E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8846
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Ja nav tiesas sprieduma, iespējams, notikusi prettiesiska darbība

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. janvārī, 2016
Svetlana

Vēlos noskaidrot, kas var apstrīdēt paternitātes pieņēmumu sekojošā situācija: 1992.gada 17.februārī tika šķirta laulība starp vīru (turpmāk tekstā AB) un sievu (turpmāk tekstā CD) (pirms šķiršanas laulātie nedzīvoja kopā vairāk kā trīs gadus). 1992.gada oktobrī bijušai sievai, proti, CD piedzimis bērns (pašreiz bērns ir pilngadīgs, bet rīcībnespējīgs, līdz ar to CD ir viņa aizbildnis). Pēc bērna piedzimšanas viņa dzimšanas apliecībā kā šī bērna tēvs no sākumā tika norādīta izdomāta persona (saskaņā ar toreiz spēkā esošām tiesību normām). 2015.gada augustā ir miris AB. 2015.gada septembrī tika atvērta mantojuma lieta. 2015.gadā CD griezās dzimtsarakstu nodaļā ar lūgumu veikt labojumus (pilngadīga un rīcībnespējīga bērna) dzimšanas apliecībā. Ir konstatēts, ka dzimtsarakstu nodaļas vadītāja veica divus labojumus: 1) svītroja datus par bērna tēvu; 2) ierakstīja bērna dzimšanas apliecības datus par tēvu, norādot, ka bērna tēvs ir 2015.gada augustā mirušais AB. Ar labotu dzimšanas apliecību CD griezās pie notāra ar mantinieka iesniegumu. Saskaņā ar AB mantojuma lietu viņam ir gan testamentārais, gan divi neatraidāmie mantinieki. Sakarā ar labotu dzimšanas apliecību tagad parādījās arī trešais neatraidāmais. Esot pilnīgā pārliecībā, ka "trešais neatraidāmais mantinieks" nevar būt miesīgais bērns mirušā AB. Bez tam, ja AB būtu dzīvs un viņas dzīves laikā tiktu mainīta dzimšanas apliecība tam bērnam, kas dzimis pēc laulības šķiršanas, AB varētu pats apstrīdēt paternitātes pieņēmumu, bez tam, ja būtu dzīvi AB vecāki, saskaņā ar CL 149.(4)viņi varēja to izdarīt. (AB vecāki sen ir miruši). Kā jau tika minēts iepriekš, pats bērns kaut ir pilngadīgs, viņš nav rīcībspējīgs. Jautājums: Kā un kas iepriekš minētajā situācijā var apstrīdēt paternitātes pieņēmumu? P.S. Pamatoti uzskatu, ka ir notikusi krāpšana. Paldies.

A
atbild:
15. februārī, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls
Juris Bārtulis
ģimenes tiesībās praktizējošs jurists

Ja bērna dzimšana bijusi reģistrēta LPSR Laulības un ģimenes kodeksa 58.pantā noteiktajā kārtībā (ziņas par bērna tēvu ar mātes uzvārdu un tautību un bērna tēva vārdu un tēvvārdu ierakstītas pēc mātes norādījuma) atbilstoši  MK noteikumu Nr.761 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem” 134.2. punktam fiktīvo ierakstu par tēvu varēja svītrot, pamatojoties uz mātes iesniegumu un dzimtsarakstu nodaļas atzinumu. Taču Civilstāvokļa aktu reģistra ierakstu bija iespējams papildināt ar ierakstu par noteiktu vai konstatētu paternitātes faktu, tikai pamatojoties uz tiesas spriedumu (133.1. un 133.2.punkts).

Iepazīstoties ar jautājumā izklāstīto situāciju, jurists Juris Bārtulis secina, ka šajā gadījumā vai nu pietrūkst informācijas par notikušo tiesvedību, vai arī ieraksts par paternitāti veikts prettiesiski. Tātad būtu jānoskaidro, vai ir bijusi šāda tiesvedība. Pretējā gadījumā, iespējams, šeit varētu būt saskatāmas noziedzīga nodarījuma, piemēram, dienesta stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas (Krimināllikuma 318.pants) pazīmes.

Lai risinātu situāciju, var vērsties Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamentā ar iesniegumu, lūdzot pārbaudīt Jūsu rīcībā esošo pretrunīgo informāciju. Reģistra ieraksta anulēšana iespējama MK noteikumu Nr.761 X nodaļā noteiktajā kārtībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas