E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7168
Lasīšanai: 3 minūtes

Par nozaudēto pasi jāpaziņo

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. maijā, 2015
zinta

Labdien! Gribu Jums pajautāt. Vai lai saņemtu pasi, var iesniegt identifikācijas karti? Man bērnam, kuram tagad ir 17 gadi, pirmā bija pase. Tad pasei beidzās termiņš un viņš izņēma tikai ID karti. Tagad viņam ir iespēja braukt uz Spāniju, un, lai noformētu dokumentus, viņam vajag pasi (ID kartei termiņš nav beidzies). Viņš bija aizgājis uz pasu daļu, un tur viņam pateica, ka, lai uztaisītu pasi, ID karte neder, vajagot veco pasi, un, ja tāda nav, tad jāmaksā soda nauda 35,00 eiro. Vai tas tā varētu būt? Ir pagājuši divi gadi, un es nemaz neatceros, vai veco pasi pasu daļā atdeva atpakaļ. Zvanīju uz informatīvo tālruni un tur man atbildēja, ka vecajai pasei jābūt pie mums, jo termiņš vēl nebija beidzies. Būšu Jums ļoti pateicīga, ja Jūs man palīdzēsiet tikt skaidrībā ar šiem jautājumiem. Paldies!

A
atbild:
14. maijā, 2015

Personu apliecinošu dokumentu likuma 13.panta 1.daļā noteikts, ka personu apliecinoša dokumenta turētājs mēneša laikā pēc tiesiskā statusa maiņas vai dokumenta derīguma termiņa beigām nodod personu apliecinošu dokumentu izdevējiestādei.

MK noteikumu Nr.134 „Personu apliecinošu dokumentu noteikumi” 22.punkts nosaka, ka, lai sagatavotu iesniegumu, persona iesniedz iepriekšējo personu apliecinošo dokumentu, ja tāds personai ir bijis izsniegts un tas kļuvis lietošanai nederīgs.

Tas nozīmē, ka persona nav tiesīga paturēt pasi, kurai beidzies derīguma termiņš, un, ja pase netiek iesniegta, uzskatāms, ka tā ir pazaudēta. Tas savukārt ir administratīvi sodāms pārkāpums. Saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 187. pantu par nolaidīgu personu apliecinoša dokumenta glabāšanu, kā rezultātā personu apliecinošs dokuments pazaudēts, izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu līdz trīsdesmit pieciem eiro.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) norāda, ka PMLP klientu apkalpošanas speciālists rīkojies atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam, tomēr lēmums par konkrētu sankciju piemērošanu tiek pieņemts, noformējot administratīvā pārkāpuma protokolu un izvērtējot lietas apstākļus.

Līdz ar to, lai Jūsu dēls varētu saņemt jaunu pasi, nepieciešams paziņot par iepriekšējās pases nozaudēšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 63 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas