E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7208
Lasīšanai: 2 minūtes

Par obligāto veselības pārbaudi

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. maijā, 2015
Agnese

Vai obligātā veselības pārbaude ir jāveic jebkuras profesijas pārstāvjiem? Ja ir profesijas, kurās nav nepieciešama OVP, lūdzu, norādiet, kur iespējams iepazīties ar šo profesiju sarakstu. Vai obligātā veselības pārbaude jāveic biroja administratoram, sekretārei, lietvedei, klientu konsultantam, grāmatvedim? Ja jā, lūdzu, norādiet normatīvos aktus, kas to nosaka.

A
atbild:
18. maijā, 2015
Agnese Ērgle
LV portāls

LR Veselības inspekcijas mājaslapā norādīts, ka obligātās veselības pārbaudes tiek veiktas personām, kuras strādā darbos, kas saistīti ar iespējamu risku citu cilvēku veselībai. Tāpat obligātās veselības pārbaudes jāveic personām, kuru veselības stāvokli var ietekmēt kaitīgi darba vides faktori.

Obligātās veselības pārbaudes reglamentē 2 normatīvie dokumenti. Atsevišķās profesijās ir jāveic pat abas pārbaudes.

Ministru kabineta noteikumos Nr.494 „Noteikumi par darbiem, kas saistīti ar iespējamu risku citu cilvēku veselībai un kuras nodarbinātās personas tiek pakļautas obligātajām veselības pārbaudēm” ir norādīts to profesiju saraksts, kurām jāveic obligātā veselības pārbaude.

Savukārt, ja persona nodarbināta darbā īpašos apstākļos vai arī viņas veselības stāvokli var ietekmēt kaitīgie darba vides faktori, gan pirmreizējā, gan atkārtotā veselības pārbaude jāiziet atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr.219 “Kārtība, kādā veicama obligātā veselības pārbaude”.

LR normatīvajos aktos nav uzskaitīts to profesiju saraksts, kurām nav nepieciešama obligātā veselības pārbaude, taču darba devējs pēc savas iniciatīvas var prasīt darba ņēmējam veikt veselības pārbaudi, kas attiecas arī uz biroja administratoriem, sekretārēm, lietvedēm, klientu konsultantiem un grāmatvežiem. Darba likuma 82.panta otrā daļa paredz, ka izdevumus, kas saistīti ar veselības pārbaudes veikšanu, sedz darba devējs. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas