E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6982
Lasīšanai: 5 minūtes

Ja māja pārņemta valdījumā, maksāšanas kārtību var noteikt dzīvokļu īpašnieki

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. aprīlī, 2015
Andželika Jurēvica

Jaunajos MK noteikumos Nr.1013 noteikts, ka maksa par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu jādala uz dzīvoklī deklarēto personu skaitu. Dzīvoklī neviens nav deklarēts un neviens nedzīvo /netiek patērēta elektrība un ūdens. Vai NĪP Jelgava šie noteikumi jāievēro vai jāgaida īpašnieku kopsapulces lēmums? Paldies.

A
atbild:
14. maijā, 2015
SIA „Jelgavas nekustamā īpašuma pārvalde”
Jana Antsone, Juridiskās daļas vadītāja

Atbildot uz Jūsu jautājumu, paskaidrojam, ka likuma “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” 50.panta (2) daļa nosaka: „Privatizētā objekta uzturēšanai nepieciešamo pakalpojumu sniegšana un norēķini par tiem notiek saskaņā ar attiecīgā pakalpojuma līgumu. Pakalpojuma līgumu slēdz privatizētā objekta īpašnieks vai viņa pilnvarots dzīvojamās mājas pārvaldītājs un apsaimniekotājs un pakalpojuma sniedzējs attiecīgo pakalpojumu regulējošos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā. Attiecīgā pakalpojuma sniegšanas noteikumi ir vienādi visiem dzīvojamās mājas privatizēto objektu īpašniekiem. (3) Līdz brīdim, kad dzīvokļu īpašnieku sabiedrība vai ar dzīvokļu īpašnieku savstarpēju līgumu pilnvarota persona ar nodošanas-pieņemšanas aktu pārņem dzīvojamās mājas pārvaldīšanas tiesības, dzīvokļu īpašnieki, likumā noteiktajā kārtībā savstarpēji vienojoties, nosaka: 1) dzīvojamās mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas kārtību un maksu par to; 2) kā tiek noteikta katra dzīvokļa īpašnieka apmaksājamā daļa par saņemto pakalpojumu, kā arī viņiem piederošās kopīpašumā esošās mājas daļas uzturēšanai nepieciešamo pakalpojumu sniegšanas kārtību.”

Saskaņā ar minētā panta (5) daļu, ja dzīvokļu īpašnieki nav vienojušies par šā panta trešās daļas 2.punktā minēto, dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamo siltumenerģijas, ūdensapgādes, kanalizācijas, asenizācijas, sadzīves atkritumu apsaimniekošanas un lifta pakalpojumu apmaksas kārtību gadījumos, kad pakalpojums tiek sniegts ar pārvaldnieka starpniecību, kritērijus, pēc kuriem tiek noteikta katra dzīvokļa īpašnieka apmaksājamā daļa par saņemto pakalpojumu, kā arī kārtību, kādā dzīvokļu īpašnieki tiek informēti par attiecīgā līguma nosacījumiem, nosaka Ministru kabinets.

Dzīvojamās mājās, kur dzīvokļu īpašnieki nav pārņēmuši pārvaldīšanas tiesības, maksa par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu tiek veikta MK noteikumos Nr.1013 “Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu” noteiktajā kārtībā.

Savukārt Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 10.panta (1) daļa nosaka: „Dzīvojamās mājas pārvaldīšanas darbības kopumā vai atsevišķu šā likuma 6.pantā noteikto pārvaldīšanas darbību dzīvojamās mājas īpašnieks var uzdot veikt pārvaldniekam (turpmāk — pārvaldīšanas uzdevums). Uzdoto darbību izpildē pārvaldnieks attiecībās ar dzīvojamās mājas īpašnieku kļūst par pakalpojumu sniedzēju šā likuma izpratnē, izņemot gadījumus, kad tas saņēmis pilnvarojumu dzīvojamās mājas īpašnieka vārdā slēgt līgumu par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamā pakalpojuma nodrošināšanu. (2) Dzīvojamās mājas īpašnieks uzdod pārvaldniekam pārvaldīšanas uzdevumu, rakstveidā noslēdzot ar viņu dzīvojamās mājas pārvaldīšanas līgumu. Pārvaldīšanas līgumā nosakāms ar pārvaldīšanas uzdevuma izpildi saistīto pārvaldīšanas izdevumu apmērs, to noteikšanas un maksāšanas kārtība, atsevišķi norādot: a) attiecīgu obligāto izdevumu apmēru, to noteikšanas un maksāšanas kārtību, b) citu ar dzīvojamās mājas pārvaldīšanu, tajā skaitā dzīvojamās mājas uzlabošanu un attīstīšanu saistīto izdevumu apmēru, to noteikšanas un maksāšanas kārtību.”

Respektīvi, pilnvarojuma līgumā dzīvokļu īpašnieki var noteikt citu kārtību, kā tiek veikta maksa par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu.

Pastāvot divējādām pārvaldīšanas tiesiskajām attiecībām, dotajā gadījumā viennozīmīgu atbildi sniegt nav iespējams, jo nav skaidrs, par kādu dzīvojamo māju ir runa (vai pārvaldīšanas tiesības dzīvokļu īpašnieki ir pārņēmuši vai nav).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas