E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6364
Lasīšanai: 5 minūtes

Kadastra lietā jābūt atzīmei par apkures veidu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. februārī, 2015
Anna Polivkina

Labdien, manā dzīvoklī (kurš atrodas Jelgavā) kopš 1998.gada nav centralizētas apkures un saskaņā ar „Komunālprojekts” izdarītiem aprēķiniem ir noteikts faktiskais procents par izlietoto siltumenerģiju ēkas koplietošanas telpu apsildei. Griezties pēc aprēķina uz „Komunālprojekts” ieteica NĪP un „Siltumtīklu” speciālisti autonomas apkures uzstādīšanas brīdī. Ņemot to vērā, uzskatu, ka veikts aprēķins ir „speciālista izstrādātais aprēķins” ((c)MK1013), kurš ir saskaņots ar pārvaldnieku 1999.gadā, kas apstiprināts ar zīmogiem. No šīs apkures sezonas mūsu mājā ir uzstādīta alokatoru sistēma. Un, sākot ar apkures sezonu, manam dzīvoklim izstāda rēķinus par 40% no apkures tarifa, paskaidrojot, ka tas ir pieņemts sadalījums par izlietoto siltumenerģiju ēkas koplietošanas telpu apsildei. Un izdarīto faktisko aprēķinu neņem vērā. Sarunāju ar mājas vecāko, ka tas tiešām ir netaisnīgi dzīvoklim bez apkures un „Čuskas”, un tagad man piemēro atlaides, un es gribu kā iepriekš maksāt saskaņā ar faktiskiem datiem. Lūdzu, paskaidrojiet, vai jauns aprēķins, par kuru man nav dokumentu, ir likumīgs? Vai tiešām man tagad jāapmaksā tik lieli rēķini? Kā var panākt, ka man piemērotu aprēķināto „Komunālprojekta” koeficientu? Paldies.

A
atbild:
24. februārī, 2015

Jūsu jautājumu nosūtījām SIA „Jelgavas nekustamā īpašuma pārvalde” un esam saņēmuši šādu atbildi:

„Enerģētikas likuma 50.pants nosaka, ka ēku un būvju īpašniekiem ir tiesības izvēlēties izdevīgāko siltumapgādes veidu. Atsevišķa dzīvokļa vai nedzīvojamo telpu īpašnieks nav ēkas vai būves, bet gan tikai tās daļas īpašnieks. Ņemot vērā, ka siltumapgādes sistēma ir ar mājas ekspluatāciju funkcionāli nedalāms elements, kas ietilpst kopīpašuma domājamā daļā, tad šajā gadījumā ir piemērojamas Civillikuma normas.

 Saskaņā ar Civillikuma 1068.pantu rīkoties ar kopīpašuma priekšmetu, kā visumā, tā arī noteiktās atsevišķās daļās, drīkst tikai ar visu kopīpašnieku piekrišanu; bet, ja kāds no viņiem rīkojas atsevišķi, tad šī rīcība ne vien nav spēkā, bet arī uzliek pēdējam pienākumu atlīdzināt pārējiem zaudējumus, kas viņiem ar to nodarīti.

No jautājuma nav saprotams, kā tika realizēta autonomās apkures ieviešana un vai tika ievērotas visas spēkā esošo likumu prasības. Ievērojot likumā noteikto, bija jāveic izmaiņas arī dzīvokļa īpašuma kadastra lietā, kas ir dzīvojamās mājas - mājas lietas neatņemama sastāvdaļa. Dzīvokļa īpašuma kadastra lietā viens no ierakstiem apstiprina, vai tā ir centralizētā apkure vai kāds cits apkures veids. Lai sniegtu precīzu atbildi, ir jāizvērtē dzīvokļa īpašuma kadastra lieta.

Attiecībā uz aprēķinu metodiku, kuru apstiprina dzīvokļu īpašnieki pēc siltumenerģijas patēriņa proporcionalitātes noteicēju – alokatoru – uzstādīšanas, vēlamies norādīt, ka siltumenerģijas lietotājs ir dzīvojamās mājas īpašnieks (dzīvokļu īpašnieku kopība). Lai sadalītu saņemto pakalpojumu, dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieki ar savu lēmumu apstiprina aprēķinu metodiku. Uzstādot alokatorus, ir jānosaka koplietošanas telpu siltumenerģijas patēriņš procentuāli pret mājas kopējo patēriņu.

Dzīvokļa īpašuma likuma normas nosaka, ka dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga izlemt ikvienu jautājumu, kas attiecas uz kopīpašumā esošo daļu. Dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums ir saistošs ikvienam dzīvokļa īpašniekam, neatkarīgi no kāda individuāla īpašnieka subjektīvās attieksmes.

 Ja dzīvokļa īpašnieks, kuram ir izbūvēta alternatīvā apkure, uzskata, ka viņa likumiskās intereses ar šādu lēmumu ir aizskartas, viņam ir tiesības vērsties pie pārējiem dzīvokļu īpašniekiem un, uzrādot kadastra lietu, kurā ir atzīme par atslēgšanos no centralizētās apkures sistēmas un alternatīvas apkures sistēmas ieviešanu, pievienojot eksperta atzinumu par faktiski izlietoto siltumenerģijas daudzumu, lai iniciētu jauna dzīvokļu īpašnieku kopības lēmuma pieņemšanu, ar kuru apstiprinātu aprēķinu metodiku atbilstoši faktiskajai situācijai.

Vēršam uzmanību uz to, ka visus izdevumus, kas attiecas uz eksperta atzinumu un aprēķinu metodikas izmaiņu ieviešanu, sedz konkrētā dzīvokļa īpašnieks, ja vien pārējie dzīvokļu īpašnieki nav pieņēmuši lēmumu tos segt par kopējiem mājas līdzekļiem.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 43 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas