E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6816
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Mājas īpašniekam ir jāatlīdzina pārvaldniekam nepieciešamie izdevumi

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. martā, 2015
Marta Trokša

Labdien! Dzīvoju pagastā daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā, 18.dzīvokļi, visi dzīvokļi ir privatizēti. Ar mājas kopsapulces lēmumu dzīvokļu īpašnieki nolēma māju pārņemt savā apsaimniekošanā no SIA. Uz doto brīdi SIA negrib mums nodot arī dzīvokļu īpašnieku parādus, izveidojušies nesamaksājot par apsaimniekošanu un atkritumu apsaimniekošanu par 2015.gada janvāri un februāri. Vai SIA ir tiesīgs nenodot dzīvokļu īpašnieku parādsaistības par sniegtajiem pakalpojumiem? Vai mēs esam pareizi izpratuši "Dzīvojamās mājas pārvaldīšanas likums" 12.panta 3.punkta 5.daļu "...uz pārvaldīšanas uzdevuma pamata iegūtās dzīvojamās mājas īpašnieka saistības", ka šī daļa attiecas uz izveidojušajām parādsaistībām pret SIA? Gadījumā ja mēs nepareizi esam traktējuši šo likuma normu, tad, lūdzu, izskaidrojiet šo likuma normu un uz ko tā attiecināma.

A
atbild:
07. maijā, 2015
SIA „Jelgavas nekustamā īpašuma pārvalde”
Jana Antsone, Juridiskās daļas vadītāja

Saskaņā ar Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 12.panta (3) daļu, izbeidzoties pārvaldīšanas tiesiskajām attiecībām, tajā skaitā šā likuma 17.1panta pirmajā daļā minētajā gadījumā, pārvaldniekam ir pienākums mēneša laikā, ja pārvaldīšanas līgumā nav noteikts citādi, ar nodošanas-pieņemšanas aktu nodot dzīvojamās mājas īpašniekam:

1) saskaņā ar šā panta otro daļu viņam nodoto lietvedību;

2) ieņēmumu un izdevumu pārskatu uz nodošanas-pieņemšanas aktā norādīto dienu;

3) neizlietotos uzkrājumus (mantu, finanšu līdzekļus, tajā skaitā naudu, u.c.) uz nodošanas-pieņemšanas akta parakstīšanas dienu;

4) pārvaldīšanas laikā par dzīvojamās mājas īpašnieka līdzekļiem iegūto mantu un pārvaldniekam valdījumā vai lietošanā nodoto mantu;

5) uz pārvaldīšanas uzdevuma pamata iegūtās dzīvojamās mājas īpašnieka saistības;

6) citas saistības un lietas saskaņā ar pārvaldīšanas līguma noteikumiem.

(4) Ja, izbeidzoties pārvaldīšanas tiesiskajām attiecībām, ir strīds starp dzīvojamās mājas īpašnieku un pārvaldnieku par saistību un lietu pārņemšanu, līdzēju pienākums ir sastādīt domstarpību protokolu, norādot tajā savus viedokļus un to pamatojumu. Šādā gadījumā nodošanas-pieņemšanas aktu sastāda par lietām un saistībām, par kurām nav strīda.

(5) Izbeidzoties pārvaldīšanas tiesiskajām attiecībām, dzīvojamās mājas īpašniekam ir pienākums atlīdzināt pārvaldniekam dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamos izdevumus un izdevumus, kuri taisīti saskaņā ar likumā noteiktajā kārtībā pieņemtu dzīvojamās mājas īpašnieka lēmumu, veicot dzīvojamās mājas pārvaldīšanas uzdevumu.

Izbeidzoties pārvaldīšanas tiesiskajām attiecībām, puses konstatē saistības uz to brīdi un attiecīgi, ja pārvaldnieka rīcībā ir dzīvojamās mājas uzkrātie finanšu līdzekļi, viņš tos pārskaita uz dzīvokļu īpašnieku kontu, savukārt, ja dzīvokļu īpašnieki nav norēķinājušies ar pārvaldnieku par saņemtajiem pakalpojumiem, tad dzīvokļu īpašniekiem ir jāatlīdzina pārvaldniekam šie izdevumi. To var izdarīt arī, veicot pakāpenisku atmaksu, ja puses par to vienojas. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas