E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7754
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Par kapitāla pieauguma nodokli

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. augustā, 2015
Inese

2005.gadā iegādājos īpašumu, samaksājot valsts nodevu un kancelejas izdevumus, kas sastāvēja no 5 zemes gabaliem, tagad vienu no šim gabaliem pārdevu. Vai šie izdevumi man ir jāattiecina atbilstoši uz pārdoto zemes gabalu un tad jāmaksā nodoklis 15%? Kam man jāuzrāda šie izdevumi un kad, lai nerastos pārpratumi, ka esmu pareizi aprēķinājusi šo summu? Uz kādu kontu jāveic maksājums?

A
atbild:
13. augustā, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas, ja likumā „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” nav noteikts citādi, tiek aplikts ar iedzīvotāju ienākuma nodokli, piemērojot 15% likmi, kā ienākums no kapitāla pieauguma.  Kapitāla pieaugumu nosaka, no nekustamā īpašuma atsavināšanas cenas atņemot iegādes vērtību un tajā veikto ieguldījumu vērtību tā turēšanas laikā. Tātad nodokļa likme ir 15% no starpības, kāda veidojas, no pārdošanas ieņēmuma atņemot īpašuma iegādes vērtību.

Iegādes vērtībā var iekļaut ar īpašuma iegūšanu saistītos izdevumus: valsts nodevu par darījuma noformēšanu; valsts nodevu lietā par apstiprināšanu mantojuma tiesībās vai lietā par pēdējās gribas rīkojuma akta vai mantojuma līguma stāšanos likumīgā spēkā; valsts nodevu par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā; komisijas naudu; citus līdzīgus izdevumus, ko apliecina maksājumu dokumenti.

Ja pārdodat vienu zemes gabalu, iegādes izdevumus varēs iekļaut proporcionāli tai daļai, kuru pārdodat.

Iesakām iepazīties ar Valsts ieņēmumu dienesta regulāri publicēto informāciju par kapitāla pieauguma deklarēšanu, maksājumiem un  konsultāciju iespējām neskaidrību gadījumos.

Iedzīvotāju ienākuma nodokli no kapitāla pieauguma pārskaita uz šādu kontu:

Saņēmējs

Valsts kase

Reģistrācijas numurs

90000050138

Konta numurs

LV91TREL1060000110000

Saņēmēja BIC kods

TRELLV22

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas