmu. No tās sedzām viņa kredītu un pārējo izmantojām kopīgam uzturam. Kad nauda beidzās, vīrs pierunāja pārdot īpašumu. Sakot, ka labākos laikos nopirks man citu īpašumu - pārdotā īpašuma vietā. Pēc četriem gadiem tiešām noslēdzām vienošanos ar kādu cilvēku par viņa īpašuma pirkšanu. Rakstisku, bet apstiprinātu tikai ar abu parakstiem - īpašnieka un mana vīra. Pirms gada laulība sāka irt un vīrs pie notāra noformēja pirkuma līgumu, kuru nenostiprina zemesgrāmatā. Jautājums ir šāds - vai varu prasīt (un arī atgūt) pārdotā (mantotā) īpašuma daļu, kura tika izmantota vīra pirmslaulību kredītsaistību dzēšanai un dabūt nopirkto īpašumu vai tā daļu (platība 1/9ha laukos, no kuras 1ha ir lauksaimniecības zeme)?

A
atbild:
13. jūnijā, 2016
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam

Spriežot no aprakstītās situācijas, nav iespējams atgūt pārdoto īpašumu, dzēst vīra kredītsaistības bija Jūsu brīvprātīga izvēle.

Iespējams, laulības šķiršanas gadījumā Jūs varat saņemt pusi no vīra iegādātā īpašuma. Civillikuma 89. panta otrajā daļā teikts: „Viss, ko laulības laikā laulātie iegūst kopīgi vai viens no viņiem, bet ar abu laulāto līdzekļiem vai ar otra laulātā darbības palīdzību, ir abu laulāto kopīga manta; šaubu gadījumā jāpieņem, ka šī manta pieder abiem līdzīgās daļās.”

Iesakām vērsties pie ģimenes tiesību jurista, kas, iepazīstoties detalizētāk ar Jūsu situāciju, varēs sniegt konkrētāku padomu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas